Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύοντας με Α/Κ στα blue chips της Σοφοκλέους

Εκτός από σχετική ασφάλεια, σε βάθος χρόνου τα blue chips στατιστικά φέρνουν και καλές αποδόσεις. Μέσω των Αμοιβαίων Κεφαλαίων μάλιστα, όπως το HSBC TOP-20 Μετοχικό Εσωτερικού, ο επενδυτής μπορεί να αποκτήσει ένα ”καλάθι” που του προσφέρει αυτές τις δυνατότητες στο πολλαπλάσιο.

Επενδύοντας με Α/Κ στα blue chips της Σοφοκλέους
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Το θέμα της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999 συζητήθηκε ευρύτατα κατά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, λαμβάνοντας επενδυτικές, οικονομικές, κοινωνικές, δικαστικές, αλλά και πολιτικές διαστάσεις. Η πλειονότητα των επενδυτών υποχρεώθηκε σε βαρύτατες απώλειες, που σε αρκετές περιπτώσεις (”κινήσεις αέρα”) υπερέβησαν και το 100%.

Ωστόσο, αν κάποιος είχε επενδύσει από το 1998 (περίοδος όπου ξεκίνησε η λεγόμενη ”φούσκα”) έως το τέλος του 2005 σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης της Σοφοκλέους, όχι μόνο δεν θα είχε υποστεί απώλειες, αλλά θα είχε σημειώσει απόδοση +138,68%. Αν μάλιστα είχε διατηρήσει τη θέση του αυτή και μέσα στο 2006, θα είχε αυξήσει περαιτέρω την περιουσία του.

Οι ”οπαδοί” λοιπόν των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποστηρίζουν ότι μπορεί οι διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών τιμών να είναι συχνά πολύ έντονες, αλλά σε βάθος χρόνου τα blue chips υπεραποδίδουν σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές επενδύσεις (καταθέσεις, ομόλογα κ.λπ.).

Η τοποθέτηση σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης μπορεί φυσικά να γίνει και μέσω των αντίστοιχων αμοιβαίων κεφαλαίων, ένα εκ των οποίων είναι το Α/Κ HSBC TOP-20 Μετοχικό Εσωτερικού. Το συγκεκριμένο Α/Κ κατά την περίοδο 1998-2005 υπεραπέδωσε έναντι του δείκτη FTSE/ASE-20 (+151,08% έναντι 138,68%), που είναι και ο δείκτης αναφοράς του (benchmark).

Η προμήθεια εισόδου είναι έως 3%, η προμήθεια εξόδου έως 1%, ενώ ο Δείκτης Συνολικών Εξόδων υπολογίζεται γύρω 2,25%. Σε ό,τι αφορά τον Δείκτη Εναλλαγής Χαρτοφυλακίου αυτός ανέρχεται σε 21,28%.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (30ή Σεπτεμβρίου 2006), το ενεργητικό του Α/Κ HSBC TOP-20 Μετοχικό Εσωτερικού ανερχόταν σε 16,37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,92 εκατ. (11,7%) ήταν τοποθετημένο σε καταθέσεις και διαθέσιμα και το υπόλοιπο ποσό σε 26 μετοχές της Σοφοκλέους, με κυριότερες τοποθετήσεις τις παρακάτω: Τράπεζα Πειραιώς (1,2 εκατ. ευρώ), Εθνική Τράπεζα (1,16 εκατ.), Alpha Bank (1,14 εκατ.), Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ από μετοχές που είναι εκτός FTSE/ASE-20 υπήρχαν τίτλοι των Μαΐλλη, ΕΥΔΑΠ, Τραπέζης της Ελλάδος, ΑΤΕ Bank κ.ά.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 448 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 20-24/10/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v