Οι κίνδυνοι για το bitcoin από τα νέα ETFs

Το «πράσινο φως» της SEC για τα spot ETFs στο bitcoin και γιατί τελικά μπορεί να αποδειχτεί κακό νέο για τους επενδυτές. Η σημασία της μεταβλητότητας και ο ρόλος του timing.

Οι κίνδυνοι για το bitcoin από τα νέα ETFs

Tα νέα ETFs που επενδύουν απευθείας σε bitcoin ενέχουν δύο σοβαρούς κινδύνους, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal.  Πρώτον, ως επενδυτικά οχήματα που κατέχουν bitcoin υπονομεύουν τον σκοπό, και ως εκ τούτου τη μακροπρόθεσμη αξία, ενός κρυπτονομίσματος. Δεύτερον, ως ETFs που λανσάρονται σε μια στιγμή που το υποκείμενο επενδυτικό προϊόν είναι δημοφιλές μπορεί να επαναλαμβάνουν το λάθος προγενέστερων ETFs που αγόρασαν όταν οι τιμές ήταν ψηλά. 

Όσον αφορά το πρώτο πρόβλημα, η WSJ υποστηρίζει ότι το bitcoin σχεδιάστηκε αρχικά για να διευκολύνει την πραγματοποιήση μικρών διαδικτυακών συναλλαγών. Ωστόσο, έχει αποτύχει στο κομμάτι αυτό λόγω του υψηλού κόστους και των δύσκολων διαδικασιών πληρωμής. 

Επίσης, σημειώνει η WSJ, ως κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο για μεγαλύτερες πληρωμές, αν και μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιo.  Ενδεχομένως να είναι χρήσιμο στους εγκληματίες γιατί μπορεί να κρύψει τα ίχνη των συναλλαγών, αν και λιγότερο από ότι νομίζουν και με μεγάλο κόστος. Αλλά όσο περισσότερο μένει στην κατοχή των funds, τόσο λιγότερο διαθέσιμο είναι για τους πραγματικούς χρήστες, τονίζει η WSJ. Αυτό δεν είναι πρόβλημα όταν υπάρχουν τόσο λίγοι χρήστες, αλλά τα νέα funds θα μειώσουν την πιθανότητα να βρει τελικά κάποια ουσιαστική χρήση το bitcoin, επισημαίνει το άρθρο της WSJ. 

Πολλοί θιασώτες των κρυπτονομισμάτων είναι θετικά διακείμενοι απέναντι στο bitcoin επειδή δεν είναι συνδεδεμένο με τις παραδοσιακές τράπεζες και είναι ανεξάρτητο από οποιαδήποτε χώρα, σε αντίθεση με το δολάριο. Ωστόσο, τονίζει η WSJ, τα νέα ETFs επανασυνδέουν το bitcoin με την παλιά χρηματοοικονομική υποδομή της Wall Street και με το δολάριο, στο οποία αποτιμούνται όλα τα συμβόλαια και το οποίο χρησιμοποιούν όλοι για να αγοράσουν και να πουλήσουν bitcoin. 

Το αφήγημα που πλασάρεται τώρα από πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του CEO της BlackRock, Λόρενς Φινκ, είναι ότι το bitcoin πρέπει να γίνει ο ψηφιακός χρυσός, ένα στοιχείο ενεργητικού που θα διατηρεί την αξία του σε περιόδους κρίσης. Αλλά, όπως υπογραμμίζει η WSJ, μέχρι τώρα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το bitcoin λειτουργεί ως ψηφιακός χρυσός. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα spot ΕΤF αναμένεται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις κακές του επιδόσεις σε περιόδους κρίσης, καθώς θα προσελκήσουν περισσότερους κερδοσκόπους σε ένα ως επί το πλείστον κερδοσκοπικό στοιχείο ενεργητικού. 

Όπως αναφέρει, στο μίνι τραπεζικό κραχ τον Μάρτιο του 2023 και στο κραχ της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, το bitcoin βούτηξε με το πρώτο σήμα κινδύνου. Το 2020 έχασε τη μισή του αξία μέσα σε έναν μήνα ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 30% και ο χρυσός μόλις 6%. Το 2023 το bitcoin βούτηξε 20%, τέσσερις φορές περισσότερο από τον S&P 500. Ο χρυσός έχασε μόλις 1%. 

Όσον αφορά το δεύτερο πρόβλημα, η WSJ υποστηρίζει ότι η προσδοκία για έγκριση των ETFs από τη SEC οδήγησε υψηλότερα την τιμή bitcoin, περιορίζοντας τα περιθώρια περαιτέρω κέρδους. 

Την Παρασκευή, το bitcoin κινήθηκε κάτω από τις 41.000 δολάρια, ενώ λίγο πριν το λανσάρισμα των ETFs είχε αγγίξει και τις 49.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v