Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑΚ: Ελκυστικότεροι δείκτες από τη Σοφοκλέους

Παρά το +35% του πρώτου δεκαμήνου, οι δείκτες P/E και μερισματικής απόδοσης του ΧΑΚ παραμένουν ελκυστικότεροι από αυτούς του Χ.Α. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης αναμένονται τα αποτελέσματα εννεαμήνου, για να διαπιστωθεί κατά πόσον θα επιδράσει στα εταιρικά αποτελέσματα η ανοδική κίνηση του τουρισμού.

ΧΑΚ: Ελκυστικότεροι δείκτες από τη Σοφοκλέους
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Αν και τα κέρδη του Γενικού Δείκτη κατά το πρώτο δεκάμηνο του έτους κυμάνθηκαν γύρω στο 37% και του Δείκτη Κύριας Αγοράς γύρω στο 35%, οι μετοχές του ΧΑΚ εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με ελκυστικότερους δείκτες σε σύγκριση με το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Sharelink, με βάση τα κέρδη του 2006 και το κλείσιμο της 26ης/10/2007, ο δείκτης P/E της Κύριας Αγοράς ήταν 22 φορές, ενώ με βάση τις προβλέψεις κερδών για το 2007, ο ίδιος δείκτης υποχωρεί δραστικά και περιορίζεται στις 13,9 φορές (17,13 φορές στη Σοφοκλέους, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet).

Ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση σημειώνει ο δείκτης της μερισματικής απόδοσης, καθώς, ενώ με βάση τα μερίσματα της χρήσης 2006 υπολογίζεται στο 1,4%, με βάση την αναμενόμενη επίδοση της τρέχουσας χρήσης εκτινάσσεται στο 4% (2,92% στη Σοφοκλέους σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet).

Για τον μέσο όρο της Ευρώπης, το P/E (2007) υπολογίζεται στις 14,35 φορές και η μερισματική απόδοση στο 3,03%.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις μετοχές της Κύριας Αγοράς του ΧΑΚ, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου με βάση τα περυσινά κέρδη οι δείκτες P/E είτε προσεγγίζουν το 10 (π.χ. Vision 10,1, Τσιμεντοποιία Βασιλικού 9,2, SFS Group 9,2, Ζορπάς 10,5, Tsokkos Hotels 10 και Louis 9,8) είτε δεν απέχουν πολύ από το επίπεδο αυτό (Muskita 12, Options Cassoulides 13,3, Υπεραγορά Ορφανίδη 13,6 κ.ά.). Από τις παραπάνω εταιρίες, αρκετές αναμένουν βελτίωση στις φετινές τους επιδόσεις.

Με βάση τα μερίσματα της χρήσης 2006 και τις τιμές των μετοχών στη λήξη της συνεδρίασης της 26ης/10/2007, ο δείκτης μερισματικής απόδοσης στην Κύρια Αγορά ξεκινούσε για κάποιες μετοχές από το 1,1% (Τσιμεντοποιία Βασιλικού) και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε ή και υπερέβαινε το 3% (Marfin Popular Bank 3%, SFS Group 3,9%, Options - Cassoulides 4,4%, Ζορπάς 4,9%, Muskita 6,2% και Vision 7,2%).

Σε ό,τι αφορά τις τρεις μεγάλες τράπεζες, από την αρχή του έτους έως και την 26η Οκτωβρίου τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Ελληνική με +65%, ακολουθεί η Marfin Popular Bank με 42% και η Τράπεζα Κύπρου με +26%. Με βάση τα κέρδη του 2006, το P/E της Τράπεζας Κύπρου ανέρχεται σε 23,7, της MPB σε 24,4 και της Ελληνικής σε 25,2. Αντίθετα, με βάση τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη του 2007, το P/E της Τράπεζας Κύπρου μειώνεται στο 16,39 και της MPB στο 16,11.

Το βλέμμα τώρα στα εννεάμηνα

Τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου κινήθηκαν εξαιρετικά για τις τράπεζες και αρκετά ικανοποιητικά για τις περισσότερες από τις υπόλοιπες εταιρίες του ΧΑΚ. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο μισό του 2007, όπου οι εταιρίες της Κύριας Αγοράς βελτίωσαν τα κέρδη τους κατά 109%, από τις δεκαπέντε οι δέκα βελτίωσαν τις επιδόσεις τους και οι πέντε τις επιδείνωσαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τις προαναφερόμενες εταιρίες της προηγούμενης παραγράφου (με τα σαφώς χαμηλά P/E) είχαμε βελτίωση κερδοφορίας στις περισσότερες (π.χ. Βασιλικός, Tsokkos Hotels, Muskita, Louis και Sharelink FS).

Το βλέμμα τώρα είναι στραμμένο στα αποτελέσματα εννεαμήνου, κυρίως για τους παρακάτω λόγους:

Πρώτον, για να διαπιστωθεί κατά πόσον οι θετικές ενδείξεις από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου συνεχίστηκαν και στο επόμενο τρίμηνο του έτους.

Δεύτερον, γιατί στις 8 Νοεμβρίου η Τράπεζα Κύπρου πολύ πιθανόν να ανακοινώσει μαζί με τα αποτελέσματα εννεαμήνου και την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων των κερδών της για τη φετινή χρήση (τον Φεβρουάριο του 2008 αναμένεται η αναθεώρηση του τριετούς business plan 2008-2010).

Και τρίτον, γιατί πολλές εισηγμένες εταιρίες του ΧΑΚ επηρεάζονται σημαντικά (είτε άμεσα λόγω της δραστηριοποίησής τους στον τουριστικό και στον ξενοδοχειακό κλάδο είτε έμμεσα λόγω της επίδρασης της ζήτησης των τουριστών στις πωλήσεις τους) από την εκάστοτε πορεία της τουριστικής δραστηριότητας στην Κύπρο. Το τρίτο τρίμηνο, λοιπόν, που χαρακτηρίζεται από έντονη θετική εποχικότητα για τον τουρισμό, έχει φέτος μεγάλη σημασία για έναν ακόμη λόγο: Από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε μια αναστροφή της πτώσης των τουριστικών αφίξεων και συγκεκριμένα μέσα στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς είδαμε σημαντική άνοδο αφίξεων και παράλληλα αυξημένη τουριστική δαπάνη ανά μέσο επισκέπτη.

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε πόσο επηρέασε η συγκεκριμένη εξέλιξη τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών του ΧΑΚ, με δεδομένο ότι οι ενδείξεις μιλούν για συνέχιση της τουριστικής ανάκαμψης και για τους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v