Πώς συνδέεται η τιμή του Bitcoin με την πραγματική οικονομία

Η ενασχόληση περισσότερων «παραδοσιακών» επενδυτών με τα κρυπτονομίσματα διαμορφώνει νέες τάσεις. Η συσχέτιση του Bitcoin με την πορεία του δείκτη Μ2.

Πώς συνδέεται η τιμή του Bitcoin με την πραγματική οικονομία

Με το Bitcoin να προσελκύει όλο και περισσότερους «παραδοσιακούς» επενδυτές, είναι λογικό -και φυσικό- οι παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή του να επηρεάζονται από τους δείκτες της «πραγματικής» οικονομίας. Συνεπώς, όσοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις χρηματιστηριακές ευκαιρίες που προσφέρει, θα πρέπει να μελετάνε το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Από όλους τους οικονομικούς και νομισματικούς δείκτες, εκείνος που αναμφισβήτητα παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο είναι ο Μ2. Ο δείκτης που μετράει την αυξομείωση της ρευστότητας στο σύστημα. Περιλαμβάνει κέρματα και χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία, καταθέσεις όψεως, επιταγές, τα αποθεματικά των τραπεζών στην κεντρική τράπεζα κι άλλα ισοδύναμα χρήματος, π.χ. αποθεματικά συναλλάγματος. Με άλλα λόγια, κάθε περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να μετατραπεί σχετικά άμεσα σε μετρητά, χωρίς να χάσει την αξία του.

Για ποιο λόγο; Όταν ανοίξουν οι κάνουλες της ρευστότητας, είτε από περικοπή των επιτοκίων είτε με πολιτικές νομισματικής επέκτασης, τα πρώτα χρήματα που διοχετεύονται είναι στις αγορές. Και ποιο είναι το πιο γρήγορο άλογο στην κούρσα; Το Bitcoin.

Δεν πρόκειται για κάποια θεωρητική προσέγγιση, αλλά έχει διαπιστωθεί στην πράξη. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα, η σχέση ποσοστιαίας μεταβολής του παγκόσμιου Μ2 και τιμής του Bitcoin είναι συγκλονιστική.

Ποιοι είναι οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται η παγκόσμια αύξηση (ή μείωση) του Μ2; Κατά κύριο λόγο από τη Fed, την πιο επιδραστική κεντρική τράπεζα του κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος που η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να μελετάμε το μακροοικονομικό πεδίο των ΗΠΑ και κατά δεύτερο λόγο τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομικές ζώνες.

Πότε είναι η επόμενη συνάντηση του συμβουλίου της Fed; Σήμερα, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές δίνουν 97,7% πιθανότητα να αφήσει αμετάβλητα και πάλι τα επιτόκια. Η ίδια έρευνα δείχνει πως στη μεθεπόμενη συνάντηση, στις 20 Μαρτίου 2024, η πιθανότητα να ακούσουμε από τα χείλη του Πάουελ την πρώτη μείωση επιτοκίων εδώ και πολύ καιρό, έχει σκαρφαλώσει στο 54%!

Οι αναλυτές προβλέπουν πως οι πιθανότητες ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας έχουν ανέλθει στο 50%. Ότι θα χειροτερέψει το κλίμα τους επόμενους 6 με 12 μήνες. Συμπεραίνουν, λοιπόν, πως σε αυτό το σενάριο, η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πιο γρήγορα από όσο προέβλεπε, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υφεσιακές συνθήκες. Ακόμα όμως και η οικονομία να μη φτάσει σε ύφεση, τότε και πάλι η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια, αποσκοπώντας να προλάβει την κλασικού τύπου ύφεση, η οποία θα οφείλεται στην αυξημένη επιβάρυνση από τα χρέη, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα είναι πως ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ οδεύει προς το 200% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Κι όμως, λιγότερο από 20 χρόνια πριν, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ ήταν μόλις στο 50%. Ο τρέχων λόγος χρέους προς ΑΕΠ στις ΗΠΑ είναι στο 120%, σχεδόν 2,5 φορές σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από το 2008.

Για να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτό, ακόμη και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ κορυφώθηκε στο 106%. Δηλαδή πιο κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το 2024 εκτιμάται πως θα είναι η πρώτη χρονιά με έξοδα άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, μόνο για αποπληρωμή τόκων!

Ταυτόχρονα, η τραπεζική πίστωση έχει ξεπεράσει το όριο και έχει εισέλθει σε φάση συρρίκνωσης, με μια από τις πιο απότομες πτώσεις που έχουν καταγραφεί. Από το 1974 μέχρι σήμερα, είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται σε αρνητική περιοχή. Ποια ήταν η προηγούμενη; Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης των ενυπόθηκων δανείων του 2008.

Μια που αναφερόμαστε στη στεγαστική κρίση, έχουμε και άλλο ένα ανησυχητικό δεδομένο. Οι αθετήσεις πληρωμών για οικίες στις ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Ο λόγος είναι προφανής. Οι αυξήσεις επιτοκίων έκαναν πολλούς δανειολήπτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες δόσεις.

Αν δεν ανησυχήσατε αρκετά, σας έχουμε κι ένα άλλο στοιχείο. Οι αθετήσεις υποχρεώσεων των καταναλωτών για τις πιστωτικές κάρτες αυξάνονται με το ταχύτερο βήμα από την κρίση του 2008. Ουπς…

Τα ρεκόρ δεν σταματάνε εδώ. Τον τελευταίο χρόνο, η προσφορά χρήματος Μ2 εμφανίζει μείωση 4,5% περίπου από τον Ιούνιο του 2022, που είχε καταγράψει το ιστορικό υψηλό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από την περίοδο του Μεγάλου Κραχ. Αυτό το φαινόμενο, δηλαδή η υποχώρηση του Μ2 πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες, είχε παρατηρηθεί μόνο 4 φορές τα τελευταία 150 χρόνια. Το 1878, 1893, 1921 και 1931-33.

Αν οι υποστηρικτές της άποψης ότι η μείωση του Μ2 συνδέεται άμεσα με τις φάσεις ύφεσης στο παρελθόν έχουν δίκιο, η ύφεση είναι προ των πυλών για την αμερικανική οικονομία. Από την άλλη πλευρά, οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι η μεγάλη μείωση της προσφοράς χρήματος Μ2 σχετίζεται με την εκρηκτική αύξησή της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επομένως, δεν θα πρέπει να ανησυχήσει τόσο πολύ.

Αν υποθέσουμε πως οι ανησυχητικές ενδείξεις δεν έχουν… καλό τέλος, αν όντως θα πρέπει να αναμένουμε ύφεση, τι σημαίνει για την τσέπη μας; Τίποτα καλό όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα, αλλά ιδιαίτερα θετικό για περιουσιακά στοιχεία με σταθερή και μικρή προσφορά, όπως το Bitcoin.

Αν αναρωτιέστε πώς γίνεται, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε βαρύγδουπες και δυσνόητες μακροοικονομικές θεωρίες. Θυμηθείτε τι έγινε την περίοδο της πανδημίας. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις είχαν στραγγαλίσει την οικονομική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, οι αγορές έκαναν πάρτι, σαν να είχε κερδίσει η ανθρωπότητα κάποιο… τζάκποτ. Σαν να είχαν εξασφαλίσει οι επιχειρήσεις υψηλή κερδοφορία!

Φυσικά δεν συνέβη τίποτα τέτοιο. Αυτό που άλλαξε, ήταν πως οι κεντρικές τράπεζες έκαναν ό,τι κάνουν πάντα σε περιόδους κρίσεως: ανοίγουν την κάνουλα της ρευστότητας. Για αυτό η τιμή του Bitcoin από τις 10.000 δολάρια εκτινάχθηκε στις 65.000 μέσα σε διάστημα 6 μηνών.

Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως του χρόνου θα γίνουν εκλογές στις ΗΠΑ. Συνεπώς η πολιτική πίεση προς τη Fed, προκειμένου να δημιουργήσει αναπτυξιακές συνθήκες αυξάνοντας τη ρευστότητα, θα είναι τεράστια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v