Αναστάτωση προκλήθηκε στη Wall Street, η οποία μεταδόθηκε και στις υπόλοιπες αγορές, μετά τη χθεσινή παρέμβαση Πάουελ. Ο επικεφαλής της Fed προειδοποίησε ότι τα επιτόκια είναι πιθανόν να αυξηθούν περισσότερο και με πιο γοργό ρυθμό από το προγραμματισμένο. Συγκεκριμένα, η φράση-κλειδί ήταν: «Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν πιο ισχυρά απ' ό,τι αναμενόταν, κάτι που σημαίνει ότι το τελικό επίπεδο στο οποίο θα φτάσουν τα επιτόκια θα είναι πιθανότατα υψηλότερο απ' ό,τι αναμενόταν προηγουμένως».
Είναι απογοητευτικό το πώς ένας άνθρωπος ή -αν θέλετε- μια ολιγομελής ομάδα «εκλεκτών» της τραπεζικής ελίτ μπορεί με μία δήλωση όχι μόνο να ανεβοκατεβάζει τις αγορές, αλλά και να κατευθύνει την παγκόσμια οικονομία. Επανέρχεται ο προβληματισμός που είχαμε θέσει παλαιότερα, κατά πόσο είμαστε σίγουροι ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες γνωρίζουν τι κάνουν. Κι αν ξέρουν, πόσο σίγουροι είμαστε πως δεν κοιτάνε τα δικά τους συμφέροντα αλλά τα δικά μας; Τόση τυφλή εμπιστοσύνη έχουμε στην τεχνογνωσία, τις δεξιότητες, τις αντιληπτικές ικανότητες και την ακεραιότητά τους;
Αν η αξία του νομίσματος μπορεί να καθοριστεί από έναν άνθρωπο ή μια ελίτ τεχνοκρατών, ποια είναι η διαφορά από τον κεντρικό σχεδιασμό; Πού βρίσκεται η μαγική ιδιότητα της εύρεσης ισορροπίας από τις δυνάμεις της αγοράς που επικαλούνταν οι δυτικού τύπου οικονομίες, όταν, με τη σύμφωνη γνώμη όλων, συντελείται τόσο απροκάλυπτη χειραγώγηση της αγοράς;
Αν υπήρχε μια δημόσια υπηρεσία υπεύθυνη για τον καθορισμό της τιμής των αυτοκινήτων ή των κινητών τηλεφώνων, δεν θα προβλημάτιζε κανέναν; Θα θεωρούσαν φυσιολογικό τα μέλη ενός συμβουλίου να λαμβάνουν την απόφαση σε κλειστές συσκέψεις;
Αν υπάρχει λόγος που δεν εμπιστευόμαστε γραφειοκράτες για να επιβάλλουν πόσα αυτοκίνητα θα κατασκευάζονται ή σε ποια τιμή θα πωλούνται οι φορητοί υπολογιστές, γιατί να εμπιστευόμαστε τις κεντρικές τράπεζες να καθορίζουν την τιμή και την ποσότητα παραγωγής της μεγαλύτερης αγοράς στον κόσμο, του χρήματος; Είναι τόσο έξυπνοι και τόσο διορατικοί, έτσι ώστε να αναλάβουν την ευθύνη του ρυθμού ανάπτυξης;
Και να πεις ότι το αποτέλεσμα τους δικαιώνει! Κάθε άλλο! Γι' αυτό όλο και δυναμώνει το στρατόπεδο που πιστεύει ότι το σύστημα χρειάζεται δομική αλλαγή, καθώς είναι εγγενώς προβληματικό, άδικο και τελικά αντιπαραγωγικό.
Για να έρθουμε στα δικά μας, το Bitcoin κινείται σε μια διαφορετικού τύπου φιλοσοφία. Με το Bitcoin δεν έχεις την αβεβαιότητα του ανθρώπινου παράγοντα. Εκεί βρίσκεται η θεμελιώδης διαφορά και η ανωτερότητά του. Είναι νόμισμα των κανόνων, όχι των κυβερνώντων. Στα κρατικά νομίσματα, τη νομισματική πολιτική την καθορίζουν άνθρωποι, ανάλογα την ιδεολογία, τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, τη λανθασμένη ή σωστή κρίση τους.
Στο Bitcoin δεν επεμβαίνει άνθρωπος. Δεν χωράνε συμφέροντα και επιδιώξεις. Η νομισματική πολιτική είναι προαποφασισμένη, δημόσια, αμερόληπτη. Γνωρίζουμε από τώρα με ακρίβεια και σε βάθος πολλών δεκαετιών το πόσα νομίσματα θα βγουν και με ποιο ρυθμό. Ο μέγιστος αριθμός Bitcoin που θα υπάρξει ποτέ είναι 21 εκατομμύρια. Αντίθετα, αν θέλετε να φέρετε σε δύσκολη θέση οποιονδήποτε κεντρικό τραπεζίτη, ρωτήστε τον αν υπάρχει ανώτατο όριο όπου θα σταματήσουν να δημιουργούνται χρήματα. Θα του είναι δύσκολο να παραδεχτεί ότι το όριό τους είναι το άπειρο.
Αν κάνουμε μια πρόχειρη σύγκριση δολαρίου με Bitcoin, θα διαπιστώσουμε πως το κυβερνητικό νόμισμα χαρακτηρίζεται από απεριόριστη προσφορά, δεν καλύπτεται από κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο όπου απαιτείται κόπος και κόστος για να παραχθεί και, όπως επισημάναμε, βρίσκεται υπό κεντρική διαχείριση. Το Bitcoin έχει συγκεκριμένο και αυστηρά καθορισμένο ρυθμό προσφοράς. Για την παραγωγή του απαιτείται σημαντικό κόστος ενέργειας, δεν είναι δωρεάν. Και, κυρίως, είναι αποκεντρωμένο. Κανείς δεν το ορίζει ή το κατευθύνει, αν εξαιρέσουμε τα μαθηματικά.
Τεχνική ανάλυση της αγοράς
Ας αφήσουμε όμως για την ώρα τη (χρήσιμη) φιλοσοφία και ας δούμε πώς υποδέχτηκε τα νέα το Bitcoin και την τεχνική εικόνα που παρουσιάζουν τα κυριότερα altcoins, υπό το βάρος των νέων εξελίξεων.
Το Bitcoin έχει απολέσει το κομβικό σημείο των 22.500, με επόμενο κρίσιμο επίπεδο στήριξης τις 21.400 δολάρια, όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα. Ήδη η υποχώρηση από τα τοπικά υψηλά ξεπέρασε τις δύο εβδομάδες, αλλά από την αρχή του έτους η τιμή βρίσκεται στο +33%.
Το Ethereum δείχνει να αντέχει καλύτερα, ίσως επειδή επίκειται η αναβάθμιση με το όνομα Σαγκάη, όπως έχουμε αναφέρει εδώ. Το σημαντικό είναι πως η κρίσιμη στήριξη στα 1.550 δολάρια δεν έχει διασπαστεί, τουλάχιστον για την ώρα.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και το BNB. Η μπλε οριζόντια γραμμή στήριξης των 285 δολαρίων, η οποία σχηματίστηκε από δύο κατώτερα σημεία μέσα στη χρονιά, κρατάει γερά. Μάλιστα, δεν απειλήθηκε ούτε χθες. Αν όμως υποχωρήσει η τιμή κάτω από εκεί, τότε αρχίζουμε να γινόμαστε επιφυλακτικοί.
Πολύ κοντά στο να χάσει την υποστήριξη από τη γραμμή στήριξης του 0,32 δολαρίου βρίσκεται το Cardano, το οποίο από την κορυφή στα μέσα του περασμένου μήνα σημειώνει υποχώρηση 24%.
Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα
Για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ.
Ξεκινάμε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου με το «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ.
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.