Small Caps: Δυνατά κέρδη με... απουσία επενδυτών

Η μικρή κεφαλαιοποίηση φαίνεται να βρίσκεται μόλις στην αρχή των συγκινήσεων που θα προσφέρει στους επενδυτές. Για την ακρίβεια βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ”εκρηκτικής” ανόδου, υποστηρίζουν οι αναλυτές του Metatrading στην πρόσφατη ειδική μελέτη τους για τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης τονίζοντας το πρόσφορο έδαφος για τη σημαντική υπεραπόδοση των τίτλων αυτής της κατηγορίας.

Small Caps: Δυνατά κέρδη με... απουσία επενδυτών
των Σπύρου Ε. Βασιλείου, Ηλία Ν. Μπούσιου*

Η αφύπνιση πολλών τίτλων της μικρής κεφαλαιοποίησης και η συνεχιζόμενη άνοδος του αντίστοιχου δείκτη έχουν προκαλέσει αρκετές ανησυχίες όχι μόνο σε παράγοντες της αγοράς αλλά και σε απλούς επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται μήπως η κατάληξη είναι παρόμοια με εκείνη του 1999.

Μια σειρά όμως από τεχνικά δεδομένα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε μόλις στο αρχικό στάδιο μιας περιόδου υπεραπόδοσης των τίτλων της μικρής κεφαλαιοποίησης σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, συμπεραίνουν οι αναλυτές του Metatrading στην ειδική τους ανάλυση με τίτλο ”Μικρή κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α.: Προσδοκίες κερδών με απουσία επενδυτών…”.

Αν και η αγορά, όπως τουλάχιστον αντικατοπτρίζεται από τον Γ.Δ., βρήκε τον μακροχρόνιο πυθμένα της την άνοιξη του 2003, η μικρή κεφαλαιοποίηση παρέμεινε στην αφάνεια μέχρι τα τέλη περίπου του 2005, όταν καταγράφηκε η πρώτη σοβαρή απόπειρα ανάκαμψης.

Το πρώτο ανοδικό τίναγμα του 2003 (Απρίλιος - Αύγουστος) είχε δυστυχώς άδοξο τέλος, με τον αντίστοιχο δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης να χάνει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του, ενώ πολλές από τις μετοχές βρέθηκαν ακόμη χαμηλότερα από τον πυθμένα του 2003. Όσοι τότε ”πόνταραν” στην αναστροφή της πτωτικής πορείας, είχαν μεν δίκιο για τη γενικότερη τάση, όχι όμως για τη συγκεκριμένη κατηγορία κεφαλαιοποίησης.

Με τις ”αγαπημένες” των περισσότερων ιδιωτών επενδυτών να αρνούνται να ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξε η υψηλή κεφαλαιοποίηση, λογικό ήταν το ενδιαφέρον να φθίνει, με συνέπεια οι εκροές κεφαλαίων να συνεχίζονται όλο αυτό το διάστημα.

Μια νεότερη ”αναλαμπή” στους ενεργούς κωδικούς την άνοιξη του 2006 είχε παρόμοιο αποτέλεσμα, αφού τα απότομα διορθωτικά σκέλη έθεσαν για άλλη μία φορά εκτός μάχης όσους θεώρησαν ότι θα μπορούσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να βγάλουν τα ”σπασμένα” των περασμένων ετών.

Πλέον όμως διακρίνουμε ότι η σχετική ισχύς του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης, συγκρινόμενη με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, διαμόρφωσε πυθμένα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2005. Μέχρι τότε λοιπόν οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις υποαπέδιδαν συνεχώς σε σχέση με τα blue chips.

Κάτι αντίστοιχο παρατηρήσαμε και σε σύγκριση με τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μέχρι πρόσφατα. Ένας τεχνικός παρατηρητής μπορεί μάλιστα να διακρίνει ότι η σχέση απόδοσης μεταξύ 80άρη και 40άρη ακολουθεί γνωστούς διαγραμματικούς σχηματισμούς, ενώ είναι ξεκάθαρη και η κυματική της μορφή.

Χωρίς να εισέλθουμε σε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, είναι φανερό ότι διαμορφώνεται πλέον πρόσφορο έδαφος για σημαντική υπεραπόδοση των τίτλων της μικρής κεφαλαιοποίησης, σε σχέση τόσο με τα blue chips όσο και με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Μιλώντας λοιπόν για σχέσεις υπεραπόδοσης, η μικρή κεφαλαιοποίηση φαίνεται να βρίσκεται μόλις στην αρχή των συγκινήσεων που θα προσφέρει στους επενδυτές, αφού σύμφωνα με την κυματική θεωρία αυτός ο συνδυασμός είναι ο πλέον ”εκρηκτικός”, κάτι που επιβεβαιώνεται από τους γνωστούς ταλαντωτές ορμής.

Το σενάριο αυτό θα αρχίσει ”να χάνει έδαφος” εάν το εύρος στήριξης των 750-800 μονάδων δεν μπορέσει να κρατηθεί σε ενδεχόμενη ενδιάμεση διόρθωση. Για κάποιον βέβαια που δεν κατέχει γνώσεις της Κυματικής Θεωρίας, το συμπέρασμα από την εν λόγω μελέτη είναι ότι όχι μόνο ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης έχει αρκετό δρόμο να διανύσει, αλλά απέχουμε σημαντικά από το σημείο εκείνο που οι επενδυτές εισέρχονται και πάλι μαζικά στην αγορά.

Κάτι τέτοιο θα συμπέσει με την είσοδο του δείκτη στο 5ο και τελευταίο σκέλος της ανόδου από το χαμηλό του 2004, στο οποίο βέβαια ο ”προβληματισμός” θα δώσει τη θέση του στις ”προοπτικές” όχι μόνο για τους ιδιώτες, αλλά και για πολλούς θεσμικούς επενδυτές, που μέχρι πρόσφατα ”πέταγαν” σαν σκουπίδια τις μετοχές που δεν τους πρόσφεραν σημαντικές αποδόσεις…

*Ο Σπ. Ε. Βασιλείου και ο Ηλ. Ν. Μπούσιος είναι τεχνικοί αναλυτές του metatrading.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v