Σοφοκλέους: Τα φαβορί της ανόδου!

Το ΧΑ επιμένει να κινείται με μέτρο και σύνεση. Στη διάρκεια του Απριλίου ο ΓΔ κέρδισε άλλες 100 μονάδες περίπου στην πορεία του προς τις 5.000 μ. Το γεγονός, πάντως, ότι σε επίπεδο έτους βρίσκεται κοντά στη μέση απόδοση των ευρωπαϊκών δεικτών οδηγεί αρκετούς στην άποψη ότι ίσως οι μετοχές έχουν φτάσει σε υψηλή αποτίμηση. Τα στοιχεία όμως δείχνουν πως υπάρχουν αρκετές μετοχές με ελκυστικούς δείκτες που μπορεί να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν.

του Γιώργου Α. Σαββάκη

** Ο σχετικός πίνακας με στοιχεία των εταιριών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”

Η Σοφοκλέους επιμένει να κινείται με... μέτρο και σύνεση ανεξαρτήτως επενδυτικού... καιρού. Στη διάρκεια του Απριλίου ο Γενικός Δείκτης κέρδισε άλλες 100 μονάδες περίπου στην πορεία του προς τις 5.000 μ. και από την αρχή του έτους τα κέρδη του, σε απόλυτα μεγέθη, προσεγγίζουν τις 300 μονάδες.

Στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα το όριο των 4.850 μονάδων φάνηκε να αντιστέκεται σθεναρά και οι τρεις προσπάθειες ανακατάληψής του έχουν αποτύχει προς ώρας. Η εγχώρια αγορά μετοχών κινείται πλάγια στις δύο τελευταίες εβδομάδες, παρά το οριακά θετικό κλίμα που επικρατεί στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Το γεγονός, πάντως, ότι σε επίπεδο έτους ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κοντά στη μέση απόδοση των ευρωπαϊκών δεικτών οδηγεί αρκετούς στην άποψη ότι ίσως οι ελληνικές μετοχές έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα αποτίμησης. Τα στοιχεία όμως δείχνουν πως υπάρχουν αρκετές μετοχές με ελκυστικούς δείκτες και από αυτές 22 εμφανίζουν τόσο καλά θεμελιώδη που βάσιμα ένας επενδυτής μπορεί να υποθέσει ότι θα πρωταγωνιστήσουν στο επόμενο ανοδικό κύμα της αγοράς.

Με την αγορά να ”φλερτάρει” με τις 4.850 μονάδες και να ”κρυφοκοιτάζει” τις 5.000, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι τιμές των μετοχών έχουν πλέον προσεγγίσει οριακά επίπεδα αποτίμησης. Ωστόσο, εξετάζοντας τις αποτιμήσεις, η εικόνα δίνει μια επιπρόσθετη νότα αισιοδοξίας.

Με ελκυστικές αποτιμήσεις δείχνουν να διαπραγματεύονται δεκάδες εισηγμένοι τίτλοι της Σοφοκλέους σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες, καθώς είναι σε θέση να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα και αυστηρά κριτήρια χρηματιστηριακών δεικτών, όπως του P/E, του P/BV, της μερισματικής απόδοσης, αλλά και της κερδοφορίας.

Ο ”Μ” με τη χρήση της βάσης δεδομένων της FactSet παρουσιάζει 22 μετοχές που πληρούσαν με βάση το ”κλείσιμο” της 30ής Απριλίου συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια για το 2007, αλλά και για το 2008, και μπορεί να αποτελέσουν τα φαβορί της επόμενης ανόδου λόγω των θεμελιωδών τους στοιχείων.

Η επιλογή μετοχών είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, ακόμα και για τους επονομαζόμενους ”γκουρού” της αγοράς. Ανάμεσα στις διάφορες μεθόδους, το screening αποτελεί ίσως την πιο συνηθισμένη πρακτική των επαγγελματιών της αγοράς για να επιλέξουν εκείνες που πληρούν συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τα κριτήρια είναι απλά, αλλά σημαντικά: πολλαπλασιαστές κερδών κάτω από 16 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2007, μικρότεροι από τον Γενικό Δείκτη, τιμή προς λογιστική αξία κοντά στα επίπεδα του 3 και προβλέψεις για θετική εξέλιξη στην κερδοφορία των εταιρειών κατά τα δύο έτη ανάλυσης.

Ακόμα, επισημαίνουμε ότι όλοι οι μέσοι όροι που παρατίθενται είναι σταθμισμένοι με την κεφαλαιοποίηση των 22 εταιρειών που συμμετέχουν στη σχετική λίστα. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι αν ”χαλαρώσουμε” λίγο τα κριτήρια για τους δείκτες, ο αριθμός των μετοχών σχεδόν διπλασιάζεται.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων που διατηρεί η FactSet, 15 από τις 22 μετοχές διαθέτουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις για τα έτη 2007 και 2008 και 17 από τις 22 για το 2007 κινούνται σε θετικό έδαφος, πέραν του ότι όλες διαπραγματεύονται με χαμηλότερους από τον Γενικό Δείκτη πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) για το 2007.

Οι παραπάνω 22 μετοχές μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικά τη βάση ενός μετοχικού χαρτοφυλακίου, αφού στον πίνακα περιλαμβάνονται μετοχές της υψηλής, της μεσαίας, αλλά και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Οι πολλές συμμετοχές στον πίνακα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπως η Εθνική Τράπεζα, η EFG Eurobank, η Alpha Bank, ο ΟΠΑΠ, ο Τιτάνας, η Folli Follie και η Τράπεζα Πειραιώς, δείχνουν ότι το επιχείρημα των πεσιμιστών για υψηλές αποτιμήσεις στα ”βαριά χαρτιά” μπορεί και να μην είναι τόσο δυνατό. Επίσης, οι πολλές μετοχές της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης δείχνουν ένα ”βάθος” επιλογών για την ελληνική αγορά μετοχών.

Το μέσο P/E των 22 εταιρειών για το 2007 υπολογίζεται στο 13,68 έναντι 15,82 για τον Γενικό Δείκτη, στο 15,36 για τον δείκτη FTSE/ASE-20 και στο 17,49 για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Όσον αφορά στο 2008, ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις εταιρείες προβλέπεται στο 11,36 έναντι 13,11 για τη συνολική αγορά, στο 12,87 για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και στο 14,05 για τον δείκτη FTSE/ASE Mid 40. Ακόμα ένα θετικό στοιχείο των 22 μετοχών είναι η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή που προβλέπεται να εμφανίσουν και για τα δύο έτη αναφοράς.

Για το 2007 η μέση αύξηση είναι 22,65%, εν συγκρίσει με το 19,68% για τον Γενικό Δείκτη και το 25,43% για τον FTSE/ASE-20. Για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι 18%. Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2008 για τους 22 τίτλους διαμορφώνεται σε παραπλήσια επίπεδα σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ υπολείπεται έναντι των εκτιμήσεων για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Επίσης, βάσει των προσδοκώμενων μερισματικών αποδόσεων, οι παραπάνω μετοχές εμφανίζονται ελκυστικότερες τόσο για το 2007, όσο και για το 2008, αφού για μεν φέτος η μερισματική απόδοση εκτιμάται σε 3,76% έναντι του 3,14% και του 3,30% για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE/ASE-20, ενώ για το επόμενο έτος σε 4,43%, εν συγκρίσει με το 3,72% και το 3,91% για τους δύο δείκτες αναφοράς.

Μεταξύ των 22 εταιρειών, τρεις μετοχές εμφανίζουν μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών (P/E). Οι μετοχές των εταιρειών Αλουμίνιον της Ελλάδος, Marfin Financial Group και ΜΕΤΚΑ εμφανίζουν τους χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης σε όρους P/E για το 2008, ενώ παράλληλα οι προσδοκώμενοι ρυθμοί αύξησης των κερδών τους θα είναι θετικοί.

Η Marfin Financial Group παρουσιάζει P/E 9,97, πολλαπλασιαστή εσωτερικής αξίας της τάξεως του 1,96 και μερισματική απόδοση για το 2008 άνω του 5%. Για την εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος, και για τα δύο έτη, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας είναι κάτω από 10 φορές τα καθαρά κέρδη, ενώ οι μερισματικές αποδόσεις προβλέπονται στο 5,32% και στο 6,47%.

Ωστόσο, οι αποτιμήσεις σε όρους λογιστικής αξίας κινούνται σε παρόμοια επίπεδα συγκρινόμενα με τους δείκτες της αγοράς. Ο μέσος δείκτης P/BV του 2007 για τις 22 εταιρείες προβλέπεται σε 2,93 φορές έναντι 2,77 φορών για τον Γενικό Δείκτη και 2,93 φορών για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αντίθετα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται χαμηλότερα στα επίπεδα του 2,13. Για το επόμενο έτος, ο δείκτης λογιστικής αξίας υπολογίζεται σε 2,77 φορές, ήτοι με premium σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πάντως, η εικόνα των αποτιμήσεων σε αυτή την κατηγορία είναι λίγο περίπλοκη, αφού η μετοχή του ΟΠΑΠ, για παράδειγμα, με υψηλή στάθμιση στο δείγμα των 22 εταιρειών, διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστές 21,34 και 17,11 φορές το 2007 και το 2008, επηρεάζοντας σημαντικά τον μέσο όρο.

Αξιοπρόσεκτη είναι επίσης η απόδοση των 22 μετοχών σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς. Στον πίνακα με τις αποδόσεις η σταθμισμένη απόδοση των επιλεγμένων μετοχών για το 2007 διαμορφώνεται στο 7,53% έναντι 7,80% για τον Γενικό Δείκτη και 6,20% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η υπεραπόδοση του FTSE/ASE Mid 40 είναι πέρα από κάθε σύγκριση με περισσότερο από 15% σε ετήσια βάση.

Από τις 22 μετοχές, οι 18 κινούνται με θετικό πρόσημο και οι 4 με αρνητικό, ενώ τις υψηλότερες αποδόσεις έχουν προσφέρει οι ΣΙΔΕΝΟΡ (87%), ΧΑΛΚΟΡ (41%), ΜΕΤΚΑ (40%) και Autοhellas (23%). Στον αντίποδα, τη χειρότερη απόδοση παρουσιάζει η μετοχή της Marfin Financial Group με -26% αλλά η πτώση που εμφανίζεται στην τιμή της μετοχής είναι πλασματική.

Η πτώση αυτή οφείλεται στην αποκοπή μερίσματος και στην επιστροφή κεφαλαίου των 15,33 ευρώ με ημερομηνία αποκοπής την 26η Απριλίου. Ακολουθεί η μετοχή της Αλουμίνιον της Ελλάδος με -17%. Τέλος, οι δύο επόμενες εταιρείες με αρνητική απόδοση είναι των ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

** Ο σχετικός πίνακας με στοιχεία των εταιριών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 476 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 4-8/5/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v