Με Αμοιβαία στην ελληνική ”Νέα Οικονομία”

Με δεδομένο ότι η πληροφορική και η τεχνολογία αποτελούν πλέον τους ακρογωνιαίους λίθους για την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας, πολλοί υποστηρίζουν ότι τοποθετούμενοι σε μετοχές των συγκεκριμένων κλάδων θα μπορούσαν να προσδοκούν αποδόσεις αρκετά υψηλότερες από τον μέσο όρο του ΧΑ. Στα Α/Κ της κατηγορίας συγκαταλέγεται το Α/Κ Δήλος Πληροφορικής & Τεχνολογίας (Hi-Tech) Μετοχικό Εσωτερικού.

Με Αμοιβαία στην ελληνική ”Νέα Οικονομία”
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Με δεδομένο ότι η πληροφορική και η τεχνολογία αποτελούν πλέον τους ακρογωνιαίους λίθους για την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τοποθετούμενοι σε μετοχές των συγκεκριμένων κλάδων θα μπορούσαν να προσδοκούν αποδόσεις αρκετά υψηλότερες από τον μέσο όρο της Σοφοκλέους. Και μάλιστα, μέσω ενός Αμοιβαίου Κεφαλαίου με προσανατολισμό στους παραπάνω κλάδους, θα μπορούσε κάποιος επενδυτής να διαφοροποιήσει το ρίσκο μέσα από μία επαγγελματική διαχείριση χαρτοφυλακίου.

Στα Α/Κ της κατηγορίας συγκαταλέγεται το Α/Κ Δήλος Πληροφορικής & Τεχνολογίας (Hi-Tech) Μετοχικό Εσωτερικού, το χαρτοφυλάκιο του οποίου δίνει έμφαση σε μετοχές των κλάδων της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των ειδών-λύσεων πληροφορικής, καθώς και των εκδόσεων-εκτυπώσεων. Ο χρονικός του ορίζοντας είναι μακροπρόθεσμος και απευθύνεται σε επενδυτές που επιθυμούν υψηλές προσδοκώμενες αποδόσεις, αναλαμβάνοντας και τον ανάλογα υψηλό κίνδυνο.

Ο δείκτης αναφοράς του (benchmark) προκύπτει από τον παρακάτω συνδυασμό: 35% του Δείκτη Τηλεπικοινωνιών, 30% του Δείκτη Πληροφορικής, 25% του Δείκτη Ειδών-Λύσεων Πληροφορικής και 10% του Δείκτη Εκδόσεων-Εκτυπώσεων. Με βάση τα στοιχεία του 2005, ο Δείκτης Συνολικών Εξόδων του Α/Κ ανήλθε σε 2,496% (ο επενδυτής επίσης επιβαρύνεται με προμήθειες εισόδου και εξόδου), ενώ ο Δείκτης Εναλλαγής Χαρτοφυλακίου σε 322,79%.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2006 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) το 5,08% του ενεργητικού ήταν τοποθετημένο σε καταθέσεις εσωτερικού, το 91,6% σε μετοχές της Σοφοκλέους, οριακές ήταν οι καταθέσεις στο εξωτερικό και γύρω στο 3,3% ήταν οι μετοχές εξωτερικού.

Σε ό,τι αφορά το μετοχικό χαρτοφυλάκιο, οι τράπεζες αποτελούσαν το 11,8% του συνολικού ενεργητικού, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών υπολογιστών (Byte, Informer, Unisystems) το 9,64%, o OTE το 9,2%, ο ΟΠΑΠ και η Intralot το 8,6%, η Cosmote το 9,68%, ο Τηλέτυπος το 4,83%, ο Γερμανός το 4,07%, η Inform Λύκος το 3,58% και η Intracom Συμμετοχών το 2,62%. Άλλες μικρότερες μετοχικές θέσεις ήταν σε μετοχές των εταιρειών (Jumbo, Lavipharm, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Coca Cola 3E, Altec, Παντεχνική, Elmec Sport, Folli Follie κ.ά.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v