Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΧΑΚ μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων

H Κοινή Πλατφόρμα μεταξύ του Χ.Α. και του ΧΑΚ ξεκίνησε και, για τους επενδυτές που δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις για την κυπριακή αγορά, η επένδυση μέσω Α/Κ, όπως το Ελληνική Trust Κυπριακό Μετοχικό Εξωτερικού, είναι μια πολύ καλή επιλογή. Αναλυτικά το χαρτοφυλάκιο, τα έξοδα.

Στο ΧΑΚ μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων
του Στέφανου Κοτζαμάνη

H Κοινή Πλατφόρμα μεταξύ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ξεκίνησε, ωστόσο οι περισσότεροι Ελλαδίτες επενδυτές δεν γνωρίζουν ούτε τις κυπριακές εταιρείες ούτε και πολλά πράγματα για την τοπική αγορά και την κυπριακή οικονομία γενικότερα.

Για όσους λοιπόν πιστεύουν ότι το κυπριακό χρηματιστήριο θα επιτύχει σε βάθος χρόνου μια σημαντική άνοδο και εμποδίζονται από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν επαρκώς τη συγκεκριμένη αγορά, μεταξύ των επιλογών που έχουν είναι να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Ελληνική Trust Κυπριακό Μετοχικό Εξωτερικού.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2006, στο Α/Κ Ελληνική Trust Κυπριακό Μετοχικό Εξωτερικού, το 24% αφορούσε σε καταθέσεις σε ευρώ, το 1% σε μετοχές της Eurobank Properties, το 5,06% σε καταθέσεις εξωτερικού (σε κυπριακές λίρες στην Ελληνική Τράπεζα) και το υπόλοιπο 70% σε μετοχές του ΧΑΚ.

Το 38% του κυπριακού μετοχικού χαρτοφυλακίου ήταν τοποθετημένο -και περίπου ισοκατανεμημένο- στις τρεις μεγάλες τράπεζες, Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική. Στην πράξη, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο, γιατί υπάρχουν και αρκετές τοποθετήσεις σε εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου (Δήμητρα, Interfund, Cytrustees, Apollo), οι οποίες με τη σειρά τους διαθέτουν σημαντικό ποσοστό των θέσεών τους στις τρεις αυτές τράπεζες.

Μεταξύ των άλλων μετοχικών τοποθετήσεων, ξεχωρίζουμε τις μετοχές των εταιρειών: Λούης (ξενοδοχεία - τουρισμός), Muskita (διέλαση αλουμινίου), Τσιμεντοποιία Βασιλικού, Tsokkos Hotels, CTC και Woolworth του ομίλου Σιακόλα, Petrolina (πετρελαιοειδή), Υπεραγορά Ορφανίδη (super market) κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τις επιβαρύνσεις του μεριδιούχου, η προμήθεια διάθεσης και εξαγοράς μεριδίων είναι από 1%, ενώ ο Δείκτης Συνολικών Εξόδων του Α/Κ ήταν το 2005 3,23%. Η επενδυτική πολιτική επηρεάζεται από τις συνθήκες της αγοράς και κατά καιρούς ενδέχεται να βασίζεται και σε στρατηγική συχνών εναλλαγών του χαρτοφυλακίου του. Ο Δείκτης Εναλλαγής Χαρτοφυλακίου για το 2005 ήταν -86,64%.

Δείκτης αναφοράς του Α/Κ Ελληνική Trust Κυπριακό Μετοχικό Εξωτερικού είναι ο Γενικός Δείκτης Κύριας και Παράλληλης Αγοράς του ΧΑΚ, σε σχέση με τον οποίο κατά τη διετία 2004 - 2005 το Α/Κ έχει υποαποδώσει.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 456 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 15-19/12/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v