Πήγασος: Τα πλήρη αποτελέσματα 2006

Αύξηση κατά 27,7% εμφάνισαν στη χρήση του 2006 τα κέρδη των εισηγμένων στη Σοφοκλέους εταιριών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Στις 20 μεγαλύτερες εταιρίες τα 2/3 της συνολικής κερδοφορίας. Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία, τους πρωταγωνιστές, τα μερίσματα και τις προβλέψεις για το 2007.

Πήγασος: Τα πλήρη αποτελέσματα 2006
Κατά 27,7% αυξήθηκαν στη χρήση του 2006 τα κέρδη των εισηγμένων στη Σοφοκλέους εταιριών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η γενική εικόνα των ισολογισμών χαρακτηρίζεται από ποιότητα (λειτουργικά +15%) και οι κερδοφορίες συνοδεύονται από ικανοποιητικές λειτουργικές ταμειακές ροές (+20,6%) και από αύξηση της δραστηριότητας (+13%).

Οι υποχρεώσεις είναι μεν αυξημένες (+17%), ωστόσο αποτελούν την κλασική μορφή χρηματοδότησης των πωλήσεων αποκτώντας ένα συγκυριακό άλλοθι δεδομένων και των σχετικά χαμηλών επιτοκίων κίνησης σε σχέση με τα περιθώρια κέρδους.

Για άλλη μία φορά οι 20 μεγαλύτερες εταιρίες σε κεφαλαιοποίηση προσέγγισαν πάνω από τα 2/3 των συνολικών κερδών και μαζί με τις τράπεζες αποτέλεσαν την επιθετική γραμμή της ανάπτυξης των κερδών της ελληνικής αγοράς.

Όπως αναφέρει η Πήγασος, αυτό που δεν περνά απαρατήρητο είναι πως η ρύθμιση της ”μη επιτήρησης” για μια σειρά από κριτήρια έδωσε τη δυνατότητα σε πολλές εταιρίες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους εμφανίζοντας λειτουργικές ζημίες, στοιχείο το οποίο δεν διαφαινόταν από τα αποτελέσματα 9μήνου. Ακόμα και έτσι, οι βασικοί λογαριασμοί δημιουργούν ικανοποίηση κυρίως για το μέλλον, αφού τα επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα αποτελούν τον πυρήνα των 8,3 δισ. ευρώ των καθαρών κερδών. Αναλυτικότερα:

Κύκλος Εργασιών

Και φέτος η αύξηση στον κύκλο εργασιών επηρεάστηκε από την αύξηση των όγκων που διακίνησαν τα διυλιστήρια, αλλά και από τις κυριότερες εταιρίες του κλάδου της μεταλλουργίας Το δ’ τρίμηνο ήταν το δυνατότερο της περσινής χρήσης ευνοώντας περισσότερο τις μικρές εταιρίες.

Το γεγονός της διψήφιας βελτίωσης στον κύκλο εργασιών είχε πολύ ευεργετικό αποτέλεσμα στο μικτό περιθώριο αφού οι εισηγμένες εταιρίες προέρχονται από μία περίοδο αυστηρής διαχείρισης κόστους που επιτρέπει την αυτούσια μεταφορά της αύξησης στα μικτά κέρδη. Επιπλέον, οι εισηγμένες έχουν αρχίσει να κεφαλαιοποιούν την επέκτασή τους στο εξωτερικό αυξάνοντας τον βαθμό γεωγραφικής εξάπλωσης των πωλήσεων.

Έτσι, από τους ”μίζερους” ρυθμούς αύξησης της τάξεως του 5% ή του 7%, οι εισηγμένες εταιρίες προσέγγισαν το 2006 το 17% διαμορφώνοντας ”κεκτημένη ταχύτητα” σε ένα ιδιαίτερα βασικό μέγεθος για τη φετινή χρονιά.

Λειτουργικά Αποτελέσματα

Η αύξηση του κύκλου εργασιών πέρασε σε μεγάλο βαθμό στα λειτουργικά αποτελέσματα, σχεδόν συμμετρικά, βελτιώνοντας το λειτουργικό περιθώριο κατά 23 μονάδες βάσης.

Όλες οι κατηγορίες κεφαλαιοποιήσεων κινούνται σε διψήφια ποσοστά γεγονός που δεν έχει προηγούμενο, όπως και το απόλυτο μέγεθος των 10,8 δισ. ευρώ στο οποίο επισημαίνουμε δεν περιλαμβάνονται ο τραπεζικός και ο χρηματοοικονομικός κλάδος.

Μεγάλη βελτίωση παρατηρείται στα περιθώρια της μικρής κεφαλαιοποίησης (+80 μονάδες βάσης), τα οποία όμως είναι αρκετά ευάλωτα στις συνθήκες της ζήτησης και ενδεχομένως το διψήφιο ποσοστό λειτουργικού περιθωρίου να χρειαστεί μια επιβεβαίωση κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητά του.

Αντίθετα, η συρρίκνωση των περιθωρίων στις μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις συνδέεται περισσότερο με τη δραστηριότητα των κατασκευαστικών εταιριών, και ιδιαίτερα με τους ομίλους οι οποίοι δυσκολεύονται να σταθεροποιήσουν το μικτό περιθώριο λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού.

Κέρδη μετά από φόρους

Πέρα από τη βελτίωση στα λειτουργικά περιθώρια, τα κέρδη μετά από φόρους επηρεάστηκαν θετικά από τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές (από 32% σε 29%).

Μεγάλη συνεισφορά στα κέρδη είχαν τα τραπεζικά αποτελέσματα που διατήρησαν το μερίδιο του 40% στο σύνολο των κερδών, ενώ η ύπαρξη σημαντικών έκτακτων ζημιών πίεσε τελικά τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Σημειώνεται ότι τα 8,3 δισ. ευρώ είναι ρεκόρ κερδοφορίας όλων των εποχών και αντιπροσωπεύει το 4,1% ρου περσινού ΑΕΠ.

Τα έκτακτα αποτελέσματα

Σε ό,τι αφορά τα έκτακτα αποτελέσματα, παρατηρείται μια ισορροπία μεταξύ ζημιών και κερδών αφού οι σημαντικές υπεραξίες του ομίλου της Marfin και της Τρ. Πειραιώς αντισταθμίζονται από τις ζημίες της Γενικής και της Εμπορικής Τράπεζας, που αθροιστικά μειώνουν το τελικό αποτέλεσμα κατά 313,5 εκατ. ευρώ, αλλά και από τη φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών και του Τιτάνα η οποία ”κόστισε” στα αποτελέσματα 244,6 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη εμφάνισε ο ΟΤΕ με την πώληση της Armentel (160 εκατ. ευρώ), η Vivartia από την πώληση της Δελτα Παγωτού κατέγραψε κέρδη ύψους 49,06 εκατ. ευρώ, όπως και η Audiovisual (2,5 εκατ. ευρώ) από την πώληση του 34% των Stern Cinemas.

O ΔΟΛ στη μητρική λογιστική κατάσταση εμφανίζει έκτακτα που ”γυρίζουν” σε θετικό το τελικό αποτέλεσμα από την πώληση της Ίρις (8 εκατ. ευρω), η Δάιος από την πώληση θυγατρικής εμφανίζει μη επαναλαμβανόμενα κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ, οι Μινωικές γραμμές έχουν έκτακτα κέρδη 11,2 εκατ. ευρώ από την πώληση του πλοίου ΑΡΙΑΔΝΗ, ο Μαίλλης έχει στα ενοποιημένα αποτελέσματα έκτακτα από πώληση ακινήτου που ”γυρίζουν θετικό” τον ισολογισμό, ενώ τα λογιστικά κέρδη στον ισολογισμό της Lamda Development και της Βωβός θα πρέπει να θεωρούνται συνήθης πρακτική.

Σημαντικά έκτακτα ακόμα εμφάνισε ο όμιλος Βιοχάλκο, η Info-Quest (+235,7 εκατ. ευρώ) η Κλουκίνας Λάππας (+8 εκατ. ευρω) η οποία και το 2007 θα εμφανίσει κέρδη από την αποτίμηση του ακινήτου της οδού Ερμού κατά 12 εκατ. ευρώ, ενώ έκτακτα εντοπίζονται και στους ισολογισμούς της Ελγέκα και της Αλλατίνη.

Αντιθέτως, ο φορολογικός έλεγχος είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έκτακτων εξόδων ύψους 1 εκατ. ευρώ στη Moda Bagno, τα αποτελέσματα της Lannet είχαν μη επαναλαμβανόμενες επιβαρύνσεις ύψους 9,8 εκατ. ευρώ, ο Ηρακλής είχε έκτακτα έξοδα 15 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ο Πετζετάκις 38 εκατ. ευρώ από πώληση κλάδου, η Intracom εμφάνισε έναν ισολογισμό εξυγίανσης με 30 εκατ. ευρώ έκτακτη επιβάρυνση ενώ και η Ελλατέξ είχε 45 εκατ. ευρώ έκτακτες ζημίες μέρος των οποίων εμφανίζεται και στον ισολογισμό της ΕΤΜΑ.

Τα μερίσματα

Θετική αίσθηση δημιουργούν και οι μερισματικές αποδόσεις καθώς από τις 307 εταιρίες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα οι 165 θα διανείμουν μέρισμα και από αυτές οι 25 έχουν σημαντικά καλύτερη απόδοση από τις τραπεζικές καταθέσεις (>5%).

Η ικανότητα πληρωμής μερίσματος είναι ένα καλό δείγμα γραφής για τις εταιρίες. Αφενός διοχετεύει νέα ρευστότητα στην αγορά, αφετέρου αυξάνει τον ορίζοντα διακράτησης αφού δικαιολογεί το κόστος παραμονής ενός χαρτοφυλακίου.

Φέτος η διανομή μερισμάτων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς οι μέτοχοι θα εισπράξουν πάνω από 4,4 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί σε διανομή σχεδόν του 53% του καθαρού αποτελέσματος της φετινής χρήσης.

Πρωταγωνιστές

Από τις βιομηχανικές εταιρείες, ισχυρά μεγέθη εμφάνισαν οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, ο Τιτάνας και η Frigoglass, ενώ τα διυλιστήρια που πέρσι οδήγησαν την κούρσα των κερδοφοριών φαίνεται ότι επηρεάστηκαν από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ανάλογα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα των KAE, της Folli Follie, της ΕΧΑΕ, του ΟΠΑΠ, του Μυτιλιναίου, της ΜΕΤΚΑ, του Σαράντη και της Intralot, ενώ πάνω από τις εκτιμήσεις ήταν τα αποτελέσματα της Jumbo, της Kleeman και της Coca Cola.

Σημαντικές κερδοφορίες εντοπίσαμε στoν κλάδο μεταλλουργίας και σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως στη Σφακιανάκης, στην ΕΥΔΑΠ και στο Ιασώ. Αντίθετα, στα όρια της απογοήτευσης κινήθηκαν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, της Intracom και της Ολυμπιακής Τεχνικής.

Συνολικά δυνατή εικόνα εμφάνισαν οι ιχθυοκαλλιέργειες με όλους τους ισολογισμούς κερδοφόρους και αυξημένους σε σχέση με πέρσι σε μέσα επίπεδα κατά 45% και το λειτουργικό περιθώριο να βελτιώνεται εντυπωσιακά κατά 310 μονάδες βάσης στο 17,6%.

Η αύξηση των πωλήσεων συνοδεύτηκε από θετικές ταμειακές ροές, βελτιώνοντας τις αρνητικές εντυπώσεις των τελευταίων ετών που παρουσίασαν αρκετές εταιρίες του κλάδου σε ό,τι αφορά την αμιγώς λειτουργική ρευστότητά τους.

Τέλος, εντυπωσιακά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα μιας ομάδας εταιριών που κινείται στον χώρο της επεξεργασίας μετάλλου. Μπήτρος, Καλπίνης, Σωληνουργία Κορίνθου, Σιδενόρ, Ελληνικά Καλώδια, Σίδμα, Aloumyl, Μυλωνάς, Τζιρακιάν, Mevaco, Βιοκαρπέτ κινήθηκαν ιδιαίτερα θετικά σε επίπεδο πωλήσεων και κερδών όλο το 2006.

Οι Τράπεζες

Τα αποτελέσματα των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών ικανοποίησαν σε γενικές γραμμές και ήταν σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Η αύξηση των βασικών τραπεζικών εσόδων (core revenues) ήταν η κινητήριος δύναμη της αύξησης της κερδοφορίας. Η ταχύτατη αύξηση της πιστωτικής επέκτασης είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των εσόδων από τόκους.

Τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν λόγω της ανάπτυξης της λιανικής τραπεζικής και της πολύ καλής πορείας των κεφαλαιαγορών. Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων και ο έντονος ανταγωνισμός είχαν αρνητική επίδραση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (net interest margin).

Ο αυξημένος ανταγωνισμός είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των περιθωρίων κέρδους τόσο στη λιανική τραπεζική (στεγαστική, καταναλωτική πίστη) όσο και στα δάνεια προς επιχειρήσεις (μεσαίες, μεγάλες).

Η συγκράτηση του κόστους στην Ελλάδα ήταν εντυπωσιακή με αποτέλεσμα ο δείκτης κόστους προς έσοδα να μειωθεί και στις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες. Η ποιότητα ακόμα των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μειώνουν τις προβλέψεις τους και να αυξάνουν την κερδοφορία τους.

2007: Άλλη μία καλή χρονιά

Όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, συμπερασματικά, τα τελικά αποτελέσματα κινούνται στα όρια των εκτιμήσεων της αγοράς, χωρίς να εμφανίζουν ιδιαίτερες εκπλήξεις, αλλά ούτε και σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η αγορά μπόρεσε και διόρθωσε γρήγορα από την πρόσφατη διόρθωση στις αρχές Μαρτίου.

Οι αποτιμήσεις είναι μεν απαιτητικές, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η προσδοκία για αύξηση των κερδών το 2007 κατά 20% - 25% μπορεί να υποστηρίξει υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Το τρέχον Ρ/Ε της αγοράς διαμορφώνεται σε 17,0 το οποίο όμως αποτελεί πολύ συντηρητική εκτίμηση αφού περιορίζεται σε αμιγώς λειτουργικές επιδόσεις και σενάρια επιβράδυνσης της εγχώριας ζήτησης που έχουν να κάνουν με επιβράδυνση της κερδοφορίας των κατασκευαστικών εταιριών λόγω του ανταγωνισμού αλλά και της εμφάνισης κορεσμού στην εγχώρια αγορά των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Οι εισηγμένες ξεκινούν το 2007 με πλεονέκτημα ”φορολογικής έκπτωσης” τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων λόγω της αλλαγής των φορολογικών συντελεστών, χωρίς την επιβάρυνση των αποθεματικών και με την προσθήκη των αποτελεσμάτων της Finansbank.

Το α’ τρίμηνο του 2007 θα αποτελέσει καλό προπομπό της φετινής χρονιάς και η αγορά θα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επιδόσεις και την επιβεβαίωση των προβλέψεων πολλών επιχειρηματικών πλάνων που έχουν υποσχεθεί διψήφιους ρυθμούς αύξησης και οι οποίοι προοδευτικά τιμολογούνται από την ελληνική αγορά.

Στη ροή της χρονιάς θα προσθέταμε ακόμα μία παράμετρο η οποία διαφαίνεται ήδη από τους περσινούς ισολογισμούς: Την επίτευξη καλύτερων κεφαλαιακών δομών σε μερίδα εισηγμένων που εμφανίζουν μοχλευμένους ισολογισμούς ή αναζητούν επιθετικότερη ανάπτυξη μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων ή απλώς τη δραστηριοποίησή τους σε νέες αγορές. Ο εν λόγω καταλύτης μπορεί να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη ανά μετοχή και ίσως αποτελεί ένα κρυφό χαρτί για τη φετινή χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v