Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τελικά αποτελέσματα εξαμήνου 2002 (update)

Τα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσίευσαν με την εκπνοή της προθεσμίας 100 περίπου εισηγμένες επιβάρυναν τη γενική εικόνα, καθώς σε εταιρικό επίπεδο η κερδοφορία μειώθηκε κατά 20% και 18% σε ενοποιημένο, ενώ χωρίς τις τράπεζες η μείωση φθάνει το 4%, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ. Δείτε την πλήρη λίστα με τις 350 εισηγμένες.

Τα τελικά αποτελέσματα εξαμήνου 2002 (update)
Επιδείνωση έναντι του α’ οικονομικού τριμήνου εμφανίζεται στα 2/3 των αποτελεσμάτων που έχουν δημοσιεύσει οι εισηγμένες εταιρίες, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ. *

Επιδείνωση, όπως προσθέτει, έναντι του α’ οικονομικού τριμήνου εμφανίζεται στα 2/3 των αποτελεσμάτων που έχουν δημοσιεύσει οι εισηγμένες εταιρίες.

Το α’ τρίμηνο η υστέρηση έναντι της περυσινής χρήσης ήταν 14% σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ το β’ τρίμηνο ο ρυθμός μείωσης της κερδοφορίας εμφάνισε επιτάχυνση και διαμορφώθηκε σε 18% έναντι του περυσινού αντίστοιχου εξαμήνου.

Η πορεία αυτή, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζδάκης, δεν φαίνεται ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων αφού οι βασικοί ”φορείς” των κερδοφοριών (τράπεζες – τηλεπικοινωνίες – κατασκευαστικές) έχουν δημοσιεύσει σχεδόν στο σύνολο τους τα αποτελέσματα τους.

Αντιθέτως, μια νέα επιβράνδυση είναι ορατή αφού από τις 100 εταιρίες που δεν έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα οι περισσότερες το α’ τρίμηνο εμφάνισαν μείωση της κερδοφορίας ή αύξηση των ζημιών έναντι της περυσινής χρήσης (ΚΛΩΝΑΤΕΞ, ΑΝΕΚ, Intracom, κλπ).

Οι κατασκευαστικές εταιρίες αναδεικνύονται για άλλο ένα οικονομικό τρίμηνο πρωταθλήτριες στην κερδοφορία των εισηγμένων με μέση αύξηση μητρικών κερδών 30%, οι οποία προήλθε κυρίως από την εντυπωσιακή αύξηση που εμφάνισαν τα μεγέθη των μεγάλων ομίλων.

Η συγκέντρωση του κλάδου για την απόκτηση των ανώτερων εργοληπτικών πτυχίων φαίνεται ότι βελτίωσε την αποδοτικότητα των κεφαλαίων των εισηγμένων και σε συνδυασμό με τα υψηλά ανεκτέλεστα έργων διατήρησε για άλλο ένα οικονομικό τρίμηνο την κερδοφορία των εισηγμένων σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα ο κύκλος εργασιών ακολούθησε με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς, δείγμα ίσως και κάποιας βελτίωσης του έργου που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν οι εισηγμένες. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών συγχώνευσης πέρα από το λειτουργικό κόστος αναδιάρθρωσης πιθανότατα θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την αποδοτικότητα των εταιριών.

Σε πολύ καλούς ρυθμούς κινήθηκε η κερδοφορία των εταιριών διαχείρισης και διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών. Ο κλάδος διατήρησε τα υψηλά περιθώρια κέρδους βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την θετική επίδοση του α’ τριμήνου, ίσως και για λόγους εποχικότητας αν συνυπολογίσει κανείς και την ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση που είχε η διεξαγωγή του στοιχήματος κατά την διάρκεια των αγώνων του Μουντιάλ.

Η διατηρησιμότητα της κερδοφορίας του κλάδου είναι εφικτή και μάλιστα σε ρυθμούς που για το σύνολο της χρήσης θα προσεγγίζουν το 20% σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Από το κόκκινο στο συν πέρασαν αρκετές εταιρίες του κλάδου ΜΜΕ και εκδόσεων. Στις πλειοψηφία των εταιριών όπως και σε διάφορες εταιρίες πληροφορικής υπήρξαν τα πρώτα αποτελέσματα από την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων (κλείσιμο μη αποδοτικών επενδύσεων, μειώσεις προσωπικού, μείωση νομικών προσώπων) και διατήρηση μόνο όσων είχαν κερδοφόρο αποτέλεσμα, ενώ διαφαίνεται οτι αυτή η χρήση θα είναι στο σύνολο της εξυγιαντική για τους ηγέτες του κλάδου.

Οσον αφορά την πληροφορική, οι εταιρίες που είχαν να παρουσιάσουν κάποιο εξειδικευμένο αντικείμενο και είχαν μια ισχυρή πελατειακή βάση όχι μόνο δεν συντήρησαν τις κερδοφορίες τους αλλά ξεπέρασαν τους μέσους όρους ανάπτυξης ακόμα και την περυσινή χρήση. Από την άλλη, οι εταιρίες που δεν είχαν σαφές αντικείμενο και σε μεγάλο βαθμό ήταν εξαρτημένες από την ευρεία κατανάλωση υπέστησαν για άλλη μια περίοδο τις συνέπειες της μείωσης καταναλωτικής δύναμης και σε συνδυασμό με τις Χρηματιστηριακές υποαξίες που κουβαλάνε στους ισολογισμούς τους δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την εικόνα.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών υπήρξαν για άλλο ένα οικονομικό τρίμηνο απογοητευτικά στο σύνολο τους ακολουθώντας το ρυθμό του α’ τριμήνου (-49% έναντι –48%). Η πτώση της κερδοφορίας προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την Alpha και την Εθνική οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% της συνολικής κερδοφορίας του κλάδου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζδάκης, η οργανική κερδοφορία των τραπεζών συνεχίζει την αυξητική της πορεία, και οι παράγοντες που επιδείνωσαν τα αποτελέσματα (ομόλογα, χρηματιστηριακές υποαξίες, μερίσματα) μάλλον δύσκολα θα επαναληφθούν σε αυτό το βαθμό έως το τέλος του έτους.

Στις τράπεζες μια μείωση στα αποτελέσματα σε επίπεδα 20 – 30% χαμηλότερα στο σύνολο της χρήσης φαίνεται πιο λογική αν συνυπολογιστεί ότι το β’ εξάμηνο είναι πιο αποδοτικό για τον κλάδο και οτι εντός του α’ εξαμήνου υπήρξαν κινήσεις αναδιάρθρωσης οι οποίες περιείχαν υψηλό κόστος τόσο για την Alpha όσο και για την Εθνική.

Στο χώρο της Ναυτιλίας και των Κλωστών πλην ελαχίστων εξαιρέσεων η εικόνα που αποκαλύπτεται δείχνει οτι και φέτος η ανάκαμψη θα αργήσει και θα πρέπει να περιμένουμε την χρήση του 2003 προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ή οι παράγοντες που αποτελούν στοιχεία κόστους ή κέρδους για τις εταιρίες.

Για τις Ναυτιλιακές ο υψηλός δανεισμός, η χαμηλή τουριστική κίνηση (παρά την μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών σε πολλές περιπτώσεις) και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την παραγωγή κερδών.

Στην κλωστοϋφαντουργία και την ένδυση τα δεδομένα κόστους, και οι χρηματιστηριακές υποαξίες συμπίεσαν για μια ακόμα περίοδο τα κέρδη ενώ οι κινήσεις που έγιναν στον κλάδο δεν έχουν ακόμα αποδώσει τα αναμενόμενα.

Η χρηματιστηριακή αγορά τερμάτισε την ανακοίνωση των οικονομικών εξαμήνων στις 2.120 μονάδες με πτώση 18% όση ακριβώς και η μείωση της κερδοφορίας στο α’ εξάμηνο.

Ανάλογο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στο α΄τρίμηνο όπου η αγορά είχε χάσει 14% μέχρι το τέλος Μαίου από την αρχή του έτους. Η επισήμανση αυτή αποκτά μεγάλη σημασία διότι αν τελικά η αγορά έγινε αποτελεσματική τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο συμπέρασμα: Το τέλος ή όχι της πτώσης θα εξαρτηθεί από την πορεία των εισηγμένων, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

Αν τελικά η αγορά καταφέρει και μέσα στους επόμενους τρεις μήνες αποφύγει την δημιουργία νέων χαμηλότερων επιπέδων τότε ίσως βρισκόμαστε όχι μόνο κοντά στο τέλος μιας παρατεταμένης Χρηματιστηριακής πτώσης αλλά και σε μια βελτίωση των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

* Η πλήρης λίστα της Magna Trust δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v