Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Στο +52,8% τα κέρδη 9μήνου

Αύξηση 52,8% σημείωσαν τα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη εννεαμήνου των 314 εταιριών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Οι κατασκευές πίεσαν τη συνολική κερδοφορία, ενώ 194 όμιλοι ήταν κερδοφόροι. Επίσης, 18 όμιλοι πέρασαν από κέρδη σε ζημίες, ενώ σε αντίθετη πορεία κινήθηκαν 19. Δείτε τα πλήρη αρχεία.

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Στο +52,8% τα κέρδη 9μήνου
Αύξηση 52,8% σημείωσαν τα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη εννεαμήνου των εταιριών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών κατέγραψε άνοδο 18,8% στο 9μηνο του τρέχοντος έτους. Σε επίπεδο μητρικής η αύξηση των κερδών μετά φόρων διαμορφώθηκε στο 51,4%, ενώ ο κύκλος εργασιών κατέγραψε άνοδο 18,3%.

Εξαιρουμένων των κατασκευαστικών η αύξηση των κερδών μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας προσέγγισε το 58,1%.

Σε ό,τι αφορά την ενοποιημένη εικόνα των κερδών, 194 όμιλοι ήταν κερδοφόροι εκ των οποίων οι 118 ενίσχυσαν τα κέρδη τους. Αντίθετα 57 όμιλοι μείωσαν την κερδοφορία, ενώ 19 κατέγραψαν αναστροφή ζημιών.

Οι ζημιογόνοι όμιλοι ήταν 57, εκ των οποίων οι 18 σημείωσαν αναστροφή των κερδών. Οι 16 όμιλοι διεύρυναν τις ζημίες, ενώ 23 κατέγραψαν μείωση.

Η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ διευκρινίζει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δημοσιεύει ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις. Επίσης, σημειώνει ότι οι εταιρίες Everest, Jumbo, Νάκας, Rainbow, Επίλεκτος, CPI, ΕΒΖ και Ηλεκτρονική Αθηνών ανακοίνωσαν αποτελέσματα για το α’ οικονομικό τρίμηνο. Όσον αφορά στην εταιρία Δάιος, αυτή δημοσίευσε για πρώτη φορά ενοποιημένο ισολογισμό. Τέλος, σημειώνει ότι δεν βρέθηκε ο ισολογισμός εννεαμήνου της Εργάς.

----Σχολιασμός αποτελεσμάτων εννεαμήνου

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Μ. Χατζηδάκης επισημαίνει τη διατήρηση του δυνατού ρυθμού του εξαμήνου και στο εννεάμηνο.

Με κινητήριο μοχλό τις τράπεζες, τον ΟΤΕ, τις εταιρίες επεξεργασίας μετάλλου, τον κλάδο τυχερών παιχνιδιών και τις κυριότερες εξαγωγικές εταιρίες να αυξάνουν σημαντικά τις επιδόσεις τους το εννέαμηνο κάλυψε πλήρως την επίδοση ολόκληρης της περυσινής χρονιάς.

Έτσι, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης, από εδώ και πέρα ο χρόνος μετράει αθροιστικά στη συνολική εμφάνιση των εταιρικών κερδών και δεδομένου ότι όπως εμφανίζεται η ανάπτυξη μέσα από τους εθνικούς λογαριασμούς (ΑΕΠ +4,30%) αλλά και από την εδραίωση πολλών επιχειρήσεων σε νέες αγορές, δύσκολα η τελική επίδοση θα αλλάξει ως συνολικός ρυθμός αύξησης κερδών.

Η αναλογία ”τρία προς τέσσερα” στη σχέση κερδοφόρων - ζημιογόνων διατηρήθηκε και στο εννεάμηνο και δεν έλειψαν ποσοστιαίες και απόλυτες αποκλίσεις που δημιουργούν εντυπώσεις (θετικές και αρνητικές) συνιστώντας μια ιδιαιτερότητα σε ό,τι αφορά την ψαλίδα των επιχειρηματικών επιδόσεων της ελληνικής αγοράς.

Η δραστηριότητα παρουσίασε διψήφια ”άνθηση” (+19%) και ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί πλέον το 39% των συνολικών κερδών των εισηγμένων εταιριών. Ουσιαστικά από την παλιά κατάταξη των κλάδων μόνο τρεις παρουσιάζουν κάποια αξιοσημείωτη κάμψη δραστηριότητας η οποία οφείλεται και σε συγκυριακούς λόγους.

Με εξαίρεση τη μεσαία κεφαλαιοποίηση το λειτουργικό περιθώριο κέρδους παρουσίασε σημαντική βελτίωση κατά 107 μονάδες βάσης, ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε περαιτέρω λόγω (και) της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Από την άλλη πλευρά παρατηρήθηκε και πάλι στενότητα στις συνθήκες ρευστότητας, αφού οι υποχρεώσεις των εισηγμένων αυξήθηκαν κατά 6% με τις μικρότερες επιχειρήσεις να εμφανίζουν πιο έντονα προβλήματα χρηματοδότησης ή είσπραξης των απαιτήσεών τους. Ωστόσο η αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 27% δείχνει ικανή να υποστηρίξει το μέγεθος του δανεισμού καθώς το κόστος παραμένει σχετικά διαχειρίσιμο.

”Το συνολικό αποτέλεσμα είναι πάνω από τις εκτιμήσεις μας και οφείλεται στην ισχυρότερη του αναμενομένου εικόνα του ΟΤΕ και του κλάδου μεταλλουργίας”, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης.

Τέλος ο Μ. Χατζηδάκης επισημαίνει την ”επικίνδυνη” τροχιά αρκετών εταιριών που έχουν μπει για τα καλά στο ”κόκκινο” σε επίπεδο δραστηριότητας, κερδών, καθαρής θέσης αλλά και λειτουργικών κερδών και οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας.

---Οι πρωταθλητές αύξησης κερδών και κύκλου εργασιών

Τη μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας στο εννεάμηνο του 2006 εμφάνισαν οι: Interfish (18.166%), Ridenco (5.727%), Info-Quest (2.340%), Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις (2.253%), Spider (1.646%), Cyclon (1.203%), Κορδέλλου (1.057%), Lamda Development (683%), Σιδενόρ (637%), Νεοχημική (625%).

Επίσης την ισχυρότερη ενίσχυση του τζίρου τους, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, σημείωσαν οι: Τρία Άλφα (254%), Ζήνων (212%), Intracom Κατασκευές (141%), Αττικάτ (125%), Folli Follie (114%), Νεοχημική (95%), Lamda Development (87%), Profile (80%), Επίλεκτος (3Μ-79%) και Χαλκόρ (77%).

---Οι κερδισμένοι και χαμένοι ”κλάδοι”

Σε ότι αφορά τους ”κλάδους” την μεγαλύτερη αύξηση δραστηριότητας σημείωσαν οι: Συστήματα αυτοματισμού (212%), κατασκευή κοσμημάτων (114%), επενδύσεις ακίνητης περιουσίας (69%), καλώδια (67%), μεταφορές (46%), ηλεκτρονικός εξοπλισμός (41%), εξοπλισμός τηλεπικοινωνίας (39%), πληροφορική (37%), βασικά μέταλλα (34%) και διυλιστήρια (34%).

Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη μείωση/υστέρηση δραστηριότητας κατέγραψαν οι: Σημαντικών αλλαγών δραστηριότητας (-60%), είδη λύσεις πληροφορικής (-6%), παραγωγή και εμπορία καπνού (-5%), γεωργία-κτηνοτροφία (-4%), είδη ενδυμασίας (-3%), κλωστοϋφαντουργία (-3%), ελαστικά και πλαστικά (1%), προϊόντα ξύλου (2%) και έπιπλα (2%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v