Επενδύοντας στις εταιρείες τεχνολογίας μέσω Α/Κ

Η επένδυση στις μετοχές της ”Νέας Οικονομίας” θεωρείται από τις -δυνητικά- πλέον κερδοφόρες, αλλά και από τις πιο ”ριψοκίνδυνες”. Η επαγγελματική διαχείριση των Α/Κ, όπως το ING Information Technology Fund Μετοχικό Εξωτερικού, κάνει την επιλογή περισσότερο ορθολογική.

Επενδύοντας στις εταιρείες τεχνολογίας μέσω Α/Κ
Όλοι σχεδόν πιστεύουν ότι το μέλλον της οικονομικής προόδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία και πολλοί είναι επίσης εκείνοι που έχουν κατά καιρούς επενδύσει σε μετοχές τεχνολογικών εταιρειών, με στόχο να καρπωθούν, σε βάθος χρόνου, υψηλές αποδόσεις.

Η λογική είναι ότι, αφού ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της συνολικής ανάπτυξης θα οφείλεται στην τεχνολογία, οι εταιρείες του κλάδου θα πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους και οι μέτοχοί τους τις αποδόσεις τους.

Ωστόσο, η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι η επένδυση σε τεχνολογικές εταιρίες δεν είναι πάντοτε κερδοφόρα: πρώτον, γιατί ο κίνδυνος αποτυχίας μιας τέτοιας εταιρείας είναι υψηλότερος του μέσου και, δεύτερον, γιατί ένα μεγάλο μέρος των υψηλών προοπτικών των εταιρειών αυτών έχει ήδη προεξοφληθεί στα ταμπλό των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ”σπασίματος της φούσκας” την άνοιξη του 2000 και η μετέπειτα ”ελεύθερη πτώση” των τιμών των μετοχών της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Το να επενδύει κάποιος στην ”τεχνολογία” μέσα από ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που τοποθετείται σε ευρεία σειρά εταιρειών διαφόρων τομέων και διαφόρων χωρών -και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο επαγγελματικής διαχείρισης- μειώνει το συνολικό ρίσκο του επενδυτή.

Κάτι τέτοιο επιχειρείται μέσα από το Α/Κ ING Information Technology Fund Μετοχικό Εξωτερικού, του οποίου στις 30 Ιουνίου το 96,4% το ενεργητικο ήταν τοποθετημένο σε μετοχές, και μόλις το 3,6% σε υψηλότοκες καταθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, το 71,2% του χαρτοφυλακίου ήταν επενδεδυμένο στις ΗΠΑ, το 0,47% στον Καναδά, το 11,5% στην Ευρώπη και το 13,2% στην Ασία. Ο χρονικός ορίζοντας Α/Κ ING Information Technology Fund Μετοχικό Εξωτερικού και οι προσδοκώμενες αποδόσεις είναι υψηλά, όπως επίσης υψηλός είναι και ο κίνδυνος (αγοράς, συναλλαγματικός κ.λπ.).

Σε ό,τι αφορά τις ιστορικές αποδόσεις του, οι ζημίες της διετίας 2001 - 2002 ήταν -41% και -58,6% αντίστοιχα, το 2003 έκλεισε με κέρδη 29,8%, το 2004 με ζημίες 11,3%, το 2005 με κέρδη 12,75%, ενώ από την αρχή του 2006 έως και τη 13η Σεπτεμβρίου παρουσιάζει απώλειες -7,87%. Κατά την τριετία Ιούνιος 2003-Ιούνιος 2006 το συγκεκριμένο Α/Κ σημείωσε μικρά κέρδη της τάξεως του 2,3%.

(Αναδημοσίευση από το φύλλο 444, της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 22-26/9/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v