Όπως έχουν αποδείξει οι τελευταίοι μήνες, οι κρίσεις στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα ευνοούν το Bitcoin. Οι λόγοι είναι πολλοί. Κάποιοι το αντιλαμβάνονται ως εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα. Άλλοι το χρησιμοποιούν ως αντιστάθμισμα κινδύνου στις επενδύσεις τους. Οι πιο φανατικοί το αντιλαμβάνονται ως το μέλλον του χρήματος. Ως μια ανώτερη τεχνολογία μεταφοράς αξίας.
Όλοι πάντως έχουν ένα κοινό. Αμφισβητούν τη βιωσιμότητα της σημερινής αρχιτεκτονικής του τραπεζικού και νομισματικού συστήματος. Στον σύγχρονο κόσμο των χρηματοοικονομικών, η διαφάνεια και η αποδοτικότητα είναι μια μονότονα επαναλαμβανόμενη επωδός. Όμως αυτή η απαίτηση είναι σημάδι ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά.
Ευτυχής είναι ο οδηγός που δεν χρειάζεται να κοιτάξει ποτέ κάτω από το καπό του αυτοκινήτου. Δεν ζητάει κανείς τις απόψεις των επιβατών για να πετάξει ένα αεροπλάνο. Εμπιστευόμαστε ότι ο πιλότος που έχει αναλάβει τον χειρισμό του είναι άριστα εκπαιδευμένος, ικανός και έχει περάσει από τα κατάλληλα τεστ.
Στη σύγχρονη εποχή, η έννοια του τραπεζίτη και του τραπεζικού συχνά συγχέεται, παρόλο που η διαφορά είναι τεράστια. Τραπεζίτης είναι ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας, που είτε κατευθύνει από μια διευθυντική θέση είτε έχει παραδώσει τη διοίκηση σε έμπειρα στελέχη της επιλογής του.
Ο τραπεζίτης είναι κάτι σαν τον εργοστασιάρχη, έχει άμεση σχέση µε την ιδιοκτησία. Τραπεζικός είναι το στέλεχος που εργάζεται σε ένα τραπεζικό ίδρυμα. Είναι τόσο τραπεζίτης, όσο οι εργάτες στη βιομηχανία λέγονται βιοµήχανοι ή οι εργαζόμενοι στις ναυτιλιακές εταιρείες θεωρούνται εφοπλιστές.
Στον σημερινό χρηματοπιστωτικό κλάδο, δεν υπάρχουν τραπεζίτες. Δεν έχουν βάλει κάποιο κεφάλαιο που κινδυνεύει να χαθεί. Το χειρότερο που θα πάθουν, είναι να χάσουν τη δουλειά τους, κατά κανόνα αποχωρώντας λαμβάνοντας «χρυσό αλεξίπτωτο». Ωστόσο κανένα λογικό επιχείρημα δεν μπορεί να σταθεί στην απαίτηση να επιδοτούν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες, ιδίως όταν μεγάλο μέρος των χρημάτων πηγαίνει για να πληρώνονται στελέχη με υπέρογκα ποσά σε σχέση με τον απλό άνθρωπο.
Αντίθετα, όσοι περιλαμβάνονται στο οικονομικό οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, βάζουν «skin in the game». Αναλαμβάνουν προσωπικό και επαγγελματικό ρίσκο. Οι χρήστες, οι εξορύκτες, οι προγραμματιστές, που επηρεάζουν το σύστημα του Bitcoin, έχουν να χάσουν πολλά, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σωστά.
Όπως και ο χρυσός, το Bitcoin είναι και αυτό σκληρό χρήμα. Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις σκληρό χρήμα είναι να δουλέψεις για αυτό. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή ή δυνατότητα. Άρα ουσιαστικά φροντίζει τη μεταφορά πλούτου στα παραγωγικότερα μέρη της κοινωνίας. Δεν μπορούν να μεσολαβήσουν πολιτικοί και τυχοδιώκτες για να το ευτελίσουν.
Όλα τα άλλα νομισματικά μέσα είναι πίστωση. Μια εμπορική τράπεζα μπορεί να δημιουργήσει άμεσα ευρώ, συνάπτοντας ένα δάνειο με κάποιο ιδιώτη ή επιχείρηση. Μια κεντρική τράπεζα μπορεί να εμφανίσει από το πουθενά ψηφιακές νομισματικές μονάδες, όταν το κράτος εκδίδει ομόλογα.
Ωστόσο κανένα τραπεζικό ίδρυμα δεν μπορεί να δημιουργήσει χρυσό, επειδή του το ζητούν οι πελάτες του. Θα πρέπει να τον αγοράσει. Όπως και το Bitcoin. Για να δημιουργήσεις Bitcoin, θα πρέπει να αποδείξεις ότι δούλεψες για αυτό. Να επενδύσεις σε μηχανήματα, να ξοδέψεις χρόνο, να καταναλώσεις ενέργεια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Για αυτό το ονομάζουν απόδειξη εργασίας (PoW).
Σε σχέση με τον χρυσό, που δεν είναι βολικός ως μέσο συναλλαγών, το Bitcoin έχει πλεονεκτήματα. Εκμεταλλεύεται τις διευκολύνσεις που προσφέρει η ψηφιακή του μορφή. Πώς να πληρώσεις με χρυσά νομίσματα κάποιον που είναι μακριά; Πώς και πού να τα φυλάξεις;
Το ψηφιακό χρήμα δεν έχει αυτή τη δυσκολία. Μέχρι πρόσφατα, τον ρόλο της πιο σκληρής μορφής χρήματος έπαιζε ο χρυσός. Όμως πια έχει πάψει να είναι το πιο σπάνιο κινητό περιουσιακό στοιχείο, παγκόσμια αποδεκτό, με επαρκή ρευστότητα που μπορεί να μεταφερθεί και να διαιρεθεί εύκολα.
Οι σκεπτικιστές ισχυρίζονται πως το Bitcoin δεν προσφέρεται ως μέσο συναλλαγών, επειδή είναι αργό και ακριβό. Πράγματι, δεν είναι το ιδανικό μέσο μέχρι τώρα. Όμως αναφερόμαστε σε μια τεχνολογία εξελισσόμενη, όχι στατική. Εκεί είναι που κάνουν λάθος.
Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών μάς διδάσκει. Όταν το Voice-Over-Internet-Protocol (VOIP) εφευρέθηκε το 1995, οι περισσότεροι το απαξίωσαν ως τεχνολογία. Επειδή δεν μπορούσε να κλιμακωθεί, δεν αποτελούσε απειλή για τους τηλεπικοινωνιακούς γίγαντες. Στη συνέχεια, περίπου το 2003, έφτασε η τεχνολογία κλιμάκωσης VOIP - ευρυζωνική. Αμέσως μετά, τα περισσότερα από τα δίκτυα καλωδίων χαλκού άρχισαν να γίνονται παρωχημένα.
Το Bitcoin είναι ένα «Money Over Internet Protocol», όπως ενδεχομένως και το Ethereum. Ακριβώς όπως το VOIP μετακινεί τα δεδομένα φωνής στο διαδίκτυο εγγενώς, το Bitcoin και το Ethereum μετακινούν δεδομένα αξίας στο διαδίκτυο εγγενώς. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα υποτιμούν, ως πρωτόκολλα που δεν μπορούν να κλιμακωθούν και δεν μπορούν ενδεχομένως να απειλήσουν την υπάρχουσα χρηματοπιστωτική βιομηχανία. Ακριβώς όπως θεώρησαν και το VOIP.
Ωστόσο, η τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα κλιμάκωσης υπάρχει. Ήδη λειτουργεί και ονομάζεται Lightning Network. Ένα πρωτόκολλο δευτέρου επιπέδου πάνω στο Bitcoin, ακόμα πιο ταχύ από τις Visa και Mastercard. Και πολύ πιο οικονομικό. Οι παραδοσιακές συναλλαγές πάντα θα κοστίζουν περισσότερο, όταν τις συγκρίνουμε με τις εφαρμογές δεύτερου επιπέδου του Bitcoin.
Για πρώτη φορά έχουμε ένα «γυμνό» ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο και ένα ανοικτού κώδικα νομισματικό δίκτυο. Συνδυαστικά αυτά τα δύο μπορούν να πετύχουν τελικό διακανονισμό, οπουδήποτε στον κόσμο, οποιαδήποτε στιγμή, με ρευστότητα σε κάθε νόμισμα.
Όταν συναλλάσσεσαι με κάρτα, μεταφέρεις IOU, όχι ευρώ ή δολάρια. Η συναλλαγή δεν εκκαθαρίζεται άμεσα. Η Visa όντως πραγματοποιεί γρήγορες συναλλαγές, αλλά δεν είναι νόμισμα. Είναι σύστημα πληρωμών. Μπορεί να φαίνεται σε εμάς τους καταναλωτές ότι η πληρωμή γίνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά η διαδικασία δεν είναι ολοκληρωμένη. Περνούν ημέρες ή και εβδομάδες μέχρι να γίνει η εκκαθάριση μεταξύ τραπεζικών ιδρυμάτων, να φτάσει δηλαδή στο τελικό στάδιο. Το Bitcoin σε αυτό το θέμα δεν είναι απλά λίγο πιο γρήγορο. Είναι ασύλληπτα πιο γρήγορο.
Το παραδοσιακό ταχυδρομείο πάντα θα κοστίζει ακριβότερα από το e-mail. Γιατί έχει πολλά έξοδα, ανθρώπους, κτήρια, φορτηγά. Γιατί είναι φθηνότερο το Bitcoin; Επειδή δεν χρειάζεται θεματοφυλακή. Όπως ο χρυσός, σε φυσική μορφή βέβαια.
Ποια πλεονεκτήματα έχει η δυνατότητα να μην υπάρχει θεματοφυλακή;
Κατέχοντας χρυσό, δεν χρειάζεται να εμπιστευθώ κανέναν. Εάν κάποιος σάς δώσει ένα χρυσό νόμισμα ή χαρτονομίσματα, τα βάλετε στην τσέπη σας και απομακρυνθείτε, τότε μόλις συμμετείχατε σε μια μη αναστρέψιμη συναλλαγή, δωρεάν. Δεν υπάρχει καθυστέρηση στην εκτέλεση της πληρωμής και δεν παρεμβαίνει τρίτο μέρος για να τη σταματήσει.
Το ίδιο συμβαίνει με το Bitcoin. Ακριβώς το ίδιο, με μια διαφορά. Δεν χρειάζεται ο άλλος να είναι δίπλα. Μπορεί να βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου και να μεταφερθεί το συμφωνηθέν ποσό ηλεκτρονικά. Χωρίς να παρεμβάλλεται κανένα τραπεζικό ίδρυμα. Κανένα.
Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα
https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory
Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory
Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής:
Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα
https://shop.media2day.gr/seminars/trading/3/prodcategory
Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos
https://shop.media2day.gr/seminars/crypto/4/prodcategory
Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους
https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory
Κρυπτονομίσματα & Cyber Security
https://shop.media2day.gr/seminars/cryptosecurity/6/prodcategory
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.