Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως συμπεριφέρθηκαν οι νεοεισηγμένες 2001-2002

Τη συμπεριφορά κατά τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης των νεο-εισηγμένων εταιριών της περιόδου 2001-2002 σε συνδυασμό με το βαθμό υπερκάλυψης της δημόσιας προσφοράς, αλλά και τη χρηματιστηριακή συγκυρία εξετάζει η αναλυτική ομάδα του Iraj. Ποιοι κλάδοι και ποιες εταιρίες διακρίθηκαν.

Πως συμπεριφέρθηκαν οι νεοεισηγμένες 2001-2002
Τις δημόσιες εγγραφές και τις βραχυχρόνιες αποδόσεις τους στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2001 – 2002 εξετάζει, μεταξύ άλλων, η ερευνητική ομάδα του Iraj* σε σχετική μελέτη της.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία προκύπτει πως η πλειονότης των δημόσιων εγγραφών στη χώρα μας το 2001 υπερκαλύφθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό, ιδιαίτερα όταν τα αντληθέντα κεφάλαια δεν είναι υψηλά. Έτσι η μεγαλύτερη υπερκάλυψη, όπως επισημαίνεται στην μελέτη, παρατηρήθηκε στην Compucon (85 φορές), όπου όμως αποτέλεσε μια από τις μικρότερες εκδόσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η διαπίστωση των αναλυτών του Iraj, για την πρόθεση των επενδυτών να αναζητούν διέξοδο για τα κεφάλαιά τους μέσω των δημόσιων εγγραφών, μεσούσης της δύσκολης χρηματιστηριακής συγκυρίας των τελευταίων ετών.

Το παραπάνω φαινόμενο εξηγείται από τις ικανοποιητικές αποδόσεις που προσφέρουν οι μετοχές στην αρχική περίοδο διαπραγμάτευσης - αποδόσεις που πολλές φορές ξεπερνούν σε μέσο όρο τα κέρδη της αγοράς.

Στην μελέτη επισημαίνεται πως από τις 37 δημόσιες εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος οι 28 εταιρίες παρουσίασαν θετικές αποδόσεις στις 3 πρώτες συνεδριάσεις, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των Unibrain (300%), Rainbow (291,33%) και Fitco (282,31%).

Για το ίδιο ζήτημα αξίζει να επισημανθεί πως οι αποδόσεις των εταιριών στο οκτάμηνο του 2002 παρουσιάστηκαν μειωμένες έναντι των αποδόσεων το αντίστοιχο διάστημα του 2001, δεδομένο που δεν εκπλήσσει τους αναλυτές του Iraj, οι οποίοι ”σπεύδουν να αποδώσουν” το παραπάνω φαινόμενο στο γενικότερο κλίμα της αγοράς.

Μια σύγκριση εν τούτοις των συγκεκριμένων αποδόσεων σε σχέση με τις αποδόσεις τα έτη 1999 και 2000, αποδεικνύεται διαφωτιστική αναφορικά με την τάση των μετοχών τις πρώτες ημέρες της διαπραγματεύσής τους, να ακολουθούν την γενικότερη ανοδική ή καθοδική τάση του χρηματιστηρίου.

Αξίζει να μνημονευτεί επίσης η παρατήρηση των αναλυτών του iraj για το βαθμό υπερκάλυψης που παρουσίασαν συγκεκριμένοι κλάδοι έναντι άλλων. Επί παραδείγματι επιχειρήσεις από την πληροφορική και τις κατασκευές κατέγραψαν ικανοποιητικές αποδόσεις, ενώ τα διυλιστήρια ή οι ΑΕΕΧ δεν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού.

Μάλιστα από τις 5 ΑΕΕΧ που εισήχθησαν την παραπάνω περίοδο (2001) οι Arrow, Π&Κ και Altius κατέγραψαν αρνητικές αποδόσεις τις 3 πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης.

Ένα κρίσιμο ερώτημα που η ανάλυση επιχειρεί αν απαντήσει είναι το αν ο επενδυτής θα αποκομίσει κάποια κέρδη από τις μετοχές στη δευτερογενή αγορά ή αν οι πρώτες ημέρες κερδοφορίας δεν συνοδεύονται από δεύτερο ανοδικό γύρο.

Η θεωρητική απάντηση είναι θετική υπό την προϋπόθεση πως οι τοποθετήσεις των κεφαλαίων έχουν πραγματοποιηθεί σε μετοχές με μικρούς πολλαπλασιαστές κερδών αν και όπως επισημαίνεται η χρηματιστηριακή συγκυρία του 2002 δεν φαίνεται να ευνοεί ανάλογες καταστάσεις.

Τέλος σημαντικό τμήμα της μελέτης αναφέρεται ακόμα στο φαινόμενο των υποτιμολογήσεων που ακολουθούν οι νεοεισαγόμενες εταιρίες. Η ομάδα του iraj συνδέει ευθέως το παραπάνω φαινόμενο με την ”ελκυστικότητα” που παρουσιάζει μια μετοχή όταν εισάγεται σε χαμηλή τιμή, αλλά και με την πιθανότητα η διαπραγμάτευσή της στο χρηματιστήριο να συμπίπτει με περίοδο ανόδου και άνθησης της επιχείρησης, ώστε να ενισχύεται περισσότερο η μετοχή της.

* Δικτυακό κέντρο αναλύσεων και μελετών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2001

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v