Μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση μέσω Αμοιβαίων

Τις σημαντικές δυνατότητες των εταιρειών της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά με επαγγελματική διαχείριση και, άρα, περισσότερη ασφάλεια, μπορεί να εκμεταλλευθεί ένας επενδυτής μέω των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, όπως το Interamerican Αναπτυσσόμενων Εταιρειών Μετοχικό Εσωτερικού.

Μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση μέσω Αμοιβαίων
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των Ελλήνων μικροεπενδυτών τοποθετείται κατά σύστημα στις μετοχές της μεσαίας και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο που επενδύει στις συγκεκριμένες κατηγορίες τίτλων θα μπορούσε να βοηθήσει στις αποδόσεις των μικροεπενδυτών στον βαθμό που: 1) υπάρχει επαγγελματικός τρόπος διαχείρισης, 2) αποφεύγονται πολιτικές trading που δεν συνοδεύονται από τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρίες, 3) ή -κατά κανόνα- αποφεύγονται τοποθετήσεις σε εταιρείες που τελικά αποχωρούν από το ταμπλό.

Ένα δεύτερο ζητούμενο είναι το κατά πόσο αποδοτική είναι η επένδυση σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και όχι, για παράδειγμα, στα blue chips της Σοφοκλέους, ή έστω σε ένα χαρτοφυλάκιο που να προσομοιάζει με τον Γενικό Δείκτη. Στο ερώτημα αυτό η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς διαφέρει από περίοδο σε περίοδο. Για παράδειγμα, κατά το χρονικό διάστημα 2003 - 2005, η υψηλή κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους ήταν εκείνη που υπεραπέδωσε, ενώ αντίθετα, από την αρχή του έτους, ο FTSE/ASE-20 έχει κερδίσει 18,14%, ενώ η μέση και η χαμηλή κεφαλαιοποίηση καταγράφουν κέρδη 41,84% και 36,11% αντίστοιχα.

Το Α/Κ Interamerican Αναπτυσσόμενων Εταιρειών Μετοχικό Εσωτερικού τοποθετείται σε τίτλους της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης, με Δείκτη Αναφοράς (Benchmark) το FTSE/Athex Mid 40. Ο επενδυτικός του ορίζοντας είναι μακροπρόθεσμος, ο κίνδυνός του υψηλός (κλίμακα 7/8) και στόχος του η επίτευξη υψηλών αποδόσεων χαρτοφυλακίου.

Με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου, το 88% του ενεργητικού του Α/Κ Interamerican Αναπτυσσόμενων Εταιρειών Μετοχικό Εσωτερικού ήταν τοποθετημένο σε μετοχές και το 12% σε καταθέσεις. Οι πέντε κυριότερες μετοχικές θέσεις ήταν στους τίτλους των εταιρειών Ελληνική Τεχνοδομική, Intralot, ΕΧΑΕ, Marfin F.G. και Μυτιληναίος. Οι κυριότεροι κλάδοι ήταν οι συμμετοχές (24%), τράπεζες (19%), πληροφορική - τηλεπικοινωνίες (11%), χονδρικό εμπόριο (8%), διαχείριση ακίνητης περιουσίας (7%) κ.ά.

Πολιτική του συγκεκριμένου Α/Κ δεν είναι η συχνή αγοραπωλησία μετοχών και ο Δείκτης Εναλλαγής Χαρτοφυλακίου το 2005 ήταν 174,46%. Σε ό,τι αφορά τις επιβαρύνσεις του μεριδιούχου, η προμήθεια διαχείρισης φτάνει έως και 4%, η προμήθεια θεματοφυλακής έως και 0,3%, η προμήθεια διάθεσης μεριδίων έως και το 5%, η προμήθεια εξαγοράς μεριδίων έως και 3%, ενώ ο Δείκτης Συνολικών Εξόδων το 2,44%.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 453 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 24-28/11/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v