Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επένδυση στην... επιστροφή των blue chips

Το Α/Κ Eurobank Value FTSE/ASE-20 Index Fund επενδύει αποκλειστικά σε μετοχές του FT 20 και μάλιστα σε ποσοστό που στις 31/3/07 έφτανε το 97,21% του ενεργητικού του. Mε δεδομένη την υποαπόδοση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης από την αρχή του 2007 έναντι των Mid 40 και SC 80, η επενδυτική πολιτική που εφαρμόζει το Α/Κ μπορεί να αποδειχθεί μια ”σωστή στρατηγική”.

Επένδυση στην... επιστροφή των blue chips
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που έχουν φέρει ξανά στο προσκήνιο τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20. Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δείκτης και οι μετοχές που τον απαρτίζουν από την αρχή του έτους έχουν υποαποδώσει σε σχέση με τις μετοχές της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι αποτιμήσεις των ”βαριών χαρτιών”, εξαιτίας και αυτής της υποαπόδοσης, χαρακτηρίζονται πλέον από ελκυστικότερες αποτιμήσεις (βλ. και το Cover Story του ”Μ” στις 29/6/07, σύμφωνα με το οποίο από τις 26 πιο ”ελκυστικές” μετοχές του Χ.Α. βάσει αποτιμήσεων οι 14 είναι blue chips).

Έτσι ένας επενδυτής έχει ιδιαίτερα... βάσιμους λόγους να αναμένει εφεξής καλύτερη πορεία από τα ”βαριά χαρτιά”, πολύ περισσότερο αν συνυπολογιστεί ότι οι εκτιμήσεις για την αγορά είναι μεσομακροπρόθεσμα ανοδικές και ότι η άνοδος περνά πάντα από τα δεικτοβαρή χαρτιά της αγοράς.

Αυτή την επενδυτική στρατηγική μπορούν να καλύψουν τα Αμοιβαία Κεφάλαια (με τα γνωστά πλεονεκτήματα που έχουν), όπως το Α/Κ Eurobank Value FTSE/ASE-20 Index Fund.

Όπως σαφέστατα δηλώνει το όνομά του, το Α/Κ Eurobank Value FTSE/ASE-20 Index Fund επενδύει αποκλειστικά σε μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και μάλιστα σε ποσοστό που στις 31/3/07 έφτανε το 97,21% του ενεργητικού του.

Σύμφωνα με την EFG ΑΕΔΑΚ, το ποσοστό που επενδύεται σε μετοχές είναι τουλάχιστον 95% του καθαρού ενεργητικού του. Το Α/Κ, δεδομένου ότι επενδύει σε μετοχές, χαρακτηρίζεται υψηλού επενδυτικού κινδύνου και απευθύνεται σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (ελάχιστος προτεινόμενος επενδυτικός ορίζοντας τα τρία έτη).

Ο Δείκτης Εναλλαγής Χαρτοφυλακίου (ΔΕΧ) για το 2006 διαμορφώθηκε σε 20,65%, ποσοστό μάλλον χαμηλό για Μετοχικό Α/Κ, αλλά λογικό για το εν λόγω καθώς επενδύει σε πολύ συγκεκριμένες μετοχές. Ο Δείκτης Συνολικών Εξόδων (ΔΣΕ), επίσης για το 2006, διαμορφώθηκε σε 2,3464%.

Η προμήθεια διάθεσης για το Α/Κ είναι μηδενική, ενώ η προμήθεια εξαγοράς είναι μηδενική για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, 0,75% - 1% για 1 - 2 έτη και 2% για διάστημα μικρότερο του έτους.

* Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v