Η αποσύνδεση του Bitcoin από τις αγορές μετοχών

Τι βλέπουν οι επενδυτές που στέλνουν το δημοφιλές κρυπτονόμισμα πάνω από τις €25.000, εν μέσω χάους στις αγορές μετοχών. Τι κρύβει η αντίδραση ολόκληρης της αγοράς crypto.

Η αποσύνδεση του Bitcoin από τις αγορές μετοχών

Ενώ στον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα επικρατεί ένας χάος παγκόσμια, στον απόηχο των εξελίξεων της Silicon Valley Bank (SVB), της Signature Bank (SBNY) και γενικά των μικρότερων σε μέγεθος τραπεζών, των οποίων οι μετοχές βυθίζονται, στο Bitcoin είχαμε την αντίστροφη πορεία: εκτόξευση!

Τη Δευτέρα, η τιμή του κυριότερου κρυπτονομίσματος ανέβηκε 12%, ενώ από την Παρασκευή η ποσοστιαία άνοδος ανήλθε στο 27%. Από τις 19.550 δολάρια σκαρφάλωσε στις 25.000 δολάρια. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα, προσωρινά στάθηκε στη γαλάζια ζώνη γύρω από τις 22.400 δολάρια, για να ξεκινήσει αμέσως μετά το ταξίδι προς τα πάνω, παρασύροντας μαζί του ολόκληρη την αγορά των crypto.

Το ιδιαίτερο σε αυτή την ανοδική κίνηση δεν ήταν η εκρηκτική άνοδος. Το Bitcoin μάς έχει συνηθίσει σε απότομες διακυμάνσεις. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι αποσυνδέθηκε πλήρως από την αγορά των μετοχών.

Έκπληξη; Όχι για τους Bitcoiners όπως η Cathie Wood, η οποία δήλωσε πως δεν ξαφνιάστηκε που το Bitcoin εκτιμάται περισσότερο από τις τραπεζικές μετοχές. Η επικεφαλής της ARK Invest ισχυρίστηκε ότι οι περισσότερες περιφερειακές τράπεζες ίσως φτάσουν μέχρι τη χρεοκοπία, εάν η κρίση δεν επιλυθεί σύντομα, με ευθύνη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Από ό,τι εξήγησε, οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στα κρυπτονομίσματα, έχοντας επικεντρώσει εκεί την προσοχή τους. Όμως για τους καταθέτες, τα crypto αποτελούν τη λύση στην ανασφάλεια που νιώθουν από τους κινδύνους του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος.

Τα πράγματα γίνονται από αρκετά δύσκολα έως εξαιρετικά απελπιστικά, όταν το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα «χαλάσει». Όταν πάψει να λειτουργεί ομαλά. Το ζήτημα δεν είναι θεωρητικό, καθώς το έχουμε δει να συμβαίνει άπειρες φορές σε όλο τον κόσμο. Δεν χρειάζεται εξάλλου να πάμε πολύ μακριά. Στην Ελλάδα και την Κύπρο το έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι. Πρόσφατα.

Πες ότι διαθέτεις σε καταθέσεις ένα ποσό αρκετά πάνω από αυτό που ασφαλίζουν οι αρχές. Για παράδειγμα ότι έχεις ένα εκατομμύριο ευρώ ή δολάρια ή αντίστοιχης αξίας οποιοδήποτε άλλο εθνικό νόμισμα. Αν φοβάσαι να τα κρατήσεις στην τράπεζα επειδή είναι πιθανό να χρεοκοπήσει, τι εναλλακτικές έχεις; Να τα αποσύρεις και να τα πάρεις σε χαρτονομίσματα, για να τα φυλάξεις πού; Κάτω από το στρώμα; Να τα θάψεις στον κήπο; Εκεί κινδυνεύεις περισσότερο. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Αν επιθυμείς να τα μεταφέρεις σε άλλη χώρα, ακόμα και στην όχι και τόσο συχνή περίπτωση που διαθέτεις λογαριασμό στο εξωτερικό, και πριν προλάβεις να δώσεις εντολή, έχουν επιβληθεί capital controls; Επιπλέον, πόσο σίγουρος μπορείς να είσαι ότι η άλλη τράπεζα που θα δεχτεί τις καταθέσεις σου, θα παραμείνει ασφαλής και αξιόπιστη;

Ας μην ξεχνάμε πως η αναστάτωση προέκυψε από τη χρεοκοπία μιας τράπεζας που δραστηριοποιούνταν σε ένα εξειδικευμένο και περιορισμένης έκτασης κομμάτι της αμερικανικής οικονομίας.

Θεωρητικά η SVB απείχε πολύ από το μέγεθος που θα μπορούσε να προκαλέσει συστημικό κίνδυνο. Θεωρητικά. Ωστόσο οι αρχές δεν ήθελαν να το ρισκάρουν. Φοβήθηκαν. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το πόσο εύθραυστος είναι ο τραπεζικός κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ζημιά της SVB από τη ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων των πιο ασφαλών ομολόγων στον κόσμο, του αμερικανικού δημοσίου, εγείρει ερωτήματα και για τα ομολογιακά χαρτοφυλάκια άλλων τραπεζών. Άραγε αν υπάρξει μαζική ρευστοποίηση ομολόγων, πόσο ευάλωτες είναι οι τράπεζες; Γιατί να τα πουλήσουν; Για πολλούς λόγους, με βασικότερο όλων να αναγκαστούν. Αν υπάρξει εκροή καταθέσεων μεγάλης κλίμακας, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, καθώς βέβαια δεν υπάρχουν τα χρήματα στο ταμείο τους, θα έπρεπε να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία.

Οι καταθέτες της SVB ανησύχησαν όταν μετά την πώληση των τίτλων, οι μη πραγματοποιηθέντες (unrealized) απώλειες μετατράπηκαν σε πραγματικές. Εκεί που πανικοβλήθηκαν, ήταν μόλις η τράπεζα ανακοίνωσε πως θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση. Μέσα σε λίγες ώρες έλαβαν εντολές να αποσυρθούν 42 δισεκατομμύρια, το μεγαλύτερο και το πιο γρήγορο bank run όλων των εποχών.

Οι επενδυτές φοβήθηκαν σε δεύτερο χρόνο, αλλά έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα, αναζητώντας ταυτόχρονα ποια άλλη τράπεζα βρίσκεται στην ίδια επίφοβη κατάσταση. Για την ακρίβεια, δεν χρειάστηκε να το ψάξουν ιδιαίτερα. Καλού-κακού έσπευσαν να απομακρυνθούν, για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους, οδηγώντας σε αμηχανία τις αρχές και τις άλλες τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβάζουμε στα διεθνή οικονομικά μέσα, το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μη πραγματοποιηθέντες ζημιές 620 δισεκατομμυρίων.

Η διέξοδος στο αδιέξοδο

Η εναλλακτική μέχρι τώρα ήταν ο χρυσός. Το πολύτιμο μέταλλο έχει ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα. Μπορεί να διαθέτει το χαρακτηριστικό της μεταφοράς αξίας διαμέσου του χρόνου, αλλά δεν έχει του τόπου.

Επιπλέον υπάρχει το ζήτημα της ασφάλειας. Είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσω μεγάλη ποσότητα χρυσού στην κατοχή μου. Κινδυνεύω να μου το κλέψουν ή να πληρώνω για την ασφάλειά του. Και βέβαια, δεν μπορώ να το μεταφέρω σε μια έκτακτη κατάσταση που θα θελήσω να φύγω από την πόλη ή τη χώρα μου. Δεν χρειάζεται, θα πείτε. Μπορώ να έχω χάρτινα ή ψηφιακά πιστοποιητικά κατοχής χρυσού. Όμως με αυτόν τον τρόπο εμπιστεύομαι κάποιο τρίτο μέρος, έναν θεματοφύλακα. Επίφοβη λύση, ειδικά σε δύσκολες εποχές.

Τι μπορεί να αποτελέσει διέξοδο; Ένα ενισχυμένο και ευρέως αποδεκτό Bitcoin. Όχι ακόμα όμως. Για την ώρα, είναι ένα αναδυόμενο, όχι ώριμο περιουσιακό στοιχείο διαφύλαξης αξίας. Χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμα για να αναγνωριστούν από το ευρύτερο κοινό οι μοναδικές του ιδιότητες. Μήπως με αφορμή αυτή την κρίση, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες;

Η ψηφιακή φύση του Bitcoin έχει λύσει τα προβλήματα της φύλαξης, της άμεσης μεταφοράς αξίας με μηδενικό κόστος. Εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου, άρα και της εμπιστοσύνης. Και τι είναι το χρήμα στον πυρήνα του πέρα από πίστη; Το δίκτυο, η «τράπεζα» του Bitcoin δεν κλείνει ποτέ. Ποτέ!

Τελικές σκέψεις

Στο άρθρο της Κυριακής αναφέραμε πως σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, δεν υφίσταται λόγος πανικού, παρόμοιου με της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Τότε οι συνολικές υποχρεώσεις στο τραπεζικό σύστημα σε σχέση με τα μετρητά είχαν φτάσει σε παράλογα υψηλά επίπεδα, μέχρι και Χ 33. Σήμερα βρίσκονται στο Χ 6,5.

Ωστόσο η οικονομία κυρίως κινείται από την ψυχολογία, όχι μόνο από τα νούμερα. Δύο στοιχεία που προκαλούν… ανατριχίλα είναι πως o CEO της Silicon Valley Bank, Gregory Becker, ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας του San Francisco. Το όνομά του όμως ξαφνικά εξαφανίστηκε το Σαββατοκύριακο από το site. Παλαιότερα, στο αντίστοιχο συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης ήταν ο επικεφαλής της Lehman Brothers.

Το δεύτερο, ότι ο Chief Administrative Officer της SVB Securities (επικεφαλής του τμήματος χρεογράφων) ήταν ο πρώην Chief Financial Officer της Lehman Brothers

Άντε μετά να μην πάει συνειρμικά το μυαλό σου στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008!

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Ξεκινήσαμε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου με το «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v