Τη Δευτέρα δημοσιοποιήθηκε μια έκθεση που συντάχθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σχετικά με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις των crypto. Το κείμενο έχει έκταση 20 σελίδων και παραδόθηκε στους G-20 στις 13 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ινδία. Το έγγραφο επικεντρώνεται στις μακροοικονομικές επιπτώσεις των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, αναλύει τα πιθανά κόστη και οφέλη και περιέχει προτάσεις.
Όπως αναφέρεται στις πρώτες σελίδες, η αυξανόμενη υιοθέτησή τους, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, έχει προκαλέσει ανησυχίες. Ειδικότερα εστιάζει στο Bitcoin και στα stablecoins, τα οποία μπορεί να έχουν έντονες επιπτώσεις στη μακροοικονομική σταθερότητα, εάν υιοθετηθούν ευρέως.
Συγκεκριμένα προειδοποίησε ότι η άνοδός τους συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους για την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής, τη διαχείριση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τα μέτρα διαχείρισης της ροής κεφαλαίων, καθώς και για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Επιπλέον, ενδέχεται να απαιτηθούν αλλαγές στα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών και να έχουν επιπτώσεις στο παγκόσμιο δίχτυ χρηματοοικονομικής ασφάλειας, με αποτέλεσμα μια πιθανή αστάθεια. Τέλος, οι τράπεζες μπορεί να χάσουν μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις και να πρέπει να περιορίσουν τον δανεισμό.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι κίνδυνοι μπορεί να είναι διαφορετικοί, ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα. Ωστόσο παραδέχονται πως παρά τους σημαντικούς κινδύνους, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων έχει αναπτύξει τεχνολογίες, όπως οι φθηνότερες και ταχύτερες διασυνοριακές πληρωμές, τις οποίες όμως μπορούν να αξιοποιήσουν οι κυβερνήσεις για την επίτευξη των στόχων τους.
*Δείτε όλη την έκθεση στη δεξιά στήλη, στο Συνοδευτικό Υλικό