Ο κρίσιμος ρόλος των stablecoins

Η μεγάλη πρόκληση της απεξάρτησης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων από τη χρήση κρατικών νομισμάτων είναι το μεγάλο όνειρο των οπαδών του Bitcoin. Γιατί η διαδικασία περνά μέσα από την υιοθέτηση των stablecoins.

Ο κρίσιμος ρόλος των stablecoins

Το χρήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αγοράσει κανείς οτιδήποτε. Όλοι το θέλουν. Είναι επιθυμητό ακριβώς για αυτή του την ιδιότητα: δεν κάνει διακρίσεις. Εδώ έχουμε μια μεταφορά της πόρνης. Μια γυναίκα κοινή σε όλους, όπως το έθεσε ο ποιητής Αρχίλοχος, είναι διαθέσιμη σε όλους. Επί της αρχής δεν θα έπρεπε να μας ελκύει ένα τόσο αδιάκριτο πλάσμα. Ωστόσο στην πραγματικότητα μας ελκύει. Και τίποτα δεν είναι τόσο αδιάκριτο και τόσο επιθυμητό συγχρόνως, όσο το χρήμα.

Υπάρχει μια ανοικτή συζήτηση μεταξύ αυτών που αντιλαμβάνονται το χρήμα σαν αγαθό και αυτών που το αντιλαμβάνονται σαν υπόσχεση πληρωμής. Στην πραγματικότητα είναι και τα δύο. Η χρησιμότητα του χρήματος είναι πως λειτουργεί ως μέσο ανταλλαγής, μονάδα υπολογισμού και μέσο διατήρησης της αξίας.

Το χρήμα είναι ένα μέτρο σύγκρισης που μετράει το χρέος. Το νόμισμα στην πράξη είναι μια υπόσχεση πληρωμής. Εκεί που η συμβατική σοφία υποστήριζε ότι ένα τραπεζογραμμάτιο είναι ή θα πρέπει να είναι μια υπόσχεση πληρωμής ενός ορισμένου ποσού «πραγματικού χρήματος» (χρυσάφι, ασήμι ή οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο), οι θεωρητικοί της πίστωσης υποστήριξαν ότι δεν είναι παρά η υπόσχεση να πληρώσουμε κάτι που έχει ίση αξία με μια ουγγιά χρυσού.

Συνεπώς δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια χρυσή λίρα ή ένα ασημένιο δολάριο, σε ένα κομμάτι χαρτί με τυπωμένη την εικόνα ενός ιστορικού προσώπου, σε ένα ψηφιακό σήμα υπολογιστή σε μια τράπεζα ή στο κινητό.  

Υπάρχουν δύο δρόμοι για την ευρεία υιοθέτηση ενός νομίσματος, αν και στην πραγματικότητα μόνο ένας. Ο πρώτος είναι να γίνει αποδεκτό και να ρυθμιστεί νομικά ή να γίνει καλοδεχούμενο από τις κυβερνήσεις για την πληρωμή φόρων. Ο δεύτερος είναι αν το χρησιμοποιούν και το εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι.

Ο παράγοντας stablecoin

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων ανέκαθεν είχε μια άβολη σχέση με τους νομοθέτες. Το κλειδί για να αποφασίσουν να τα ρυθμίσουν νομικά και με κάποιο τρόπο να τα ελέγξουν δεν ήταν τόσο η εξάπλωση του Bitcoin ή η γενικότερη αποδοχή που έχει η αγορά των crypto, όσο η ύπαρξη, λειτουργίας και υιοθέτηση των stablecoins. Τα stablecoins είναι κρυπτονομίσματα που είναι φτιαγμένα για να διατηρούν μια σταθερή ισοτιμία με το δολάριο, το ευρώ και άλλα κρατικά νομίσματα.   

Δεν είναι τυχαίο πως η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα ξεκινάει την εφαρμογή της από εκεί. Πέρα από την σπουδαιότητα και τη διαρκώς αυξανόμενη υιοθέτηση τους, η τεχνολογία των νομισμάτων σταθερής ισοτιμίας εξελίσσεται διαρκώς.

Η Circle, η εταιρία που εκδίδει το δεύτερο σε μέγεθος παγκοσμίως stablecoin, το USDC ανακοίνωσε πως πλέον οι χρήστες του, θα μπορούν να μεταφέρουν τα νομίσματα τους μεταξύ των δικτύων του Ethereum και του Avalanche χωρίς να περάσουν από τρίτο μέρος. Αυτό κατέστη δυνατό με το πρωτόκολλο CCTP (Μεταφοράς Διασταυρούμενων Αλυσίδων). 

Το νέο πρωτόκολλο επιλύει τα προβλήματα κατακερματισμού ρευστότητας μεταξύ διαφορετικών αλυσίδων, βελτιώνοντας την εμπειρία του χρήστη, αλλά και την ασφάλεια. Θυμίζουμε πως η κατάρρευση του Terra ξεκίνησε από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο χρονικό κενό που υπήρχε στην μεταβίβαση UST από μια αλυσίδα στην άλλη.

Ένα νέο έργο με επίκεντρο τις πληρωμές με stablecoin φαίνεται πως προχωράει και η Visa, σύμφωνα με τον Cuy Sheffield, επικεφαλής του τμήματος ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές σε αυτό το στάδιο, όμως όπως επισήμανε ο Sheffiled αναζητούν να προσλάβουν προγραμματιστές που να γνωρίζουν από έξυπνα συμβόλαια με τη γλώσσα προγραμματισμού Solidity (την γλώσσα προγραμματισμού του Ethereum). 

Τα stablecoins έχουν έρθει για να μείνουν. Οι όροι χρήσης τους βρίσκονται προς συζήτηση. Όχι η ύπαρξη τους. 

Η χρησιμότητα των νομισμάτων σταθερής ισοτιμίας 

Είναι σημαντικό να θυμηθούμε τον λόγο ύπαρξης των stablecoins για το οικοσύστημα των crypto. Μόνο τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί παραμένει σημαντικό να συνεχίσουν να υπάρχουν. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να αποκτήσετε Bitcoin είναι να το αγοράσετε από κάποιον. Για τις αγορές σας πιθανότατα θα χρησιμοποιήσετε δολάρια, καθώς παραμένει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Για αυτό ακόμα και σήμερα η πιο συχνά αναφερόμενη συναλλαγματική ισοτιμία Bitcoin είναι έναντι του δολαρίου. 

Συνήθως για να αγοράσεις Bitcoin, το αμέσως προηγούμενο βήμα είναι να καταθέσεις δολάρια ή ευρώ ή κάποιο άλλο κρατικό νόμισμα σε κάποιο ανταλλακτήριο. Αυτή η συναλλαγή προυποθέτει την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού. Αυτό όμως είναι ένα σημείο ευπάθειας. Μπορεί μια κυβέρνηση να απαγορεύσει την πρόσβαση ή για αντικειμενικούς λόγους να μην μπορεί κάποιος να διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, επειδή βρίσκεται σε χώρες που δεν διαθέτουν ανεπτυγμένο τραπεζικό δίκτυο.  

Εδώ βρίσκεται η χρησιμότητα των stablecoins. Για να αποκτήσεις κρυπτονομίσματα δεν χρειάζεται αναγκαστικά να παρεμβαίνουν τράπεζες. Τις παρακάμπτεις για να αποκτήσεις Bitcoin ή να προβεί σε διεθνείς συναλλαγές εύκολα, φτηνά, άμεσα. Δεν σε εμποδίζουν ούτε capital controls, ούτε κυρώσεις. Ούτε καν η λειτουργία του τραπεζικού συτστήματος, όπως μας απέδειξε η εμπειρία του Λιβάνου. 

Η μεγάλη πρόκληση

Η μεγάλη πρόκληση για τους φανατικούς του Bitcoin είναι πώς απεξαρτηθούν από την ανάγκη χρήσης κρατικών νομισμάτων. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων να πληρώνονται για την δουλειά τους σε Bitcoin, αλλά και να τιμολογούνται πολλά αγαθά και υπηρεσίες σε αυτό. Αυτό είναι το όνειρο οποιουδήποτε πραγματικού Bitcoiner. Όταν πολλοί δέχονται Bitcoin θα μειωθεί η ανάγκη χρήσης τραπεζικών υπηρεσιών από παραδοσιακού τύπου ιδρύματα. Ακόμα και από τα stablecoins. 

Πόσο πιθανό είναι άραγε κάτι τέτοιο; Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τις πιθανότητες, όμως ποιος μπορεί να το αποκλείσει; Είναι όσο ρεαλιστικό ήταν η αναίμακτη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ή η εμφάνιση μιας υγειονομικής ανάγκης που οδηγούσε σε κατάλυση βασικών, αυτονόητων ελευθεριών.

Όσο ρεαλιστικό ήταν να εμφανιστεί ένα παγκόσμια αποδεικτό νόμισμα, για το οποίο δεν απαιτείται κρατική υποστήριξη και εγγύηση. Ούτε καν τραπεζικό δίκτυο για να διακινηθεί. 

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory 

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής: 

Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα

Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos

Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους
https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory 

Κρυπτονομίσματα & Cyber Security

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v