Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασε με άλμα τις 30.000 δολάρια το Bitcoin

Απόδοση 84% καταγράφει το κρυπτονόμισμα από τις αρχές του χρόνου. Ακολουθεί κατά πόδας το Ethereum. Τα νέα δεδομένα και οι προοπτικές της αγοράς.

Ξεπέρασε με άλμα τις 30.000 δολάρια το Bitcoin

Το πάρτι συνεχίζεται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με την τιμή του Bitcoin να ξεπερνάει τις 30.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον περσινό Ιούνιο. Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Επειδή πλέον έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την κατάρρευση του FTX.

Μέσα σε ένα μήνα, από τις 10 Μαρτίου, το Bitcoin έχει σκαρφαλώσει 56%, ενώ από την αρχή του χρόνου σημειώνει απόδοση 84%. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα, διέσπασε τον τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί, παρασύροντας προς τα πάνω ολόκληρη την αγορά των crypto.

Το Ethereum, το δεύτερο σε σημασία κρυπτονόμισμα, έχει ανέβει 41% μέσα σε διάστημα 30 ημερών και 63% από την αρχή του χρόνου. Αυτή την ώρα, η τιμή του διαπραγματεύεται λίγο κάτω από το ορόσημο των 2.000 δολαρίων, στις 1.920 δολάρια. Στην τοπική κορυφή όπου σταμάτησε την ανοδική του πορεία πριν από μία εβδομάδα, όπως φαίνεται στο ωριαίο διάγραμμα.

Το γεγονός ότι δεν σημείωσε και το Ethereum νέο τοπικό υψηλό οφείλεται στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών, ενόψει της αναμενόμενης αναβάθμισης Shanghai. Πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα από τις 12 Απριλίου, την ημερομηνία όπου είναι προγραμματισμένη. Από εκείνο το σημείο και μετά, θα αρχίσουν να απελευθερώνονται τα κεφάλαια που είναι δεσμευμένα εδώ και καιρό σε κατάσταση staking. Συνεπώς, ενδεχομένως να υπάρξουν ρευστοποιήσεις, αν και όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενα άρθρα, η πιθανότητα να υπάρξουν μαζικές πωλήσεις δεν υφίσταται, λόγω του περιορισμού από το πρωτόκολλο.

Τα δεδομένα και οι προοπτικές της αγοράς

Το ερώτημα από εδώ και πέρα είναι αν η ανοδική τάση θα έχει συνέχεια ή πρόκειται για ευκαιριακό πυροτέχνημα. Το στοιχείο που αναμένεται να επηρεάσει άμεσα την πορεία των τιμών είναι η έκθεση που αναμένεται να δημοσιευτεί αύριο το απόγευμα, η οποία θα αναφέρει την κατεύθυνση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ. Οι προσδοκίες των αναλυτών είναι επί του παρόντος αύξηση 5,6% σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαία.

Ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης, θα βγουν συμπεράσματα σχετικά με τις μελλοντικές αποφάσεις της Fed, τα επιτόκια, την πολιτική σύσφιξης. Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Επειδή όπως έχει αποδειχθεί, η βασικότερη μεταβλητή για την αύξηση ή υποχώρηση της αξίας του Bitcoin είναι ο ρυθμός μεταβολής της ρευστότητας στο σύστημα. Το ποσοστό μεταβολής της ρευστότητας, όπως εκφράζεται από τον δείκτη Μ2*, συμβαδίζει με τις κερδοσκοπικές προσδοκίες. Όταν ανοίξουν οι κάνουλες της ρευστότητας, είτε από περικοπή των επιτοκίων είτε με πολιτικές επέκτασης, τα πρώτα χρήματα που διοχετεύονται είναι στις αγορές. Και ποιο είναι το πιο γρήγορο άλογο στην κούρσα; Το Bitcoin.

Πέρα από αυτό το στοιχείο, υπάρχουν και άλλα δεδομένα που μας δίνουν μια αίσθηση της ψυχολογίας των συμμετεχόντων στην αγορά. Το ένα είναι ο δείκτης Fear & Greed, ο οποίος υπολογίζοντας διάφορες παραμέτρους, παρέχει μια ένδειξη για το πόσο φοβισμένοι ή ενθουσιασμένοι είναι οι επενδυτές. Όπως βλέπουμε, έχει προσεγγίσει το πράσινο επίπεδο, της ευφορίας. Η βαθμολογία του με άριστα το 100 είναι 69. Σε διαμετρικά αντίθετο σημείο όπου βρισκόταν πριν από ένα μήνα. Τότε που το κοντέρ έδειχνε 33.

Ένας αξιόπιστος δείκτης είναι ο Realized capitalization, ο οποίος αθροίζει όλα τα νομίσματα σταθμίζοντας την αξία τους την τελευταία φορά που κουνήθηκαν. Ο δείκτης αυτός δίνει πληροφορίες για την πραγματική αξία που έχει αποθηκευτεί και μεταφερθεί εντός δικτύου, ενώ παράλληλα αφαιρεί εμμέσως τα νομίσματα που έχουν χαθεί ή έχουν να κινηθούν πολλά χρόνια. Η τιμή του Bitcoin σπάνια βρίσκεται κάτω από την πραγματοποιηθείσα τιμή, για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως αναδεικνύει το παρακάτω διάγραμμα.

Πράγματι, για άλλη μια φορά βρέθηκε από πάνω και πλέον η ένδειξη είναι κίτρινη. Αυτό ερμηνεύεται πως δεν βρίσκεται πια στην υπερπουλημένη ζώνη (κόκκινο), ούτε όμως ακόμα σε επίπεδο ενθουσιασμού (πράσινο).

* Μ2 είναι ο δείκτης που περιλαμβάνει τον Μ1: κέρματα και χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία, καταθέσεις όψεως, επιταγές, τα αποθεματικά των τραπεζών στην κεντρική τράπεζα κι άλλα ισοδύναμα χρήματος, π.χ. αποθεματικά συναλλάγματος -με άλλα λόγια, κάθε περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να μετατραπεί σχετικά άμεσα σε μετρητά χωρίς να χάσει την αξία του, όπως οι βραχυπρόθεσμες προθεσμιακές καταθέσεις σε τράπεζες, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και τα Αμοιβαία Κεφάλαια.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ 

Ξεκινήσαμε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου με το «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v