Τι σηματοδοτεί το φρένο στην αποδολαριοποίηση από Ρωσία-Ινδία

Γιατί αμφισβητείται η κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος και τα «αγκάθια» στην προσπάθεια ανατροπής της κατεστημένης ισχύος. Η εμπιστοσύνη και πώς το Bitcoin θα μπορούσε να είναι το επόμενο υποψήφιο αποθεματικό νόμισμα.

Τι σηματοδοτεί το φρένο στην αποδολαριοποίηση από Ρωσία-Ινδία

Το αγαπημένο θέμα αρκετών οικονομικών αναλυτών το τελευταίο διάστημα αφορά τις απόπειρες απεμπλοκής πολλών χωρών από το δολάριο. Πράγματι, όπως έχουμε υποστηρίξει και εμείς, για πρώτη φορά αμφισβητείται τόσο ανοικτά και από τόσους πολλούς η κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος.

Ωστόσο από την αρχή κάναμε σαφές πως είμαστε μακριά ακόμα από το να έχει στριμωχτεί το δολάριο στο καναβάτσο. Δεν πρόκειται για μια άμεση και ανώδυνη διαδικασία, ακόμα και στην περίπτωση που τελικά επιτευχθεί κάποια στιγμή στο μέλλον ο σκοπός της αποδολαριοποίησης.

Η παγκόσμια κυριαρχία ενός νομίσματος είναι μια μακρά διαδικασία. Το δολάριο, για να αντικαταστήσει τη στερλίνα, χρειάστηκε το τέλος του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, παρότι η οικονομία των ΗΠΑ είχε ξεπεράσει της Μεγάλης Βρετανίας ήδη από το 1880.

Πόσο μάλλον όταν το ανερχόμενο για πολλούς νόμισμα των BRICS θα προκύψει από μια συμμαχία ετερόκλητων χωρών και συμφερόντων, που το μόνο τους ουσιαστικά κοινό στοιχείο είναι η απόπειρα ανατροπής της κατεστημένης ισχύος των Αμερικανών.

Το πρόβλημα της εμπιστοσύνης

Για να επιτευχθεί ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να ξεκινήσει από τα βασικά. Να συνεννοούνται οι χώρες οι οποίες συμμαχούν. Με το καλημέρα όμως βλέπουμε δύο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις να μη θέλουν να συνεργαστούν και να προβούν σε συμφωνίες που δεν ευνοούν τα στενά τους εθνικά συμφέροντα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, πριν από μία εβδομάδα Ινδία και η Ρωσία ανέστειλαν τις προσπάθειες για διευθέτηση του τρόπου πληρωμής στο μεταξύ τους εμπόριο, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων. Οι Ινδοί απέτυχαν να πείσουν τους Ρώσους να κρατήσουν ρουπίες στα ταμεία τους.

Αν και οι Ινδοί αγοράζουν φθηνό πετρέλαιο και άνθρακα από τη Ρωσία, εισάγουν περισσότερα εμπορεύματα από ό,τι εξάγουν στη Ρωσία. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι το εμπορικό πλεόνασμα των Ρώσων θα φτάσει σε αξία τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία οι Ινδοί θέλουν να τα πληρώσουν με το δικό τους νόμισμα. Κάτι που αρνούνται να δεχτούν οι Ρώσοι, οι οποίοι έχουν ήδη αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια σε ρουπίες κατατεθειμένες σε ινδικές τράπεζες. Επιθυμούν να πληρώνονται έστω σε κινεζικό γουάν. Επίσης θέλουν να μετατρέψουν αυτές που κατέχουν ήδη σε άλλα νομίσματα.

Οι λόγοι είναι βασικά δύο. Ο πρώτος αφορά τη διαθεσιμότητα του ινδικού νομίσματος. Δεν έχουν τι να τις κάνουν τις ρουπίες. Το μερίδιο της Ινδίας στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών είναι μόλις 2%. Συνεπώς τους είναι άχρηστα. Ο δεύτερος αφορά τον κίνδυνο υποτίμησης του ινδικού νομίσματος ή ανεξέλεγκτου τυπώματος από πλευράς Ινδίας. Ο κίνδυνος δηλαδή τα νομίσματα που δεν έχουν πού να τα χρησιμοποιήσουν στο διεθνές εμπόριο, να χάσουν την αξία τους.

Οι Ινδοί με τη σειρά τους δεν επιθυμούν να πληρώσουν τη Ρωσία σε αμερικανικά δολάρια. Εκτός από τους γνωστούς γεωπολιτικούς λόγους, φοβούνται ότι ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Επιπλέον είναι απρόθυμοι να πληρώσουν σε ρούβλια, επειδή δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι θα το αποκτήσουν στις παγκόσμιες αγορές σε δίκαιη ισοτιμία, όπως ανέφεραν ινδικές πηγές στο Bloomberg τον περασμένο μήνα.

Η λύση του δολαρίου και του χρυσού

Το δολάριο χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτά τα προβλήματα του διεθνούς εμπορίου. Για αυτό κυριάρχησε ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, όχι επειδή αναγκαστικά το επέβαλαν οι Αμερικανοί.

Τους βόλευε όλους επειδή διαθέτει τα πλεονεκτήματα της ευρείας αποδοχής στο παγκόσμιο εμπόριο, αξιόπιστη σταθερότητα και διασκορπισμένη ποσότητα σε όλο τον κόσμο.

Αυτοί είναι οι λόγοι που υπάρχουν πολλά πρόθυμα κράτη που να το δέχονται σε αντάλλαγμα για τα δικά τους αγαθά και οι κεντρικές τους τράπεζες προτιμούν να το κατέχουν ως κύριο νόμισμα στα συναλλαγματικά τους αποθέματα.

Εναλλακτικά, η επόμενη αξιόπιστη επιλογή είναι ο χρυσός, ο οποίος όμως έχει το μειονέκτημα ότι είναι βαρύς, δυσκίνητος και κοστίζει η φύλαξή του. Αυτός ήταν ο λόγος εξάλλου που χρησιμοποιούνταν τα χαρτονομίσματα, ακόμα και στις περιόδους που έχουν κλειδωμένη ισοτιμία με τον χρυσό. Μπορεί όποιος κατείχε χαρτιά να κινδύνευε να μην μπορούσε να τα μετατρέψει τελικά σε χρυσό και να βρεθεί ζημιωμένος, αλλά υπερίσχυσε η ανάγκη να γίνονται εύκολα οι συναλλαγές.

Το επόμενο υποψήφιο αποθεματικό νόμισμα

Ποιο έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις μελλοντικά να γίνει το κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, το οποίο διαθέτει τη σπανιότητα του χρυσού και την ευκολία ηλεκτρονικής μεταφοράς; Το Bitcoin. Όχι όμως το σημερινό, με τη μικρή κεφαλαιοποίηση και το ακόμα μικρό ποσοστό υιοθέτησης, αλλά ένα δυνατό, ευρέως διαδεδομένο Bitcoin.

Τι πλεονέκτημα διαθέτει το Bitcoin και μπορεί να εξελιχθεί σε αποθεματικό νόμισμα; Κατ' αρχάς είναι ουδέτερο. Δεν ανήκει σε κανένα κράτος, σε καμιά εταιρεία, δεν το εκδίδει καμία κεντρική τράπεζα. Το αποκτά οποιοσδήποτε επιθυμεί να ξοδέψει πόρους για τη δημιουργία του. Κυριολεκτικά οποιοσδήποτε, χωρίς καν να το διαθέτει στο έδαφός του, όπως γίνεται στον χρυσό.

Είναι περισσότερο σπάνιο από όλα τα εμπορεύματα (και από τον χρυσό), παράλληλα με το πλεονέκτημα της πολύ μικρής και με ακρίβεια υποδιαίρεσής του. Επιπλέον είναι πιο ασφαλές στη φύλαξή του και γρηγορότερο στις συναλλαγές. Μπορώ να το στείλω σε χιλιάδες τοποθεσίες μέσα σε δευτερόλεπτα. Όσο μεγάλο και να είναι το ποσό, όπου επιθυμώ στον κόσμο. Είναι ταυτόχρονα και φορητό και άφθαρτο.

Το χαρακτηρίζουν ψηφιακό χρυσό, γιατί είναι η αποϋλοποίηση του χρυσού. Όπως η Google ψηφιοποίησε τη βιβλιοθήκη, η Apple τη φωτογραφική κάμερα, η Facebook το καφενείο και εκτόξευσε τις δυνατότητές τους. Τι άλλο υπάρχει στον ορίζοντα με αυτές τις ιδιότητες; Τίποτα. Μόνο το Bitcoin.

Τι του λείπει; Η σταθερότητα στην ισοτιμία και η ευρύτερη αναγνώριση. Για την ώρα αποτελεί ένα αναδυόμενο, καινούργιο περιουσιακό στοιχείο διαφύλαξης αξίας, όχι ώριμο. Αυτός είναι ο λόγος που έχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα σε σχέση με τον χρυσό, ο οποίος προστατεύεται από την αίγλη των χιλιάδων χρόνων ιστορίας.

Το Bitcoin έχει ιδιαιτερότητες που δεν έχουμε συναντήσει ποτέ άλλοτε και για αυτό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η αξία του. Όμως καθημερινά όλο και περισσότεροι ενημερώνονται και νιώθουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη κατέχοντάς το. Κάποια μέρα, σύμφωνα με τους φανατικούς υποστηρικτές του, το Bitcoin θα είναι ο πιο βαρετός χρηματιστηριακός τίτλος. Ωστόσο, αν έχουν δίκιο και φτάσει σε αυτό το σημείο, οι τιμές θα είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές που είναι σήμερα. 

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory
Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής:

Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα
https://shop.media2day.gr/seminars/trading/3/prodcategory

Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos
https://shop.media2day.gr/seminars/crypto/4/prodcategory

Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους
https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory

Κρυπτονομίσματα & Cyber Security
https://shop.media2day.gr/seminars/cryptosecurity/6/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v