Ποια σήματα στέλνει το staking για την τιμή του Ethereum

Μεγάλη κινητικότητα στο δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα. Τι είναι το staking και πώς συσχετίζεται με τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη της τιμής. Οι επενδυτικές προοπτικές.

Ποια σήματα στέλνει το staking για την τιμή του Ethereum

Το Bitcoin δικαιωματικά έχει στρέψει πάνω του την προσοχή, μετά την υποβολή αιτήματος από την BlackRock για τη δημιουργία ενός ETF στο Bitcoin, που θα έχει στην κατοχή του πραγματικά κρυπτονομίσματα από τη spot αγορά, όχι futures. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Χθες μάθαμε πως ένας άλλος επενδυτικός κολοσσός, ο οποίος έχει ήδη ενεργή συμμετοχή στον χώρο, η Fidelity, ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο.

Ωστόσο κινητικότητα υπάρχει και στο δεύτερο σε μέγεθος κρυπτονόμισμα. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Cryptoquant, άλμα παρουσίασαν τα Ethereum που βρίσκονται σε κατάσταση staking. Όπως αναφέρουν, σχεδόν το 20% των νομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία τα έχουν οι κάτοχοί τους δεσμευμένα, με αντάλλαγμα κάποιας μορφής «τόκων» (staking rewards).

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, περίπου 5% εντάχθηκε τους τελευταίους δύο μήνες.

Όσα νομίσματα κάνουν staking ανταμείβονται με ένα ετήσιο επιτόκιο της τάξης του 5%, πληρωτέο σε Ethereum. Η τιμή του επιτοκίου ανακαθορίζεται συνεχώς, ανάλογα με την ποσότητα των νομισμάτων που δεσμεύονται. Όσο περισσότερα είναι τόσο μικρότερο επιτόκιο θα προσφέρεται και αντίστροφα. Η δέσμευση συνήθως κρατάει λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν μπορούν να τα ρευστοποιήσουν σε fiat ή να τα μετατρέψουν σε άλλα κρυπτονομίσματα.

Το γεγονός αυτό δηλώνει εμφατικά πως η εμπιστοσύνη των επενδυτών αυξάνεται καθημερινά. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ακόμα δεν είδαμε τίποτα, καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου του ποσοστού των δεσμευμένων Ethereum. Καθόλου απίθανο, αν συνυπολογίσουμε πως τα σοβαρά ανταγωνιστικά δίκτυα έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε staking. Ενδεικτικά στα Cardano είναι 62%, Solana 70%, Avalamce 62%, Polkadot 43%, Polygon 38%.

Το βέβαιο είναι πως τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, το ποσοστό θα αυξηθεί και άλλο. Πώς το γνωρίζουμε; Είναι το λογικό συμπέρασμα που βγαίνει, καθώς είναι στημένοι 93.000 για να γίνουν επικυρωτές (δηλαδή να δεσμεύσουν από 32 Ether ο καθένας), με χρόνο αναμονής για να πραγματοποιηθεί το αίτημα, 42 ημέρες! Αντίθετα στην ουρά για να αποδεσμεύσουν τα νομίσματά τους είναι… ένας!

Άλλο ένα στοιχείο που είναι ενθαρρυντικό είναι ότι οι κάτοχοι Ethereum έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια διευθύνσεις, όπου κατέχουν έστω και ελάχιστη ποσότητα Ether. Φυσικά βρίσκονται σε νέο ιστορικό υψηλό.

Η επενδυτική προοπτική

Οι διαχειριστές κεφαλαίων, όπως γνωρίζουμε, είναι ερωτευμένοι με τις αποδόσεις και την εικόνα τους. Το υψηλό παθητικό εισόδημα από το staking είναι απίθανο να μην τραβήξει την προσοχή τους. Το Ethereum είναι ένα περιουσιακό στοιχείο απόλυτα συμβατό με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, άμεσα συγκρίσιμο με ικανού μεγέθους τεχνολογικού τύπου εταιρείες και τη δυναμική που τις χαρακτηρίζει, συν ότι διαθέτει υψηλό «επιτόκιο».

Το τελευταίο είναι σημαντικό επειδή ταιριάζει με την επενδυτική φιλοσοφία τους. Ένας από τους λόγους που ο χρυσός καταλαμβάνει ελάχιστο ποσοστό στα χαρτοφυλάκια οφείλεται στη δυσκολία αποθήκευσης αλλά κυρίως στην έλλειψη επιτοκίου. Προτιμούν ομόλογα, που διαθέτουν κουπόνια και μετοχές με μερισματική απόδοση.

Τεχνολογικά, οι επιπτώσεις του αναβαθμισμένου Ethereum στην ανάπτυξη του ευρύτερου χώρου των κρυπτονομισμάτων ενδεχομένως να αποβούν καταλυτικές, όπως εκτιμούν ειδικοί. Παρομοιάζουν την περίπτωση με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία δημιούργησε τις τεχνολογικές προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν άλλα είδη επικοινωνίας που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

Πόσες χρηματιστηριακές αξίες γνωρίζετε, όπου μειώνεται η συνολική τους ποσότητα βάσει πρωτοκόλλου, δίνουν μεγάλο «μέρισμα» ή «κουπόνι» και ταυτόχρονα βρίσκονται στον δυναμικό κλάδο της νέας τεχνολογίας;

Κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με την απόλυτη συμμόρφωση με τις επιταγές του ESG (environmental, social, corporate governance). Το Ethereum μετά τη μετάβασή του στο POS δεν αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως το Bitcoin. Άρα θα μπορούν να το αγοράσουν ακόμα και θεσμικοί επενδυτές.

Και ποιος θεωρείται ο νονός του ESG; Ο Larry Fink, CEO της BlackRock. Του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, ο οποίος τάραξε τα νερά του χώρου των crypto, καταθέτοντας αίτηση για τη λειτουργία ενός Bitcoin ETF στη spot αγορά.

Μετά τις επιτυχείς αναβαθμίσεις του Ethereum, πρώτα με το Merge και κατόπιν με τη Shanghai, έχει δημιουργηθεί ένας νέος ενάρετος κύκλος. Με περισσότερα νομίσματα στο staking και με την πλατφόρμα πιο εύχρηστη και πιο λειτουργική, αυξάνεται το ποσοστό των νομισμάτων που «καίγονται». Άρα η συνολική ποσότητα των νομισμάτων θα μειώνεται! Όσο υπάρχει ενδιαφέρον, ζήτηση, χρήστες, εφαρμογές, το Ethereum καθίσταται αποπληθωριστικό.

Για την ώρα, η τιμή του Ethereum δυσκολεύεται να ξεπεράσει την αντίσταση των 1.920 δολαρίων, όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα. Όμως τα 1.840 έχουν λειτουργήσει ως στήριξη, εμποδίζοντας την τιμή να υποχωρήσει.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ: https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v