Η νέα εντυπωσιακή δυνατότητα του Bitcoin

Το πρώτο νόμισμα στην ιστορία που δεν ενδιαφέρεται ποιος είσαι, από πού κατάγεσαι, πού μένεις, ποιο καθεστώς έχει η χώρα σου. Μπορεί να μεταφερθεί ανεμπόδιστα παντού. Κανείς δεν μπορεί να επέμβει στη συναλλαγή, όσο ισχυρός και να είναι.

Η νέα εντυπωσιακή δυνατότητα του Bitcoin

Γιατί χρησιμοποιούμε τράπεζα για να στείλουμε χρήματα; Για λόγους ασφαλείας και εμπιστοσύνης. Καλύπτει την ανάγκη της ύπαρξης ενός αξιόπιστου τρίτου μέρους, το οποίο μπορεί να διαβεβαιώσει πως η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί ομαλά. Αν είσαι παραλήπτης, ότι όντως θα σταλούν τα χρήματα από τον αποστολέα. Αν είσαι αποστολέας, ότι δεν θα μπορεί να αρνηθεί ο παραλήπτης ότι έλαβε το ποσό. Επίσης, χρειαζόμαστε κάποιον να φυλάει τα χρήματα για λογαριασμό μας και να μας τα παραδίδει όποτε τα ζητήσουμε.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο συντελείται η μεγάλη ανατροπή, το τεχνολογικό θαύμα του Bitcoin. Χάρη στην ιδιοφυή αρχιτεκτονική του και το οικοσύστημα ασφαλείας που έχει αναπτύξει, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα στοιχεία μιας συναλλαγής που πραγματοποιείται στο δίκτυό του, παρότι δεν απαιτείται κανείς ενδιάμεσος. Καμία τράπεζα, κανένας συμβολαιογράφος, κανένας κρατικός φορέας ή οποιαδήποτε αρχή.

Διαβάζουμε δημοσιεύματα που το κατηγορούν ότι δεν έχει χρησιμότητα επειδή δεν κάνει ως μέσο συναλλαγής. Μα το Bitcoin δεν σχεδιάστηκε για να πραγματοποιεί γρήγορες συναλλαγές, αλλά ασφαλείς. Οι εξαιρετικά φτηνές και άμεσες συναλλαγές είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο με τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται βασισμένες στην υποδομή του, όπως το Lightning Network.

Αυτό που φιλοδοξεί να γίνει το Bitcoin και έχει αποδείξει πως το έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, είναι να γίνει ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να μεταφερθεί ανεμπόδιστα οπουδήποτε στον κόσμο. Να έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση ο καθένας, οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Είτε ζει κάτω από ένα αυταρχικό ή διεφθαρμένο καθεστώς, είτε σε εμπόλεμη ζώνη, είτε εκεί που δεν φτάνουν (ή δεν επιθυμούν να φτάσουν) ιδρύματα όπου παρέχουν στοιχειώδεις τραπεζικές υπηρεσίες.

Να δημιουργήσει ένα σπάνιο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, πιο σπάνιο και από τον χρυσό, του οποίου ο ρυθμός παραγωγής και η τελική ποσότητα δεν μπορεί να διαταραχθεί από κανέναν. Όσο ισχυρός και να είναι, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Όπως το ότι καμία μορφής εξουσία δεν μπορεί να καταχραστεί την ισχύ της και να δεσμεύσει ή να κατάσχει τον πλούτο του πιο αδύναμου. Κι όλα αυτά με έναν απόλυτα αξιόπιστο αποκεντρωμένο τρόπο. Χωρίς να υφίσταται η ανάγκη μιας κεντρικής αρχής, ενός κράτους ή τραπεζικού συστήματος.

Αναφερόμαστε σε ιδιοκτησιακά δικαιώματα απαραβίαστα, διασφαλισμένα από τα μαθηματικά. Χωρίς κανείς να έχει το πλεονέκτημα στον τρόπο απόκτησης. Ακόμα στον ιδρυτή του δεν χαρίστηκαν. Έπρεπε να ξοδέψει ενέργεια προκειμένου να τα αποκτήσει. Είναι ένα εντελώς ουδέτερο χρήμα. Το πρώτο νομισματικό περιουσιακό στοιχείο στην ιστορία που δεν ενδιαφέρεται ποιος είσαι, από πού κατάγεσαι, πού μένεις, ποιο καθεστώς επικρατεί στη χώρα σου.

Πρακτικά δεν υπάρχει τρόπος κλοπής του περιουσιακού στοιχείου, εφόσον ο ιδιοκτήτης ήταν γνωστός σε όλους. Όλα τα δεδομένα καταγράφονται στο blockchain. Κανείς δεν μπορεί να επέμβει στη συναλλαγή ή να την αλλοιώσει. Με άλλα λόγια, εμπιστεύομαι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να εμπιστευτώ κανέναν! Δεν χρειάζεται να εμπιστευθεί ο ένας τον άλλο.

Το Bitcoin ως μηχανισμός μετάδοσης πληροφορίας

Εκτός από τις νομισματικές του ιδιότητες, το Bitcoin αποτελεί τον πιο ασφαλή, τον πιο αξιόπιστο μηχανισμό μετάδοσης πληροφορίας που έχει εφεύρει ο άνθρωπος μέχρι τώρα. Ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία μια πληροφορία δεν μπορούσε ταυτόχρονα να εμποδιστεί να μεταφερθεί, να αλλοιωθεί, να διαγραφεί. Αν αυτό δεν έχει αξία στην εποχή της πληροφορίας, τι μπορεί να έχει;

Γιατί όμως δεν είχε εκτιμηθεί αυτό το εκπληκτικό χαρακτηριστικό; Επειδή μέχρι πρόσφατα δεν είχε πρακτική εφαρμογή. Όλα άλλαξαν όμως χάρη στο πρωτόκολλο Ordinal, με το οποίο σου δίνεται η δυνατότητα να στείλεις ένα Satοshi (σημερινή αξία 0,0002 ευρώ) με έναν αύξοντα αριθμό, συνοδευόμενο από δεδομένα (inscriptions) που μπορεί να έχουν τη μορφή κειμένου, εικόνας, βίντεο, pdf. Μια μορφή NFT!

Με 0,0002 ευρώ, στέλνεις το πιο αξιόπιστο μήνυμα που έχει εφεύρει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα. Ένα μήνυμα που δεν μπορεί να αλλοιωθεί, να σβηστεί, να εμποδιστεί να μεταφερθεί οπουδήποτε στον κόσμο. Κι όλα αυτά χάρη σε δύο αναβαθμίσεις στο λογισμικό του Bitcoin, το Segwit του 2017 και το Taproot του 2021. Το SegWit επέκτεινε το μέγεθος του μπλοκ του Bitcoin από 1 megabyte σε 4 megabyte και το Taproot αύξησε τα όρια δεδομένων, επιτρέποντας στους προγραμματιστές και τους χρήστες να χρησιμοποιούν και να μεταφέρουν διάφορους τύπους δεδομένων.

Ανάμεσα στην κοινότητα του Bitcoin δεν είναι όλοι ένθερμοι υποστηρικτές των νέων δυνατοτήτων. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι τα inscriptions συσσωρεύουν χώρο μπλοκ σε βάρος έγκυρων χρηματοοικονομικών συναλλαγών. 

Επιπλέον θέτουν σε κίνδυνο την ανταλλαξιμότητα του Bitcoin επειδή ορισμένα satoshi αξίζουν περισσότερο από άλλα.

Αντίθετα, οι υποστηρικτές του πρωτόκολλου Ordinal υποστηρίζουν ότι ενισχύουν τη ζήτηση για blocks και δημιουργούν τέλη συναλλαγών προς όφελος των εξορυκτών. Επίσης δίνουν κίνητρο την απόκτηση και λειτουργία nodes, ενισχύοντας την ασφάλεια του δικτύου. Απαντούν στις ανησυχίες περί διαχωρισμού πολύτιμων και απλών satoshi, ότι η ύπαρξη συλλεκτικών νομισμάτων δεν έχει επηρεάσει την αξία ή τη χρήση του δολαρίου.

Συμπέρασμα

Μόνο όσοι κοιτούν επιφανειακά το Bitcoin δεν αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μηχανικής στην ανθρώπινη ιστορία. Στη σύντομη ιστορία του χτίστηκαν πάνω του αξιόλογα πρωτόκολλα, ενδιαφέρουσες και χρήσιμες τεχνολογικές εφαρμογές, αλλά και πολύς θόρυβος.

Το συχνό trading, η μόχλευση, η βραχυχρόνια κερδοσκοπία, αποσπούν την προσοχή από τον μεγάλο στόχο. Το όραμα της αποκεντρωμένης οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με το καζίνο των crypto. Τα περισσότερα από τα χιλιάδες κρυπτονομίσματα είναι εντελώς άχρηστα, αν όχι συστήματα ponzi. Δεν πρέπει να μας μπερδεύουν.

Σαν νέος «λαμπερός» χώρος προσέλκυσε πολλούς επιτήδειους που εκμεταλλεύτηκαν το σχετικά χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο και κυρίως την άγνοια του κόσμου. Είναι το τίμημα που πληρώνει όποιος εισέρχεται από τους πρώτους στον χώρο. Δεν θα πρέπει να επαναπαυτείς στις αρχές. Θα πρέπει να κάνεις προσωπική έρευνα, μελέτη. Να φας εκατοντάδες ώρες, να κοπιάσεις.

Το δίκτυο του Bitcoin αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πως είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αναπτύσσεται, βελτιώνεται. Κι αυτό επειδή είναι πρόγραμμα, όχι κάποιο άψυχο μέταλλο όπως ο χρυσός. Ο χρυσός δεν έχει αναβαθμιστεί τεχνολογικά επί χιλιάδες χρόνια. Ούτε προβλέπεται ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το Bitcoin όμως έχει αυτή τη δυνατότητα. Χωρίς να χάσει το χαρακτηριστικό της σπανιότητας ή της ουδετερότητας του, συνεχώς εξελίσσεται.

Κι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Όταν τα νομοθετικά ζητήματα επιλυθούν, όταν το Bitcoin θα είναι αναγνωρισμένο και νομιμοποιημένο στη συνείδηση του κόσμου, τότε η ζήτηση για αυτό θα είναι τεράστια, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την τιμή του.

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v