Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Φίλιππας: 20 ”tips” για επιτυχημένες επενδύσεις

Επενδύσεις σε μία ή σε πολλές χώρες; Μακροπρόθεσμες ή βραχυπρόθεσμες θέσεις; Από τι εξαρτώνται οι αποδόσεις του κεφαλαίου σας και τι επιπτώσεις έχουν οι... ακατανόητες τοποθετήσεις; Ο καθηγητής κ. Ν. Φίλιππας απαντά σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα, σκιαγραφώντας το ιδανικό προφίλ μιας επιτυχημένης επενδυτικής στρατηγικής.

Ν. Φίλιππας: 20 ”tips” για επιτυχημένες επενδύσεις
Η αναγκαιότητα διαφοροποίησης και αναπροσαρμογής των επενδύσεων διαχρονικά, η σημασία ελέγχου του κινδύνου αλλά και η στοχευμένη επενδυτική στρατηγική αποτελούν μερικές από τις 20 τακτικές - συμβουλές για επιτυχημένες μακροπρόθεσμες επενδύσεις που παρουσιάζει ο κ. Ν. Φίλιππας*.

Οι 20 συμβουλές είναι οι εξής:

1. Προσδιορίστε μόνοι σας ή καλύτερα μέσω εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών συμβούλων (Financial Planners) τις προσωπικές και τις οικογενειακές σας ανάγκες, στόχους και επιδιώξεις.

2. Το χαρτοφυλάκιό σας πρέπει να αντιστοιχεί στο επενδυτικό σας προφίλ. Το χαρτοφυλάκιο αυτό πρέπει να αναπροσαρμόζεται με την πάροδο του χρόνου, αφού η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα αλλά και ο πλούτος διαχρονικά αλλάζουν. Οι παράγοντες αυτοί θα προσδιορίσουν την αλλαγή της επικινδυνότητας του χαρτοφυλακίου σας μέσα στον χρόνο.

3. Σκεφθείτε μακροπρόθεσμα! Επενδύστε κάθε μήνα ένα σταθερό ποσό, έστω και αν είναι ή σας φαίνεται μικρό. Σήμερα στην Ελλάδα έχετε την ευκαιρία ακόμα και με 60 ευρώ τον μήνα να εκμεταλλευτείτε όλα τα πλεονεκτήματα του θεσμού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων!

Ύστερα από 20 χρόνια να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε ”φτιάξει” μια μικρή ή μεγάλη περιουσία, ανάλογα με το ύψος των χρημάτων που έχετε επενδύσει!

4. Διαφοροποιήστε διεθνικά τις επενδύσεις σας. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 0,24% του παγκόσμιου χρηματιστηριακού χάρτη και ότι ο πλανήτης Γη ”κρύβει” σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Παρόμοιες επενδυτικές ευκαιρίες ”κρύβουν” και άλλες επενδύσεις, όπως τα έργα τέχνης, τα μέταλλα και τα εμπορεύματα.

Αξίζει να τοποθετήσετε ένα τμήμα των κεφαλαίων σας στις επενδύσεις αυτές άμεσα ή έμμεσα μέσω εξειδικευμένων Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

5. Δεν υπάρχει υποκατάστατο της αποταμίευσης. Δεν θα γίνετε πλούσιοι αν ξοδεύετε χρήματα! Σκεφτείτε ότι τα χρήματα που ξοδεύετε σήμερα θα μειώσουν τη μελλοντική περιουσιακή σας κατάσταση με αρνητικές επιδράσεις και στο μέλλον των παιδιών σας.

6. Μπορείτε να ελέγξετε τον κίνδυνο και τα επενδυτικά κόστη, όχι όμως τις δυνητικές αποδόσεις σας. Μη σπαταλάτε λοιπόν χρόνο στην ανάλυση των αποδόσεων που πιθανόν να επιτύχετε, αλλά στην ανάλυση του κινδύνου που επιθυμείτε να αναλάβετε.

7. Η ασφάλεια ζωής, ατυχημάτων αλλά και άλλων απρόβλεπτων γεγονότων είναι αναγκαίο κακό! Όταν ασφαλίζεστε πληρώνετε κάποιον άλλον για να αναλάβει τον κίνδυνο που δεν μπορείτε εσείς να αναλάβετε. Αυτή είναι μία πραγματικά σοφή ενέργεια. Ωστόσο, πρέπει να ασφαλίζεστε για τις πραγματικές σας ανάγκες και μόνο, γιατί η υπερβολική ασφάλιση κοστίζει!

8. Μην επενδύετε σε αξιόγραφα που δεν κατανοείτε. Πολλές φορές είναι καλύτερα να επενδύσετε απλώς σε ένα δεικτοποιημένο Αμοιβαίο Κεφάλαιο (index fund) που ταιριάζει στο ύφος σας.

9. Δεν υπάρχουν φίλοι στο χρηματιστήριο! Όπως είναι γνωστό, για να κερδίσει κάποιος, πρέπει κάποιος άλλος να χάσει...

10. Στη διαδικασία επιλογής μετοχών και μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν σύνθετα κριτήρια και όχι απλώς τις παρελθούσες αποδόσεις τους. Μην ξεχνάτε ότι αυτό που αγοράζετε είναι το μέλλον τους και όχι το παρελθόν τους!

11. Επικεντρωθείτε στο μέλλον! Τα ιστορικά στοιχεία των αποδόσεων εναλλακτικών επενδύσεων αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά δεν μπορούν εγγυηθούν τις αντίστοιχες μελλοντικές. Για παράδειγμα, οι αμερικανικές μετοχές παρουσίασαν τα τελευταία 80 χρόνια τις εντυπωσιακότερες αποδόσεις.

Εντούτοις, το γεγονός αυτό δεν εξασφαλίζει ότι αυτές θα επαναληφθούν στο μέλλον. Η νέα παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα αναδεικνύει άλλες χώρες ως ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες για τα επόμενα 20-30 έτη, όπως την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία αλλά και τη Βραζιλία.

12. Η απόδοση του χαρτοφυλακίου σας εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα και τη στάθμιση που έχουν σε αυτό οι μετοχές και οι υπόλοιπες συντηρητικές μορφές επένδυσης. Ως εκ τούτου, η ύπαρξη μετοχών και κρατών - ”νικητών” (winners) στο χαρτοφυλάκιό σας είναι υψίστης σπουδαιότητας για την επίτευξη των οικονομικών σας στόχων.

13. Οι κρίσεις δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες! Θυμηθείτε την παγκόσμια κρίση του ’87, την κρίση της Ρωσίας, αλλά και την πρόσφατη κρίση του 2003 και δείτε σήμερα την απόδοση που θα είχατε επιτύχει αν είχατε επενδύσει τότε έστω και ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Η κρίση της Ρωσίας του ’98 είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή απωλειών της τάξης του 84% σε διάστημα μερικών μηνών! Σήμερα (31/1/2006) η αξία του δείκτη σε όρους δολαρίου έχει αυξηθεί από τότε κατά 42 φορές!

14. Η γη κερδίζει αξία, ενώ τα ακίνητα πολλές φορές όχι. Τα σπίτια, όπως όλα τα αντικείμενα, φθείρονται, χρειάζονται συντήρηση που σημαίνει κόστος και συνήθως χάνουν την αξία τους μέσα στο χρόνο.

15. Μια στοχευμένη επενδυτική στρατηγική δεν πρέπει να αλλάζει βραχυπρόθεσμα. Πολλές φορές ο χειρότερος εχθρός της επενδυτικής σας στρατηγικής είναι ο ίδιος σας ο εαυτός! Ακόμα κι αν δεν παρασυρθείτε από τις υπερβολές του Τύπου, θα υποστείτε σημαντικές ζημίες αν είστε ”κυνηγοί” των τάσεων ή αν αντιδράτε παρορμητικά όταν οι αγορές παρουσιάζουν ακραίες διακυμάνσεις.

16. Μάθετε από τα λάθη σας. Το να μην ξαναεπενδύσετε επειδή στο παρελθόν χάσατε λεφτά, είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να διαπράξετε. Ξεπεράστε τα επενδυτικά σας σφάλματα και μην προσπαθήσετε να αναπληρώσετε τις πιθανές απώλειες αναλαμβάνοντας μεγαλύτερους κινδύνους. Αντίθετα, μετατρέψτε κάθε λάθος σας σε μια εμπειρία μάθησης. Να είστε σίγουροι ότι επενδυτικές ευκαιρίες θα υπάρξουν ξανά!

17. Οι χρηματοοικονομικοί ή οι φοροτεχνικοί σύμβουλοι μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση του φορολογητέου εισοδήματός σας. Εμπιστευθείτε τους!!!

18. Ο δανεισμός για χρηματιστηριακές επενδύσεις εμπεριέχει υψηλότατους κινδύνους. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον όταν είστε τελείως σίγουροι ότι οι προβλέψεις σας θα επαληθευτούν!

19. Όταν οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές μεγάλων επενδυτικών οίκων μιλούν ομόφωνα και συντονισμένα για κατακόρυφη άνοδο ή πτώση των τιμών των μετοχών, των ομολόγων ή του δολαρίου, τότε να είσαστε επιφυλακτικοί. Πιθανότατα αυτοί και οι πελάτες τους να έχουν ήδη πάρει θέση και συνεπώς αυτό να αντικατοπτρίζεται ήδη στις τιμές.

20. Οι ”ειδικοί” των επενδύσεων που υπόσχονται υπερβολικές αποδόσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα. Άλλωστε, αν είναι τόσο σοφοί γιατί εξακολουθούν να δουλεύουν; Και αν οι επενδυτικές τους προτάσεις είναι τόσο επικερδείς, γιατί τις μοιράζονται μαζί σας;

* Ο κ. Ν. Δ. Φίλιππας είναι Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v