Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α/Κ: Επένδυση στο ”μέλλον” της Ε.Ε.

Σημαντικές ευκαιρίες κρύβει το ευρωπαϊκό ”στοίχημα” των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς η προσδοκώμενη σύγκλιση των οικονομιών θα αποφέρει νέα αξία στα ομόλογα των κρατών αυτών. Το Α/Κ Eurobank Σύγκλιση Ομολογιακό Εξωτερικού δίνει τη δυνατότητα για επένδυση στην προοπτική αυτή.

Α/Κ: Επένδυση στο ”μέλλον” της Ε.Ε.
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Ένας από τους κλασικότερους τρόπους για να επιτύχει κάποιος υψηλότερες αποδόσεις από την αγορά ομολόγων είναι να τοποθετηθεί σε τίτλους στους οποίους αναμένεται κατά τα επόμενα χρόνια να βελτιωθεί η πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη τους.

Μια τέτοια στρατηγική ακολουθεί και το Α/Κ Eurobank Σύγκλιση Ομολογιακό Εξωτερικού, του οποίου τουλάχιστον το 65% τοποθετείται σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα χωρών, που είτε έχουν εισαχθεί σχετικά πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε έχουν ως στόχο να το επιτύχουν στο μέλλον.

Προσδοκία είναι οι οικονομίες των χωρών αυτών να προσαρμοστούν σταδιακά στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης, μειώνοντας ελλείμματα και χρέη, περιορίζοντας επομένως δραστικά τον μακροοικονομικό κίνδυνο.

Ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτό θα προκύψουν κέρδη για τους ομολογιούχους, καθώς θα εξανεμιστεί το discount (έκπτωση) με το οποίο αγοράζουν σήμερα τους ομολογιακούς τίτλους των χωρών αυτών, discount που οφείλεται στον αυξημένο κίνδυνο.

Το Α/Κ Eurobank Σύγκλιση Ομολογιακό Εξωτερικού είναι μέτριου κινδύνου και ο χρονικός του ορίζοντας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετής. Σε ό,τι αφορά τις ιστορικές του αποδόσεις, το 2003 ήταν -8,59%, το 2004 +11,55%, το 2005 +8,30%, ενώ από την αρχή του 2006 έως και τις 8 Σεπτεμβρίου ήταν -3,13%.

Η προμήθεια εισόδου είναι μηδενική όπως επίσης μηδενική είναι και η προμήθεια εξόδου όταν αυτή γίνεται τουλάχιστον ένα έτος ύστερα από την απόκτηση μεριδίων.

Στις 30 Ιουνίου του 2006 το 97,6% ήταν τοποθετημένο σε ομόλογα και το 2,40 σε διαθέσιμα. Σε ό,τι αφορά τα νομίσματα, η διάρθρωση της 30ης Ιουνίου ήταν: ομόλογα πολωνικού ζλότι 24,4%, ομόλογα με ρήτρα ευρώ 23,383%, ομόλογα με ρήτρα δολαρίου 22,98%, ομόλογα ουγγρικού φιορινιού 13,52%, τουρκικής λίρας 5,82%, σλοβακικής κορώνας 3,56%, τσέχικης κορώνας 2,43%, κ.λπ.

Οι εκδότες των ομολόγων είναι δεκάδες και οι τέσσερις υψηλότερες θέσεις είναι τοποθετημένες σε τίτλους των HSBC, της κυβέρνησης της Ουκρανίας, του δήμου της Βουδαπέστης και της ABN Amro.

Μεγάλη επίσης είναι η διασπορά των ομολόγων ως προς τη διάρκεια μέχρι και τη λήξη: σε επενδύσεις μικρότερες του έτους είναι τοποθετημένο το 8%, μεταξύ 1-3 έτη το 26%, μεταξύ 3-5 έτη το 18%, μεταξύ 5-7 έτη το 6%, μεταξύ 7-10 έτη το 27% και σε τίτλους διάρκειας άνω των 10 ετών το 15%. Οι διαφορετικές ημερομηνίες λήξης περιορίζουν τον επενδυτικό κίνδυνο.

(Αναδημοσίευση από το φύλλο 443 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 15-19/9/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v