Πού στηρίζεται η επιτυχία του Bitcoin

Συνταγή επιτυχίας η διέξοδος που προσφέρει το δημοφιλές κρυπτονόμισμα απέναντι στη δύσκολη πραγματικότητα. Πώς ακυρώνεται στην πράξη η καχυποψία απέναντι στο Bitcoin.

Πού στηρίζεται η επιτυχία του Bitcoin

Σε εποχές που οι άνθρωποι παθιάζονται μόνο με το χρήμα, είναι δύσκολο να εξηγήσεις τι ακριβώς είναι το πάθος.

Η στιγμή της επιφοίτησης για εμένα ήταν το 2017. Ήταν τότε που το Bitcoin είχε μόλις φτάσει για πρώτη φορά τις 3.000 δολάρια, ξεπερνώντας με φόρα την τιμή μιας ουγγιάς χρυσού, η οποία τότε άξιζε 1.250 δολάρια.

Λίγο πριν είχε δημοσιευτεί το πρώτο άρθρο για το Bitcoin στο Euro2day.gr. Το πρώτο στα mainstream ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Ομολογώ πως μέχρι εκείνη την περίοδο δεν είχα αντιληφθεί την ανατρεπτική δυναμική του. Αντιμετώπιζα το Bitcoin περισσότερο ως έναν κερδοσκοπικό τίτλο υψηλής μεταβλητότητας. Μια ευκαιρία για αξιοσημείωτες αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ξεπερνώντας όμως τόσο πολύ τον χρυσό, κάτι που υποτίθεται δεν στηρίζονταν πουθενά, τότε ήταν που αντιλήφθηκα πως κάτι είχα καταλάβει λάθος! Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια δεν κατευθύνονται κατά λάθος προς μια χρηματιστηριακή αξία. Δισεκατομμύρια είναι, όχι φιστίκια.

Πράγματι, μελετώντας το βαθύτερα, συνειδητοποίησα πως υποτιμά το Bitcoin όποιος το θεωρεί απλώς ένα νόμισμα ή ένα χρηματιστηριακό τίτλο που μπορεί να μας κάνει πλούσιους. Σίγουρα είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, αλλά δεν πρόκειται μόνο για αυτό. Αν μείνεις στην κερδοσκοπία, είναι σαν να χρησιμοποιείς το Internet για να βλέπεις ερωτικές σκηνές. Χάνεις όλο τον θησαυρό της γνώσης, την μαγεία της επικοινωνίας, τις τεχνολογικές δυνατότητες.

Σε άλλους η στιγμή της επιφοίτησης ήταν στα 1.000 δολάρια, σε άλλους στα 200 και σε άλλους στις 10.000. Στους περισσότερους θα έρθει όταν φτάσει ή και ξεπεράσει τις 100.000 δολάρια.

Είναι γεγονός πως σήμερα κυριαρχεί η καχυποψία έναντι του Bitcoin. Όμως με την ενεργή ανάμιξη ιδρυμάτων όπως η Blackrock, το σκηνικό αλλάζει. Ο μέσος πολίτης θα νιώσει ότι πρόκειται για ασφαλείς, νόμιμους τίτλους περιουσιακών στοιχείων. Κι αυτό θα επιδράσει καταλυτικά στην υπόθεση της αποδοχής και κατανόησής τους.

Τότε θα πειστεί και ο πιο δύσπιστος σκεπτικιστής ότι δεν μπορεί να έχει τόση αξία και να είναι κάποιο ponzi ή απάτη ή τουλίπες ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο που ακούμε κατά καιρούς. Γιατί η αλήθεια είναι πως δεν ακούμε κάποια κατηγορία για το Bitcoin πλέον, η οποία δεν έχει ακουστεί στο παρελθόν. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο που να το κατηγορούν, το οποίο μένει να διερευνηθεί.

Ωστόσο όταν ένα ponzi όταν μπαίνει στο μικροσκόπιο, όπως έχει μπει εδώ και χρόνια το Bitcoin, καταρρέει απότομα. Αποκαλύπτονται τα ευάλωτα στοιχεία του και χάνεται η εμπιστοσύνη. Δεν υποχωρεί από τις 20.000 στις 4.000 δολάρια. Ούτε από τις 69.000 στις 17.000. Αξίζει μηδέν. Απόλυτο μηδέν.

Η δύσκολη πραγματικότητα και η διέξοδος του Bitcoin

Το Bitcoin επιβίωσε και εξαπλώθηκε επειδή πρόκειται για μια αξιοκρατική ιδέα που στον πυρήνα της βασίζεται στην ειλικρίνεια και την συστημική σταθερότητα. Για αυτό ξεχωρίζει στον σύγχρονο κόσμο της συνεχούς παραπλάνησης, όπου η φαινομενική αντίληψη κατέληξε να αποτελεί την νέα πραγματικότητα.

Τα συστατικά του είναι η ειλικρινής και εθελοντική συναίνεση σε δεδομένα που είναι αδύνατον να αλλοιωθούν. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ριζοσπαστική διαφάνεια, η οποία βασίζεται στον ανοιχτό κώδικα, την προστασία από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, τον προαποφασισμένο και αναλλοίωτο τρόπο λειτουργίας.

Το βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης κοινωνικής ομάδας, είτε είναι κράτος, είτε επιχείρηση, είτε κάποιος φορέας, είναι η αξιοκρατία. Η λήψη αποφάσεων να λαμβάνεται δημοκρατικά. Η δημιουργία του πλούτου και ο διαμοιρασμός του να πραγματοποιείται εφόσον πρώτα έχεις αποδείξει ότι δούλεψες. Αξιοκρατία δεν υπάρχει όταν πλουτίζουν κάποιοι με αθέμιτα μέσα σε βάρος άλλων, εκμεταλλευόμενοι την προνομιακή τους θέση. Αξιοκρατία υπάρχει όταν αμείβεσαι δίκαια με βάση την απόδειξη ότι παράχθηκε έργο.

Η αξιοκρατία δεν είναι ζητούμενο από όλους. Πολλοί δεν την επιθυμούν επειδή θα φανεί η αδυναμία τους. Βάζουν εμπόδια για να μην χάσουν τα προνόμια που διαθέτουν ή νομίζουν ότι έχουν. Όσοι βρίσκονται στην κορυφή ή ο περίγυρος τους, έχουν πολλά να χάσουν. Δεν πρόκειται να τα παρατήσουν εύκολα.

Στο παλιό κόσμο, κάποιοι ξεκινάνε με τόσο μεγάλο προβάδισμα που είναι σχεδόν αδύνατον να το χάσουν. Όσοι έχουν πρόσβαση στους πολιτικούς και γενικότερα σε αυτούς που ελέγχουν τις κεντρικές τράπεζες. Είναι τόσο μεγάλη η διακλάδωση συμφερόντων που κάνει δύσκολο να ξεχωρίσεις την πολιτική οργάνωση του κράτους, από εκείνη που κρατάει τα νήματα για να κινεί το κράτος.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η ελίτ προτιμάει να συγκεντρώνει στα χέρια της τον πλούτο, παρά να τον διανέμει σε πολλούς. Δεν πρόκειται περί θεωρητικής αντίληψης. Το βλέπουμε στην πράξη από την διεύρυνση της ανισότητας σε πρωτοφανή επίπεδα. Είναι προφανές πως πλέον η διανομή του πλούτου δεν βασίζεται στην δουλειά ή την εξυπνάδα ή έστω την τύχη, αλλά στα παγιωμένα προνόμια. Ουσιαστικά πρόκειται για διαμάχη μεταξύ ικανών και κυρίαρχων.

Κάθε καινοτόμος επαναστάτης έχει κάτι κοινό. Επιδιώκει μεγάλες ιδέες που κάνουν τον μέσο άνθρωπο να νιώθει άβολα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κοινότητας του Bitcoin, είναι πως δεν έχει καθόλου ανοχή στην κακοδιαχείριση και την διαφθορά. Την ενοχλεί η αυστηρή επιτήρηση και ο έλεγχος της ιδιωτικής ζωής. Όποιος έχει ισχυρά αισθήματα για αυτά τα δύο, δεν μπορεί να μην βλέπει θετικά τα αποκεντρωμένα ψηφιακά νομίσματα.

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, τοποθετεί στην πραγματικότητα όλους, από τους πλούσιους έως τους φτωχούς, στους ίδιους ακριβώς όρους ανταγωνισμού. Το Bitcoin είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σε όλο τον κόσμο, δεν κάνει διακρίσεις, δεν λογοκρίνει, δεν αρνείται, δεν εμποδίζει κανέναν. Ο καθένας είναι ελεύθερος να συμμετάσχει ή όχι. Εθελοντικά.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v