Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τα περιθώρια ανόδου για 61 μετοχές

Οι τιμές-στόχοι αποτελούν έναν πρώτης τάξεως οδηγό για την πορεία των τιμών και αν συνδυαστούν με τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανόδου των EPS, τότε τα συμπεράσματα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Στις μετοχές του Χ.Α. σημειώνεται μια ενίσχυση των εκτιμήσεων των τιμών–στόχων αλλά και των κερδών από την αρχή του 2007. Διαβάστε τις περιπτώσεις συγκεκριμένων εταιριών από όλο το φάσμα του ταμπλό.

Σοφοκλέους: Τα περιθώρια ανόδου για 61 μετοχές
του Γιώργου Α. Σαββάκη

** Ο σχετικός πίνακας με τις μέσες τιμές-στόχους για 61 μετοχές δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”

Οι τιμές-στόχοι αποτελούν για τους επενδυτές έναν πρώτης τάξεως οδηγό για την πορεία των τιμών, αν και κατά το παρελθόν οι τιμές που δίνονταν σπάνια επιβεβαιώνονταν στο ταμπλό. Πάντως, χωρίς αμφιβολία είναι σημαντικό εργαλείο στα χέρια των επενδυτών, ειδικά αν λαμβάνονται υπόψη πολλές εκτιμήσεις από διαφορετικές πηγές, ωστόσο δεν είναι και ”χρυσός κανόνας”.

Αν οι τιμές-στόχοι των επενδυτικών οίκων και των τμημάτων ανάλυσης συνδυαστούν με τους εκτιμώμενους ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή, τότε τα συμπεράσματα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Πάντως, οι επενδυτές θα πρέπει να ξέρουν ότι οι τιμές-στόχοι εμπεριέχουν τον κίνδυνο της σύγκρουσης συμφερόντων, αφού αποτελεί κοινό μυστικό ότι υπάρχει -ή σκοπεύεται να υπάρξει- πελατειακή σχέση μεταξύ εισηγμένης και επενδυτικού οίκου.

Οι εκτιμήσεις για τις ελληνικές μετοχές αυξήθηκαν από την αρχή του έτους, καθώς το δίπτυχο της ισχυρής μεγέθυνσης το 2007 και της μετάβασης σε πολλαπλασιαστές του 2008 βοήθησε τα μέγιστα προς αυτήν την εξέλιξη. Οι προβλέψεις για τις τιμές-στόχους στηρίζονται από τους δείκτες αποτίμησης της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους αποτιμάται πλέον πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν και εμφανίζει σαφή πλεονέκτημα σε όρους αύξησης των καθαρών κερδών ανά μετοχή και σε μερισματικές αποδόσεις.

Για το 2008, ο πολλαπλασιαστής κερδών για τον Γενικό Δείκτη κινείται στις 14.07 φορές (χαμηλότερα για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, 13,65 φορές), έναντι 13,37 φορών για τον δείκτη DJ Euro Stoxx και 13,22 φορών για τον δείκτη DJ Stoxx 600, ενώ για το 2009, το P/E της αγοράς διαμορφώνεται σε 11,89 φορές, με discount σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος διαπραγματεύεται με 12,14 φορές τα κέρδη του 2009.

Υψηλές τιμές για τα blue chips

Τελευταία παρατηρείται άνοδος στις τιμές-στόχους των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις αναθεωρήσεις που εμφανίζονται στις εγχώριες τραπεζικές μετοχές.

Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2007, οι μέσες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Συνολικά, από τις 19 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν τιμή-στόχο (πλην του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ που δεν εμφανίζει τιμή-στόχο στη βάση της Factset), οι 18 έχουν θετικό upside potential και μόλις 1 αρνητικό.

Το υψηλότερο upside potential αφορά στους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου και της Τράπεζας Πειραιώς. Από τις αρχές του Ιανουαρίου η μέση τιμή-στόχος για την Τράπεζα Κύπρου έχει αυξηθεί στα 15,77 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 13,18 ευρώ που είναι η τιμή στο ταμπλό.

Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι 20%, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι αν προσθέσουμε και το μέρισμα, η τράπεζα διαθέτει ακόμα μεγαλύτερη προσδοκώμενη άνοδο. Ταυτόχρονα, από την αρχή του 2007 η μετοχή έχει ήδη αποδώσει κάτι παραπάνω από 27%.

Όσον αφορά στη μετοχή του ΟΠΑΠ, έχει την τρίτη υψηλότερη προσδοκώμενη επίδοση, καθώς η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα των 31,97 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 18,92%.

Όμως, από τις αρχές του 2007 η απόδοση της μετοχής βρίσκεται στο -8,20%, πολύ χαμηλότερα από αυτήν του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και του Γενικού Δείκτη και ίσως σε αυτό το σημείο να οφείλεται και το υψηλό upside της μετοχής.

Για τον τίτλο του ΟΠΑΠ και η απόδοση των 52 εβδομάδων βρίσκεται σε οριακό μεν, αρνητικό δε, έδαφος. Σχετικά με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, με μέση τιμή-στόχο τα 32,61 ευρώ και υψηλή μερισματική απόδοση για το 2007, δελεάζει με upside potential 20%. Τέλος, ακόμα τρεις τίτλοι (Τιτάν, Marfin Popular Bank και Motor Oil) εμφανίζονται με προσδοκώμενη απόδοση άνω του 12%, ενώ εάν προστεθεί και η προβλεπόμενη μερισματική απόδοση για το 2007, το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 15%.

Δυνατοί οι ”μεσαίοι”

Υψηλά περιθώρια ανόδου εμφανίζουν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρά την ισχυρή υπεραπόδοσή τους σε όλη τη διάρκεια του 2007. Από την αρχή του έτους τα midcaps ”δείχνουν τα δόντια” τους, με αποδόσεις σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερες από αυτές των blue chips.

Πάντως, συνολικά η υπεραπόδοση των μετοχών του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης για το 2007 έχει αποτυπωθεί και στις τιμές-στόχους, αφού κατά μέσο όρο το upside potential των μεσαίων ”χαρτιών” είναι μικρότερο από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ακόμη ξεχωρίζουν.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται οι τίτλοι των εταιριών Νεοχημική, Forthnet, Marfin Investment Group, Βωβός και ΤΕΡΝΑ, για τις οποίες η προσδοκώμενη άνοδος από τις τιμές-στόχους είναι πολύ υψηλή. Για τη μετοχή της Νεοχημικής η μέση τιμή-στόχος που έχει τεθεί είναι τα 30,30 ευρώ έναντι 22 ευρώ στο ταμπλό και το περιθώριο ανόδου 38%.

Από κοντά, με περιθώριο ανόδου 33%, ακολουθεί η μετοχή της Forthnet, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 13,93 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρίας είναι τα 10,50 ευρώ ανά μετοχή. Όσον αφορά στη μετοχή της Marfin Investment Group, το upside potential έχει διαμορφωθεί στο 27%, ενώ για την ΤΕΡΝΑ η τιμή-στόχος κυμαίνεται στα 17,05 ευρώ, με το upside στο 25%. Για τη μετοχή Βωβός η μέση τιμή-στόχος αγγίζει τα 29,10 ευρώ, ενώ η τιμή στο ταμπλό είναι κοντά στα 24,10 ευρώ και το upside potential διαμορφώνεται στο 20%.

** Ο σχετικός πίνακας με τις μέσες τιμές-στόχους για 61 μετοχές δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v