Στο δίκτυο του Bitcoin δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο. Δεν υπάρχει ιεραρχία ή κάποιος εποπτεύων οργανισμός. Κατάφερε τη δημιουργία ψηφιακής σπανιότητας, χωρίς να απαιτείται κάποια κεντρική αρχή για να συντονίζει τα μέλη που το απαρτίζουν.
Τότε ποιος διευθύνει το Bitcoin; Η απάντηση είναι μονολεκτική: κανείς!
Είναι σχεδιασμένο με τόσο ιδιοφυή τρόπο, που δεν απαιτείται κάποια κεντρική αρχή για να το εποπτεύει. Όλες αυτές οι δομές έχουν αντικατασταθεί από ένα δίκτυο. Είναι ένα πρότυπο ή πρωτόκολλο όπως το TCP/IP ή το Διαδίκτυο. Δεν λειτουργεί κάτω από κάποιον ανθρώπινο νόμο, παρά μόνο στη βάση μαθηματικών κανόνων, τους οποίους οφείλει να τηρεί όποιος συμμετέχει στο δίκτυο.
Εκείνο όμως που έχει, είναι μια πολύ δυνατή ομάδα marketing. Από ποιους αποτελείται; Από την ελίτ του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού κλάδου και τον προβληματικό τρόπο που αυτό είναι διαρθρωμένο. Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι διαφημιστές του.
Τι προβλήματα έχουν τα σημερινά κρατικά νομίσματα έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα; Κατ' αρχάς υφίσταται ο κίνδυνος του αντισυμβαλλόμενου, δηλαδή του τραπεζικού ιδρύματος. Όπως αποδείχτηκε αυτό το διάστημα, οι καταθέσεις μας δεν είναι 100% διασφαλισμένες ακόμα και αν βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες!
Κατόπιν, όπως το γνωρίσαμε στο πρόσφατο διάστημα στη χώρα μας, μπορούν ανά πάσα στιγμή, με μια πολιτική απόφαση, να επιβληθούν περιορισμοί στις αναλήψεις ή στη μεταφορά των χρημάτων μας σε οποιονδήποτε θελήσουμε. Στην Κύπρο μάλιστα δεν δίστασαν να τα κατασχέσουν από ανυποψίαστους καταθέτες.
Η πανδημία και η εκτεταμένη έκχυση ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες ανάδειξε το χαρακτηριστικό της σπανιότητας του Bitcoin. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάδειξε τις ιδιότητες της ουδετερότητας και της ελευθερίας. Της άμεσης μεταφοράς οπουδήποτε στον κόσμο, της ουσιαστικά δωρεάν διαφύλαξης πλούτου εκτός τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα με την εγγυημένη σπανιότητα, την οποία δεν μπορεί να διαταράξει καμία κυβερνητική εξουσία.
Και βέβαια ότι τυχόν κατάρρευση του ή απώλειες δεν απαιτείται να καλυφθούν από άλλους. Το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Bitcoin, ακόμα κι αν χάσει ολοσχερώς την αξία του, δεν πρόκειται να ζημιώσει κανέναν άλλο εκτός από εκείνους που έχουν αποκτήσει κρυπτονομίσματα. Το ρίσκο το αναλαμβάνουν αποκλειστικά οι κάτοχοί του. Δεν πρόκειται ποτέ να βλάψει τον κοινωνικό περίγυρο, ούτε θα ζητηθεί από τους φορολογούμενους να πληρώσουν την αποτυχία του, όπως τακτικά συμβαίνει -και θα συνεχίσει να συμβαίνει- με το ισχύον τραπεζικό σύστημα.
Το νομισματικό δίκτυο του Bitcoin έχει περάσει όλα τα τεστ αντοχής (stress tests) με απόλυτη επιτυχία. Όλα. Με πρώτο από όλα ότι δεν κινδυνεύεις από κανένα bank run. Επειδή είναι με τέτοιο τρόπο διαρθρωμένο, που αποκλείεται να υπάρξει.
Το Bitcoin είναι σαν να δίνεις χαρτονομίσματα ή χρυσό, αλλά σε ψηφιακή μορφή. Ποιο είναι το πλεονέκτημα των χαρτονομισμάτων; Γίνεται άμεσα και δεν κοστίζει τίποτα, επειδή δεν παρεμβάλλεται κανείς. Δεν χρειάζεται να εμπιστευτείς κανένα τραπεζικό ίδρυμα. Ούτε καν τον άλλο συναλλασσόμενο. Εμπιστεύεσαι το νόμισμα. Το μόνο πρόβλημα είναι πως χρειάζεται ο άλλος να είναι δίπλα.
Με το Bitcoin όμως, όχι. Μπορεί να βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου. Άμεσα και εύκολα στέλνεις χρήματα, όπως στέλνεις ένα e-mail. Χωρίς να παρεμβάλλεται κανείς, χωρίς να μπορεί να σε εμποδίζει κανείς, χωρίς να ζητάς την άδεια κανενός. Η μοναδική προϋπόθεση είναι να έχει και ο άλλος ένα λογαριασμό Bitcoin, όπως για να λάβεις e-mail χρειάζεται να έχεις έναν οποιοδήποτε λογαριασμό e-mail. Πώς αποκτάς αυτό τον λογαριασμό; Εύκολα και δωρεάν. Χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιείς το πραγματικό σου όνομα. Όπως και με το e-mail.
Στο δίκτυο του Bitcoin δεν χρειάζεται ενδιάμεσος. Και όμως, κανείς δεν αμφισβητεί την εγκυρότητα μιας συναλλαγής. Παρόλο που δεν την επιβεβαιώνει καμία τράπεζα, κανένας συμβολαιογράφος, κανένας κρατικός φορέας ή οποιαδήποτε αρχή.
Αυτά τα χαρακτηριστικά του Bitcoin -που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν στα σοβαρά ούτε από σκεπτικιστές όπως ο Ρουμπινί- είναι μεταξύ άλλων εκείνα που οδηγούν τους πιστούς του να υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια εξελιγμένη τεχνολογικά μορφή χρήματος. Ένα νομισματικό σύστημα που παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις όσον αφορά την αξιολόγησή του, επειδή είναι καινούργιο.
Για να φτάσεις από μικρός να γίνεις μεγάλος, χρειάζεσαι το «τυράκι» των έντονων διακυμάνσεων, ώστε να προσελκύσεις την προσοχή. Δεν μεγαλώνεις γρήγορα αλλιώς. Μόνο η μεταβλητότητα σε πάει ψηλά, αλλά η πορεία δεν είναι ποτέ ευθεία.
Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν ή έχουν λανθασμένη πληροφόρηση για τον τρόπο που είναι διαρθρωμένο. Όσοι δεν έχουν μάθει ή δεν έχουν πειστεί για τη χρησιμότητα και την αξιοπιστία του, είναι ευμετάβλητοι στη συμπεριφορά τους. Εύκολα ενθουσιάζονται ή απογοητεύονται, επειδή δεν υπάρχει ένα αποδεκτό και καθιερωμένο μοντέλο αποτίμησης.
Τελικά, το Bitcoin είναι το μέλλον, απάτη, φούσκα; Για τους οπαδούς του, είναι το χρήμα του μέλλοντος, το οποίο δυστυχώς στη διαδρομή θα περιλαμβάνει απάτες και φούσκες.
Αναφερθήκαμε χθες στη διαδικασία αποδολαριοποίησης και σε κάποιους φάνηκε παράξενο. Μα ήδη έχει αρχίσει από καιρό, απλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που ακολούθησαν, επίσπευσαν τις διαδικασίες. Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε πως ενώ το 2013 η Κίνα κρατούσε αμερικανικά ομόλογα αξίας 3 τρισεκατομμυρίων, πλέον κατέχει 850 δισεκατομμύρια, με τις πωλήσεις να έχουν ενταθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα
Για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory
Ξεκινήσαμε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου με το «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο