Πώς βλέπει ο Vitalik Buterin το μέλλον του Ethereum

Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, με τη ματιά του ιδρυτή του Ethereum. Πώς επιδρά η κατάρρευση της FTX. Οι «βαρετές» εφαρμογές και τα επόμενα βήματα.

Πώς βλέπει ο Vitalik Buterin το μέλλον του Ethereum

Για πρώτη φορά στο προσωπικό του blog, ο ιδρυτής του Ethereum Vitalik Buterin αναφέρθηκε στο μέλλον του, με τρόπο που δεν είναι αφηρημένος. Μέχρι τώρα περιοριζόταν σε περιγραφή γενικών ιδιοτήτων όπως η αποκέντρωση, η διαφάνεια και η ανθεκτικότητα στις απαγορεύσεις. Θεωρούσε πως ήταν νωρίς για να αντιληφθούμε τις συγκεκριμένες εφαρμογές που θα έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

Ωστόσο, ο σημερινός κόσμος δεν είναι πια ο ίδιος, όπως ισχυρίζεται. Πλέον λίγες ιδέες έχουν απομείνει εντελώς ανεξερεύνητες. Εάν κάτι πετύχει, πιθανότατα θα είναι κάποια έκδοση που έχει ήδη συζητηθεί. Έχουμε έρθει πιο κοντά στον εντοπισμό θεμελιωδών ορίων του χώρου. Γνωρίζουμε ποιες εφαρμογές ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες, στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούμε.

Όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Αργεντινή τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, διηγείται, μπήκα με την παρέα μου σε μια καφετέρια. Αμέσως με αναγνώρισε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και ενθουσιασμένος ανέφερε πως κατέχει Ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα στον λογαριασμό του στην Binance.

Παραγγείλαμε τσάι και σνακ, συνέχισε ο Vitalik και κατόπιν ρωτήσαμε αν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε με ETH. Ο ιδιοκτήτης της καφετέριας του απάντησε ευχαρίστως και του έδειξε τον κωδικό QR της διεύθυνσης του Ethereum που είχε, στην οποία έστειλε ETH αξίας περίπου 20 δολαρίων από το προσωπικό του πορτοφόλι στο κινητό.

Το περιστατικό συνέβη όταν το Ethereum ήταν ακόμα με τον μηχανισμό συναίνεσης «απόδειξη εργασίας» (PoW), οπότε η συναλλαγή δεν είχε ρεαλιστική αίσθηση, παραδέχτηκε ο Buterin. Τα τέλη δικτύου (gas fees) αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο της συναλλαγής και τα χρήματα χρειάστηκαν αρκετά λεπτά για να φτάσουν στον προορισμό τους. Τώρα όμως είναι αλλιώς. Λόγω της αναβάθμισης του Merge τον Σεπτέμβριο και τη μετατροπή του μηχανισμού συναίνεσης σε «απόδειξη συμμετοχής» (PoS), οι συναλλαγές πραγματοποιούνται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, με λιγότερες επιβεβαιώσεις.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ένας σημαντικός «παράγοντας ώθησης» που οδηγεί το ενδιαφέρον για συναλλαγές στην αλυσίδα: η κατάρρευση του FTX, η οποία υπενθύμισε σε όλους ότι ακόμη και οι πιο αξιόπιστες φαινομενικά, κεντρικής δομής υπηρεσίες μπορεί να μην είναι αξιόπιστες.

Άλλοι χρησιμοποιούν Ethereum για να κερδίσουν χρήματα, άλλοι για να πραγματοποιήσουν διεθνή εμβάσματα ή για τοπικές συναλλαγές. Σε αντίθεση με τις πλούσιες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν και ο πληθωρισμός 8% θεωρείται ακραίος, στην Αργεντινή, όπως και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, η πρόσβαση στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα είναι πιο περιορισμένη, ενώ ο ακραίος πληθωρισμός αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα. Σε αυτές τις περιοχές τα κρυπτονομίσματα συχνά αποτελούν σανίδα σωτηρίας.

Ακόμα όμως και στις πλούσιες χώρες, τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να έχουν σημαντική αξία. Η μετάβαση σε μια «κοινωνία χωρίς μετρητά» θα δώσει την τεχνολογική δυνατότητα στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ένα επίπεδο χρηματοπιστωτικής εποπτείας, η οποία θα ήταν αδιανόητη πριν από 100 χρόνια. Τα κρυπτονομίσματα είναι τα μόνα που μπορούν να συνδυάσουν ρεαλιστικά τα οφέλη της ψηφιοποίησης με τον σεβασμό της προσωπικής ιδιωτικής ζωής.

Παρ' όλα αυτά, παραδέχεται ο Vitalik, δεν είναι η τέλεια λύση. Ακόμη και με την επίλυση όλων των τεχνικών προβλημάτων, της εξοικείωσης των χρηστών και της ασφάλειας του λογαριασμού, παραμένει γεγονός ότι η αξία τους είναι ασταθής και η μεταβλητότητα μπορεί να δυσκολέψει τη χρήση για αποταμίευση και μέσο συναλλαγών. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν τα stablecoins, αν και υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν είναι ευχάριστη για τις αξίες του cypherpunk: τα πιο επιτυχημένα σταθερής ισοτιμίας νομίσματα είναι τα κεντρικοποιημένα, όπως τα USDC, USDT και BUSD.

Τα stablecoins διαθέτουν πολλές βολικές ιδιότητες: είναι ανοιχτά για χρήση από οποιονδήποτε, είναι ανθεκτικά στις πιο μεγάλης κλίμακας και αδιαφανείς μορφές λογοκρισίας. Ο εκδότης μπορεί να κάνει μαύρη λίστα και να παγώσει τις διευθύνσεις, αλλά αυτή η μαύρη λίστα είναι διαφανής και υπάρχουν αντικίνητρα για να δημιουργηθεί.

Σχολιάζοντας την άνοδο της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi), ο Buterin έγραψε ότι ο κλάδος γρήγορα μετατράπηκε σε ένα υπερκεφαλαιοποιημένο τέρας που βασίστηκε σε μη βιώσιμες αποδόσεις. Τα υπερβολικά επιτόκια κρύβουν από πίσω υψηλούς κινδύνους είτε οφείλονται σε προσωρινές ευκαιρίες αρμπιτράζ. Πρόσθεσε όμως ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Ο επανασχεδιασμός έχει το πλεονέκτημα ότι βασίζεται πια σε μια σταθερή και ασφαλή υποδομή.

Για παράδειγμα ανέφερε τα συνθετικά περιουσιακά στοιχεία: η φόρμουλα στην οποία βασίζονται τα stablecoins μπορεί να αναπαραχθεί σε άλλα περιουσιακά στοιχεία του πραγματικού κόσμου, όπως δείκτες μετοχών και ακίνητα. Το τελευταίο θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να γίνει σωστά, λόγω της εγγενούς ετερογένειας και της πολυπλοκότητας του χώρου. Όμως για τους ίδιους ακριβώς λόγους θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά πολύτιμα.

Στη συνέχεια, ο Buterin επαίνεσε την άνοδο των μεθόδων αναγνώρισης blockchain, όπως το πρωτόκολλο σύνδεσης SIWE, με το οποίο επιτυγχάνεται ταυτοποίηση, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ιδιωτικότητα των χρηστών. Το SIWE επιτρέπει να αλληλεπιδρούμε με έναν ιστότοπο χωρίς να δώσουμε στην Google ή στη Facebook πρόσβαση στα ιδιωτικά μας δεδομένα. Κι όχι μόνο αυτό. Οι εταιρείες δεν έχουν καν τη δυνατότητα να κλειδώσουν τον λογαριασμό μας.

Όσον αφορά τα DAOs, ο Buterin ισχυρίστηκε ότι έχουν εναποτεθεί πολλές ελπίδες πάνω τους. Οι άνθρωποι οραματίζονται μέσα από αυτή τη δομή οργάνωσης, την οικοδόμηση πιο δημοκρατικών, ανθεκτικών και αποτελεσματικών μορφών διακυβέρνησης.

Μνεία έκανε και στις ιδιότητες της αποκέντρωσης. Η λέξη «αποκεντρωμένη» έχει διττή έννοια, εξήγησε. Μια δομή διακυβέρνησης θεωρείται αποκεντρωμένη εάν οι αποφάσεις λαμβάνονται από μια μεγάλη ομάδα συμμετεχόντων. Η εφαρμογή της διακυβέρνησης θεωρείται αποκεντρωμένη εάν βασίζεται σε μια αποκεντρωμένη δομή όπως ένα blockchain και δεν εξαρτάται από κανένα νομικό σύστημα έθνους-κράτους.
Ένας τρόπος να σκεφτούμε τη διάκριση είναι: η αποκεντρωμένη δομή διακυβέρνησης προστατεύει από τους επιτιθέμενους που προέρχονται έξω από το σύστημα και ταυτόχρονα παρέχει άμυνα έναντι της προσπάθειας επιβολής των ισχυρών στο εσωτερικό.

Θεώρησε όμως ότι χρειάζεται να γίνει ακόμα περισσότερη δουλειά για να βελτιωθούν οι ευπάθειες. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα του MakerDAO. Το MakerDAO διαθέτει 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξασφαλίσεις, 17 φορές πάνω από την κεφαλαιοποίηση του MKR. Εάν λοιπόν η διακυβέρνηση εξαρτάται από τους κατόχους MKR χωρίς εγγυήσεις, κάποιος θα μπορούσε να αγοράσει το ήμισυ του MKR και να εκμεταλλευτεί ανέντιμα τα δικαιώματα που απέκτησε για προσωπικό όφελος.

Ως ένα άλλο παράδειγμα αναβάθμισης των υπαρχουσών υπηρεσιών από τον χώρο του blockchain ανέφερε τη δυνατότητα βελτίωσης της εκλογικής διαδικασίας. Βέβαια, η ψηφοφορία στις εθνικές εκλογές είναι ήδη μια διαδικασία υψηλής διασφάλισης και θα χρειαστεί πολύς χρόνος πριν οι χώρες και οι πολίτες αισθάνονται άνετα με τις διαβεβαιώσεις ασφαλείας για τυχόν ηλεκτρονικούς τρόπους ψηφοφορίας. Όμως η τεχνολογία μπορεί να είναι πολύτιμη πολύ σύντομα σε δύο άλλα στάδια:

α) Αύξηση της διασφάλισης των διαδικασιών ψηφοφορίας που ήδη γίνονται ηλεκτρονικά σήμερα (π.χ. ψηφοφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή δημοσκοπήσεις).

β) Δημιουργία νέων μορφών ψηφοφορίας που επιτρέπουν στους πολίτες ή στα μέλη των ομάδων να παρέχουν ταχεία ανατροφοδότηση.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ο Buterin παρέμεινε στην πεποίθησή του να δίνει προτεραιότητα σε εφαρμογές με μακροπρόθεσμες προτάσεις αξίας, ακόμα και αν φαίνονται βαρετές. Όχι σε έργα που εστιάζουν στο βραχυπρόθεσμο κέρδος. Ως παράδειγμα έφερε το Luna, του οποίου η κεφαλαιοποίηση έφτασε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια πολύ γρήγορα, ενώ άλλα έργα παλεύουν με σταθερά βήματα να χτίσουν την ανθεκτικότητά τους και συχνά αγνοούνται σε μεγάλο βαθμό για χρόνια.

Πηγή: https://vitalik.eth.limo/general/2022/12/05/excited.html

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v