”Κόκκινος Νοέμβρης” για 20 εισηγμένες!

Από τις αρχές Νοεμβρίου η αγορά μας κινείται πτωτικά, ακολουθώντας την πορεία και των διεθνών χρηματιστηρίων, όμως η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι μόνο μερικές μετοχές έχουν ”αντέξει” στην πτώση και οι υπόλοιπες έχουν χάσει σημαντικά ποσοστά. Οι μετοχές με απώλειες που αγγίζουν μέχρι και το 40% από την αρχή του μήνα.

”Κόκκινος Νοέμβρης” για 20 εισηγμένες!
του Γιώργου Α. Σαββάκη

** Ο αναλυτικός πίνακας με τις μετοχές που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες από 31 Οκτωβρίου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

H Σοφοκλέους κινείται πτωτικά από τις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο μέσα σε 9 συνεδριάσεις αρκετοί είναι οι τίτλοι που πρόλαβαν να καταγράψουν υψηλές απώλειες.

Παρότι η εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν προβληματίζει, αφού το εύρος διακύμανσης είναι εντός του ανοδικού καναλιού τιμών που ορίζει η τεχνική ανάλυση, γύρω στις 5.200 μονάδες, εντούτοις η κίνηση των μετοχών στις τελευταίες συνεδριάσεις μπορεί και να δημιουργεί προβληματισμό.

Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω χρονικά, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη από το τέλος του πρώτου εξαμήνου (ήταν στις 4.844 μονάδες) βρίσκονταν περί το 6%, όμως η πλειονότητα των μετοχών (190 τίτλοι για την ακρίβεια) καταγράφει απώλειες έως και 50%.

Από τις αρχές Νοεμβρίου η αγορά μας κινείται πτωτικά, ακολουθώντας την πορεία και των διεθνών χρηματιστηρίων, όμως η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι μόνο μερικές μετοχές έχουν ”αντέξει” στην πτώση και οι υπόλοιπες έχουν χάσει σημαντικά ποσοστά.

Παρά λοιπόν το -3,85% που έχει ”γράψει” το ταμπλό, 188 μετοχές κινούνται με πτώση ακόμα μεγαλύτερη από της αγοράς, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι οι δείκτες της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα υποαποδίδουν αισθητά.

Σε μεγάλο βαθμό η πλειονότητα των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών συνεχίζει να υποαποδίδει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη ή με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο FTSE/ASE Small Cap 80 υστερεί σημαντικά σε σχέση με τους υπόλοιπους τρεις δείκτες, αφού καταγράφει απώλειες 9,07%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE Mid 40 διαμορφώθηκε σε αρνητικό έδαφος της τάξεως του -5%.

Η αίσθηση που δημιουργείται από τους τίτλους οι οποίοι υποαποδίδουν είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων πίσω από την καθοδική κίνηση των τιμών τους είτε κρύβονται σημαντικές υπεραξίες από την αρχή του χρόνου είτε κάποιο αρνητικό στοιχείο έχει κάνει την εμφάνισή του.

Παράλληλα, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στους τίτλους που κινούνται θετικά. Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική για τη Σοφοκλέους, η οποία φαίνεται πλέον ότι μπορεί να ξεχωρίσει τις εταιρείες που ανακοινώνουν αύξηση μεγεθών και δημιουργούν αξία για τους επενδυτές τους.

--- Οι μεγάλοι ”ηττημένοι”

* Με μια πιο προσεκτική ματιά στις μετοχές με την υψηλότερη πτωτική πορεία, βλέπουμε ότι την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο τίτλος της Τεχνικής Ολυμπιακής, με μείωση της τάξεως του 40%.

Η πρόσφατη αρνητική εξέλιξη στις ΗΠΑ για τη θυγατρική TOUSA έχει πλήξει αισθητά και την Τεχνική Ολυμπιακή, η οποία ωστόσο σε επίσημη επιστολή της προς το Χ.Α. τονίζει ότι όποια κι αν είναι η εξέλιξη της δραστηριότητας της θυγατρικής TOUSA, ο όμιλος θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, έχοντας εξοφλήσει το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων της από τα έσοδα της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

* Στη δεύτερη θέση των απωλειών βρίσκεται η μετοχή της εταιρείας Παρνασσός, με απόδοση της τάξεως του -23%. Προ της πτώσης είχε πραγματοποιηθεί σημαντική ανοδική κίνηση, ενώ από την αρχή του έτους εξακολουθεί να καταγράφει υψηλότατα κέρδη της τάξεως του 118%, με αφορμή την προσωρινή ανάληψη της αναδοχής στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά. Παράλληλα, η εταιρεία διεκδικεί την ανάληψη και νέων επενδυτικών προγραμμάτων παραχώρησης και εκμετάλλευσης άλλων δραστηριοτήτων.

* Το κοινό της Πετζετάκις κινείται με -23% από τις αρχές Νοεμβρίου και η απόδοσή του στις τελευταίες συνεδριάσεις μπορεί να σχετίζεται με την αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

* Η εταιρεία Μοχλός, επίσης θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής, κινείται με υψηλές απώλειες τον Νοέμβριο, παρασυρόμενη από την πορεία της μητρικής. Οι ζημίες στο ταμπλό ανέρχονται σε 21%, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της εταιρείας στο εννεάμηνο, καθώς στο εξάμηνο αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη. Επίσης, από την αρχή του έτους, σε αντίθεση με τη μητρική εταιρεία, η Μοχλός κινείται ανοδικά κατά 41%.

* Την πρώτη εξάδα με τις υψηλότερες απώλειες συμπληρώνουν οι μετοχές των United Textiles και Εικόνα Ήχος. Ο πρώτος τίτλος καταγράφει απώλειες 20% και ο δεύτερος 19,40%. Για τη δεύτερη, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών που ξεκίνησε από τις δύο μετοχές και η άνοδος κατά 115% από την αρχή του έτους μπορεί να εξηγούν την πρόσφατη υποχώρηση.

Για τη United Textiles, η γενική συνέλευση της ΚΛΩΝΑΤΕΞ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά και οι μεταβολές στο μετοχολόγιο μπορεί να δικαιολογούν εν μέρει τις υψηλές διακυμάνσεις.

* Όσον αφορά στις υπόλοιπες εταιρείες που ”πρωτεύουν” σε απώλειες, για την Καλπίνης - Σίμος τα προβλεπόμενα κέρδη του 2007 (10,5 εκατ. ευρώ βάσει της πρόβλεψης της διοίκησης) τοποθετούν το P/E της μετοχής στις 10 φορές περίπου, αλλά από την αρχή του έτους η απόδοση κυμαίνεται γύρω στο 77%.

* Για την εταιρεία Sato, η ”πτήση” πάνω από τα 4 ευρώ ανά μετοχή στο πρώτο 20ήμερο του Οκτωβρίου και το πρόστιμο από το υπουργείο Ανάπτυξης είχαν ως αποτέλεσμα την καθοδική κίνηση της τιμής κάτω από τα 3 ευρώ.

* Τέλος, τη δεκάδα κλείνουν οι εταιρείες Χαϊδεμένος και ΕΛΦΙΚΟ, με την πρώτη να καταφγράφει πτώση 16,40% και τη δεύτερη 16,38% στο ταμπλό από τις αρχές του Νοεμβρίου.

** Ο αναλυτικός πίνακας με τις μετοχές που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες από 31 Οκτωβρίου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 504 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 16/11 - 20/11/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v