Είναι κατάλληλη εποχή για επενδύσεις;

Τι εννοούνε οι επαγγελματίες επενδυτές όταν λένε ότι η ”καλύτερη στιγμή για επενδύσεις είναι σήμερα!”. Και αν αυτό ευσταθεί ποιά είναι στην παρούσα φάση, η καταλληλότερη διάρθρωση χαρτοφυλακίου.

Είναι κατάλληλη εποχή για επενδύσεις;
Από τις αρχές του 2002 οι συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών πίστευε ότι θα ζήσουμε μια ”θερμή” χρονιά. Παρά το αναμενόμενο της κατάστασης όμως, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν παύουν να εκπλήσσουν τους ”επαγγελματίες” και να τρομάζουν τους ”ερασιτέχνες”.

Σήμερα λοιπόν, έχοντας περάσει τα μέσα του έτους, τίθεται το ερώτημα. ”Είναι εποχή για αγορές;”. Τα δεδομένα είναι απλά, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται σε αρνητικό έδαφος από την αρχή του έτους και οι αγορές των ομολόγων μπορεί να παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις, αλλά είναι ωστόσο σε θέση να προσφέρουν κάποιες αποδόσεις, σαφώς υψηλότερες των τραπεζικών καταθέσεων. Και επειδή ο έλληνας, απ’ ότι φαίνεται έχει ήδη αρχίσει να προσαρμόζεται με το δεδομένο των χαμηλών αποδόσεων στο περιβάλλον του ευρώ, το μόνο που του απομένει είναι να αναζητήσει τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις.

Ο όγκος των συναλλαγών στο Χ.Α.Α. έχει μειωθεί κατακόρυφα και παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα καταθετικά προϊόντα προσφέρουν αρνητικές πραγματικές αποδόσεις, αφού τα ονομαστικά επιτόκια βρίσκονται χαμηλότερα από το επίπεδο του πληθωρισμού, η ρευστότητα συνεχίζει να αυξάνει.

Το συγκεκριμένο σκηνικό επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι οι περισσότεροι επενδυτές κινούνται με βάση το συναίσθημα και όχι καθαρά ορθολογικά κριτήρια. Έτσι, όταν μία αγορά βρίσκεται σε πτωτική τροχιά χάνουν το ενδιαφέρον τους ή ακόμη αποσύρουν την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν σε αυτή.

Αντίθετα, σπεύδουν να αγοράσουν σε φάση ανόδου της αγοράς, αδιαφορώντας για τις υψηλές τιμές των μετοχών. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι περισσότερο έμπειροι, που σε αυτές τις φάσεις κατοχυρώνουν τα κέρδη τους.

Στην ερώτηση λοιπόν, αν είναι αυτός κατάλληλος χρόνος για τοποθετήσεις, η πλειονότητα των ειδικών προτείνει μια και δοκιμασμένη στο χρόνο ”λύση”. Τη συνεχή, συστηματική και προγραμματισμένη επένδυση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Κοινώς, όπως επισημαίνουν στελέχη της Intertrust, τοποθετούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε μήνα, τρίμηνο ή ακόμη και κάθε χρόνο) ένα μικρό μέρος των οικονομιών μας σε ένα καλάθι επενδύσεων, το οποίο έχουμε σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει στην επενδυτική μας προσωπικότητα, στους οικονομικούς μας στόχους και ανάγκες.

Με τη διασπορά των τοποθετήσεων τόσο σε διαφορετικές κατηγορίες επενδύσεων, όσο και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή προστασία από την αναπόφευκτη κυκλικότητα των αγορών. Με τη μέθοδο αυτή όταν οι τιμές είναι χαμηλές μπορεί ο καθένας να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες παραμένοντας τοποθετημένος, αντί να απέχει από την αγορά ή ακόμη και να ρευστοποιεί. Ακολουθώντας αυτή την τακτική, αποφεύγεται και η τοποθέτηση του συνόλου των κεφαλαίων στο υψηλότερο σημείο της αγοράς.

Επομένως, η απάντηση στο ερώτημα ”αν είναι κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις” η απάντηση είναι θετική. Αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά και όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον κόσμο των επενδύσεων, ”η καλύτερη ημέρα για να ξεκινήσει κανείς να επενδύει δεν είναι άλλη από τη σημερινή!”

Όσον αφορά στο ζήτημα της ιδανικότερης διάρθρωσης των χαρτοφυλακίων, 11 διεθνή επενδυτικά ”σπίτια” προτείνουν τις εξής ποσοστώσεις:

- Η A.G. Edwards προτείνει τοποθέτηση 65% σε μετοχές. 20% σε ομόλογα και 15% σε χρηματικά διαθέσιμα.

- Η Bank of America βλέπει το 60% τοποθετημένο σε μετοχές, το 30% σε ομόλογα και ένα 10% σε διαθέσιμα.

- Η CIBC World Markets προτείνει το 75% σε μετοχές, το 20% σε ομόλογα, ένα 2% σε διαθέσιμα και το υπόλοιπο 3% σε άλλα επενδυτικά εργαλεία, και κυρίως σε ακίνητα.

- Η Credit Suisse βλέπει το 70% σε μετοχές το 20% σε ομόλογα και το 10% σε χρηματικά διαθέσιμα.

- Οι Lehman Brothers περισσότερο αισιόδοξοι προτείνουν την τοποθέτηση του 80% σε μετοχικές αξίες, και από 10% σε ομόλογα και χρηματικά διαθέσιμα

- Η Merrill Lynch, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι κρατά την πλέον επιφυλακτική στάση απέναντι στις μετοχές σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους, βλέπει ένα 50% σε μετοχές, ένα 30% σε ομόλογα και το υπόλοιπο 20% σε διαθέσιμα.

- Η Goldman Sach & Co, προτείνει την τοποθέτηση του 75% σε μετοχές, ενός 22% σε ομόλογα, ενώ για το υπόλοιπο 3% προτιμά τα εμπορεύματα, με έμφαση σε πετρέλαιο και χρυσό.

- Η Morgan Stanley προτείνει 70% σε μετοχές, 25% σε ομόλογα και 5% σε διαθέσιμα.

- Η Reymond James βλέπει το 65% σε μετοχές, το 35% σε ομόλογα και το υπόλοιπο 10% σε ακίνητα.

- Η Solomon Smith Barney προτιμά το 75% σε μετοχές, το 20% σε ομόλογα και το 5% σε διαθέσιμα, και τέλος η

- UBS Warburg, που είναι η πλέον αισιόδοξη για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, βλέπει ως προτιμότερη την τοποθέτηση του 87% σε μετοχές, και του υπολοίπου 13% σε ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v