Επιθετική... άμυνα με Μικτά Αμοιβαία

Τη χρυσή τομή μεταξύ ασφάλειας και ρίσκου για καλύτερες αποδόσεις στη Σοφοκλέους προσφέρουν τα Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια, όπως το Α/Κ Αττικής Μικτό Εσωτερικού, δίνοντας μια πολύ καλή επενδυτική βάση.

Επιθετική... άμυνα με Μικτά Αμοιβαία
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Οι περισσότεροι διαχειριστές προτείνουν στους επενδυτές την κατοχή μικτών χαρτοφυλακίων, προκειμένου: α) να μειώνουν τον κίνδυνο των έντονων διακυμάνσεων που χαρακτηρίζουν οποιαδήποτε χρηματιστηριακή αγορά, και φυσικά την ελληνική, β) να έχουν την ευελιξία και τη ρευστότητα να εκμεταλλεύονται τις διακυμάνσεις των αγορών, εφαρμόζοντας τις κατάλληλες στρατηγικές διαχείρισης χαρτοφυλακίου, γ) να καρπώνονται σε βάθος χρόνου τις υψηλότερες αποδόσεις που κατά κανόνα προσφέρουν τα χρηματιστήρια, σε σύγκριση με τα ομόλογα και τις καταθέσεις.

Ένα μικτό χαρτοφυλάκιο μπορεί να δημιουργηθεί από τον ίδιο τον επενδυτή και τον επενδυτικό του σύμβουλο, χωρίς τη χρήση των αμοιβαίων κεφαλαίων. Ωστόσο, και μέσω της αγοράς των Α/Κ μπορούν να δημιουργηθούν μικτά χαρτοφυλάκια, με δύο μάλιστα τρόπους: α) μέσα από την επιλογή ενός μικτού Α/Κ ή β) μέσα από την επιλογή συνδυασμού Α/Κ διαφόρων τύπων.

Το Α/Κ Αττικής Μικτό Εσωτερικού απευθύνεται σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και προσφέρει ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων, κυρίως από την εγχώρια αγορά. Ο επενδυτικός του κίνδυνος είναι μέσος προς υψηλός.

Σύμφωνα με την πολιτική του, οι ελληνικές μετοχές προέρχονται από τον δείκτη FTSE-ASE/20 και επιλεκτικά από χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ενώ τα ομόλογα και οι ομολογίες του έχουν πιστοληπτική ικανότητα τουλάχιστον BB –σύμφωνα με την Standard & Poor’s.

Σε σχέση με την ταχύτητα εναλλαγής του χαρτοφυλακίου, ο σχετικός δείκτης (ετήσιες αγοραπωλησίες του Α/Κ μείον τις αγοραπωλησίες μεριδίων, και όλο αυτό προς το μέσο ενεργητικό του Α/Κ) φτάνει το 277,8%.

Ως δείκτης αναφοράς (benchmark) χρησιμοποιείται κατά 50% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-ASE/20 και κατά το υπόλοιπο 50% η απόδοση των δωδεκάμηνης διάρκειας Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου. Το συγκεκριμένο Α/Κ έχει υποαποδώσει σε σχέση με τον δείκτη αναφοράς του κατά τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά ο μεριδιούχος κέρδισε σημαντικότατες αποδόσεις κατά την τριετία 1997-9, είχε σχετικά περιορισμένες απώλειες από το σπάσιμο της ”φούσκας” του 1999 και κατά την τριετία 2003 - 2005 σημείωσε μέση ετήσια απόδοση υψηλότερη από αυτή των ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, υπάρχει προμήθεια εισόδου έως 3%, προμήθεια εξόδου έως 3%, ενώ ο δείκτης συνολικών εξόδων (λειτουργικά έξοδα προς μέσο καθαρό ενεργητικό) ανέρχεται στο 2,12%.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 446 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 6-10/10/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v