Ποια κρυπτονομίσματα έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών στις ΗΠΑ

Τι κρύβει ο πόλεμος ανάμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων Binance και Coinbase για θέσπιση κανόνων στα crypto. Οι διαφοροποιήσεις, το Bitcoin και το Ethereum.

Ποια κρυπτονομίσματα έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών στις ΗΠΑ

Νέα δεδομένα βγαίνουν συνέχεια, που αφορούν τη διαμάχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) με τα ανταλλακτήρια Binance και Coinbase. Ξεκινάμε με… κουτσομπολιό.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Binance, ο επικεφαλής της SEC Gary Gensler ζήτησε να προσληφθεί στο ανταλλακτήριο το 2019. Επικαλούνται πως εκτός από μηνύματα, ο Gensler συνάντησε τον Changpeng Zhao (CZ) στην Ιαπωνία και του ζήτησε να τον προσλάβει.

Μια πρόταση που προφανώς απορρίφθηκε από τον ιδρυτή της εταιρείας. Παλαιότερα και η Wall Street Journal είχε αναφερθεί για τη σχέση του Gensler με τον CZ, επικαλούμενη εσωτερικά μηνύματα της Binance.

Συνεχίζουμε με τα πρόσφατα νέα. Το εφετείο υπό τον δικαστή Cheryl Ann Krause διέταξε τη SEC να αποσαφηνίσει τη θέση της σχετικά με την αίτηση θέσπισης κανόνων από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase. Τους έδωσε μάλιστα διορία μίας εβδομάδας.

Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο του 2022 η υποβολή δημόσιας αναφοράς της Coinbase προς την SEC, στην οποία ζητούσε από την Επιτροπή να διευκρινίσει τους κανόνες της σχετικά με το ποια περιουσιακά στοιχεία πρέπει να θεωρούνται χρεόγραφα.

Η SEC όχι μόνο δεν απάντησε ποτέ αλλά τον Απρίλιο του 2023 εξέδωσε μια ειδοποίηση (Wells Notice) προειδοποιώντας ότι τα προϊόντα που έβαζε σε staking η Coinbase αποτελούσαν μη εγγεγραμμένους τίτλους.

Ο επικεφαλής της νομικής ομάδας της Coinbase, Paul Grewal, δήλωσε στο Twitter ότι αν η απάντηση της SEC στην αίτησή μας για τη θέσπιση κανόνων είναι «όχι», τότε απαιτείται από το νόμο να μας το πουν, επειδή έχουμε το νόμιμο δικαίωμα να αμφισβητήσουμε αυτό το «όχι» στο δικαστήριο. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.

Ο πυρήνας της σωστής λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών και του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το κοινό είναι πως η νομοθεσία ή η θέσπιση κανόνων πρέπει να προηγούνται των ενεργειών επιβολής, κατέληξε.

Η αλήθεια είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των κρυπτονομισμάτων έχουν τα χαρακτηριστικά των χρεογράφων. Τα altcoins μοιάζουν περισσότερο με τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν και εξελίσσουν ψηφιακές εφαρμογές, περισσότερο ή λιγότερο χρήσιμες.

Ποια είναι η διαφορά ενός χρεόγραφου και ενός εμπορεύματος; Ένα βαρέλι πετρέλαιο, μια μπάρα χρυσού, ένας τόνος ξυλεία, ένα Bitcoin, είναι περιουσιακά στοιχεία. Δεν χαρακτηρίζονται όμως χρεόγραφα, διότι μια μικρή ομάδα ανθρώπων δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την προσφερόμενη ποσότητα. Πετρέλαιο, χρυσό, κορμούς δέντρων, Bitcoin, μπορεί να βρει ο καθένας μας παντού. Φτάνει να ξοδέψει χρόνο και χρήμα. Άλλοτε ευκολότερα και άλλοτε δυσκολότερα. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανέναν.

Επιπλέον, δεν μπορεί να ωφεληθεί κανείς εκμεταλλευόμενος το πλεονέκτημα της θέσης του στο διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν θεσπιστεί νομικοί περιορισμοί. Αυστηροί κανόνες όσον αφορά τις χρηματιστηριακές συμβουλές και στην προνομιακή εσωτερική πληροφόρηση. Νόμοι που προστατεύουν όσους θέλουν να τα αγοράσουν από εκείνους που εκδίδουν τα χρεόγραφα. Διότι θα μπορούσες να ενημερωθείς για τις επιχειρηματικές εξελίξεις πριν από το κοινό. Έχεις άμεση ισχύ τόσο πάνω στην έκδοσή τους -δεν μπορεί να τις βρει κάποιος ενδιαφερόμενος από αλλού- όσο και στον επηρεασμό της τιμής.

Όταν κάποιος παροτρύνει κάποιον άλλο να αποκτήσει Bitcoin, είναι σαν να τον συμβουλεύει να αγοράσει χρυσό ή μια φάρμα ή ένα σπίτι. Δεν έχει άμεσο συμφέρον. Εκφράζει γνώμη πάνω σε ένα περιουσιακό στοιχείο. Δεν υπάρχει καμία οντότητα που να ελέγχει το Bitcoin. Αν καταθέσετε μήνυση κατά του Bitcoin, είναι σαν να θέλετε να μηνύσετε τα δάση ή τον χρυσό.

Το βασικό κριτήριο που διαφοροποιεί το εμπόρευμα με τα χρεόγραφα, σύμφωνα με το σκεπτικό της SEC, είναι αν οι αποδόσεις επιτυγχάνονται από τις προσπάθειες τρίτων. Σύμφωνα με αυτό, το Bitcoin είναι εμπόρευμα. Ίσως και το Ethereum, καθώς είναι επαρκώς αποκεντρωμένο.

Το Bitcoin αναμφίβολα έχει όλα τα χαρακτηριστικά του εμπορεύματος, μόνο που είναι σε ψηφιακή μορφή. Έχει κανόνες αλλά δεν έχει κυβερνήτες. Δεν λειτουργεί κάτω από κάποιον ανθρώπινο νόμο, παρά μόνο στη βάση μαθηματικών κανόνων, τους οποίους οφείλει να τηρεί όποιος συμμετέχει στο δίκτυο. Καμία ομάδα ανθρώπων ή διοίκηση δεν έχει τη δύναμη να ελέγξει, να σταματήσει ή να περιορίσει κάποιον από το να εισέλθει στο σύστημα. Είτε ως παραγωγός Bitcoin είτε ως συναλλασσόμενος-χρήστης. Όπως και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία του.

Αν κάτι είναι εμπόρευμα, κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του. Όπως ο χρυσός. Όσο και να θέλει μια ηγετική ομάδα ή μια κυβέρνηση, δεν μπορεί να αλλάξει τα δομικά χαρακτηριστικά του. Ακόμα και αν ψηφίσει το 51% των κατόχων ή των προγραμματιστών ή των miners να μετατραπεί σε αλουμίνιο, δεν μπορεί να γίνει.

Το Ethereum είναι κάτι ενδιάμεσο. Για αυτό η αντιμετώπιση από τη SEC δεν είναι ξεκάθαρη. Γεγονός είναι πως στο Ethereum άλλαξαν μέχρι και τη νομισματική πολιτική. Όπως έχουμε αναφέρει, υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει πιο σπάνιο από το Bitcoin, αλλά αυτό σε κάποια χρόνια μπορεί να αλλάξει και πάλι.

Δεν σημαίνει πως είναι κάτι κακό. Είναι διαφορετικό. Είναι σαν να εξετάζουμε μια εταιρεία λογισμικού. Με την αλλαγή που πραγματοποιήθηκε μετά την αναβάθμιση του Merge, με την αλλαγή του μοντέλου συναίνεσης, από Proof-of-Work (απόδειξη εργασίας) σε Proof-of-Stake (απόδειξη συμμετοχής), ορισμένοι θεωρούν ότι υποσκάπτει την ιδιότητά του ως εμπόρευμα.

Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο που η SEC στο στόχαστρο έβαλε μόνο τα κρυπτονομίσματα που λειτουργούν με Proof-of-stake. Παρότι δεν το αιτιολόγησε με σαφή τρόπο η SEC, το PoW είναι ένας ανοιχτός μηχανισμός που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κεντρικό εκδότη, σε αντίθεση με το PoS. Απαιτεί μηχανολογικό εξοπλισμό και καύση ενέργειας για την επικύρωση μπλοκ. Από αυτό τον μηχανισμό λαμβάνονται οι ανταμοιβές. Ως επιβράβευση για τον κόπο, τον χρόνο και το κόστος που καταβλήθηκε.

Εκτός από το Bitcoin, PoW χρησιμοποιούν τα Monero, Litecoin, Ethereum Classic, Dogecoin, Flux και άλλα. Η λίστα με τα κυριότερα νομίσματα που αναφέρθηκαν στις κατηγορίες της SEC, είναι τα παρακάτω, κατανεμημένα ανά ανταλλακτήριο.

 

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για λίγες ημέρες ακόμα, πριν διακόψουμε για καλοκαίρι

https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory
Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής:

Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα
https://shop.media2day.gr/seminars/trading/3/prodcategory

Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos
https://shop.media2day.gr/seminars/crypto/4/prodcategory

Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους
https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory

Κρυπτονομίσματα & Cyber Security
https://shop.media2day.gr/seminars/cryptosecurity/6/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v