Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού κατατάσσει η Αμερικανική Κεφαλαιαγορά το Bitcoin

Η τοποθέτηση του Gary Gensler για τα κρυπτονομίσματα και ο διαχωρισμός του Βitcoin. Η διαφορά εμπορεύματος και χρεογράφου και πόσο «πυραμίδα» είναι το crypto με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Πού κατατάσσει η Αμερικανική Κεφαλαιαγορά το Bitcoin

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο CNBC, ο Gary Gensler, επικεφαλής της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), ξεχώρισε το Bitcoin από τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, επιβεβαιώνοντας την άποψη της επιτροπής ότι πρόκειται για εμπόρευμα. Η προηγούμενη διοίκηση της SEC με τον χαρακτηρισμό εμπόρευμα είχε συμπεριλάβει και το Ethereum. Ωστόσο ο Gensler ξεχώρισε εμφανώς το Bitcoin, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί σχετικά με τα υπόλοιπα.

Όπως ισχυρίστηκε, πολλά από τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα έχουν τα χαρακτηριστικά των μετοχών. Η βασική ομοιότητα μεταξύ τους είναι πως οι επενδυτές ελπίζουν να κερδίσουν από την απόκτησή τους, πρόσθεσε. Πράγματι, τα altcoins μοιάζουν περισσότερο με τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν και εξελίσσουν ψηφιακές εφαρμογές, περισσότερο ή λιγότερο χρήσιμες, παρά με νομίσματα. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν να αποδώσουν περισσότερο. Σημαίνει ότι είναι κάτι διαφορετικό.

Η διαφορά μεταξύ εμπορεύματος και χρεογράφου

Ένα βαρέλι πετρέλαιο, μια μπάρα χρυσού, ένας τόνος ξυλεία, ένα Bitcoin, είναι περιουσιακά στοιχεία. Δεν χαρακτηρίζονται όμως χρεόγραφα, διότι μια μικρή ομάδα ανθρώπων δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την προσφερόμενη ποσότητα. Πετρέλαιο, χρυσό, κορμούς δέντρων, Bitcoin, μπορεί να βρει ο καθένας μας παντού. Άλλοτε ευκολότερα και άλλοτε δυσκολότερα.

Δεν μπορείς να ωφεληθείς εκμεταλλευόμενος το πλεονέκτημα της θέσης σου στο διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας. Εκεί υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Κι αυτό διότι θα μπορούσες να συνεννοηθείς με τα άλλα μέλη και να εκδώσεις περισσότερες μετοχές. Να ενημερωθείς για τις επιχειρηματικές εξελίξεις πριν από το κοινό. Έχεις άμεση ισχύ τόσο πάνω στην έκδοσή τους -δεν μπορεί να τις βρει από αλλού- όσο και στον επηρεασμό της τιμής.

Για αυτό υπάρχουν αυστηροί κανόνες όσον αφορά στις χρηματιστηριακές συμβουλές και στην εσωτερική πληροφόρηση. Νόμοι που προστατεύουν όσους θέλουν να το αγοράσουν από εκείνους που εκδίδουν τα χρεόγραφα. Αν και όπως γνωρίζουμε, η ύπαρξη των νόμων δεν διασφαλίζει ότι θα αποφευχθεί η παραβίασή τους.

Η τιμή του Bitcoin μπορεί να ανέβει. Μπορεί και όχι. Όμως, όταν κάποιος παροτρύνει κάποιον άλλο να αποκτήσει Bitcoin, είναι σαν να τον συμβουλεύει να αγοράσει χρυσό ή μια φάρμα ή ένα σπίτι. Δεν έχει άμεσο συμφέρον. Εκφράζει μια απλή γνώμη πάνω σε ένα περιουσιακό στοιχείο.

Αν επιθυμείτε να καταθέσετε μήνυση κατά του Bitcoin, είναι σαν να θέλετε να μηνύσετε τα δάση ή το βαμβάκι ή τα ζαχαροκάλαμα. Όσο κι αν φαντάζει απίστευτο σε όσους δεν γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του, δεν υπάρχει ιεραρχία ή κάποιος εποπτεύων οργανισμός, όπως ένα διοικητικό συμβούλιο. Δεν υπάρχει καμία οντότητα που να ελέγχει το Bitcoin.

Τότε ποιος διευθύνει το Bitcoin; Κανείς! Είναι σχεδιασμένο με τόσο ιδιοφυή τρόπο, που δεν απαιτείται κάποια κεντρική αρχή για να εποπτεύει τη λειτουργία του. Όλες αυτές οι δομές έχουν αντικατασταθεί από ένα δίκτυο. Είναι ένα πρότυπο ή πρωτόκολλο όπως το TCP/IP ή το Διαδίκτυο.

Το Bitcoin έχει κανόνες, αλλά δεν έχει κυβερνήτες. Δεν λειτουργεί κάτω από κάποιον ανθρώπινο νόμο, παρά μόνο στη βάση μαθηματικών κανόνων, τους οποίους οφείλει να τηρεί όποιος συμμετέχει στο δίκτυο. Καμία ομάδα ανθρώπων ή διοίκηση δεν έχει τη δύναμη να ελέγξει, να σταματήσει ή να περιορίσει κάποιον από το να εισέλθει στο σύστημα. Είτε ως παραγωγός Bitcoin είτε ως συναλλασσόμενος-χρήστης. Όπως και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία του.

Είναι το Bitcoin Ponzi;

Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα Ponzi και για αυτό οι αρχές οφείλουν να επέμβουν και να το απαγορεύσουν. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο λάθος. Είναι ευκολότερο για κάποιον να μισήσει το Bitcoin επειδή δεν το καταλαβαίνει παρά να το καταλάβει και να το αγαπήσει. Στην πρώτη περίπτωση, δεν απαιτείται μελέτη. Στη δεύτερη, χρειάζεται να κουραστεί λιγάκι. (σ.σ. αυτή είναι η χρησιμότητα του βιβλίου «Επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Εκεί που θα χρειαζόσουν εκατοντάδες ώρες, σου δίνει να καταλάβεις πώς λειτουργεί σε ελάχιστες).

Όποιος έχει αναζητήσει και μάθει τον τρόπο λειτουργίας του, διαπιστώνει πως η κατηγορία δεν είναι μόνο αβάσιμη αλλά και γελοία. Το σύστημα Ponzi είναι μια μέθοδος απάτης που σχεδιάζεται και συντονίζεται από έναν κεντρικό φορέα, ο οποίος χρησιμοποιεί τα χρήματα από νέους, εισερχόμενους επενδυτές για την αποπληρωμή των υποσχόμενων αποδόσεων προς στους παλαιότερους. Πληρώνει τους επενδυτές από τα δικά τους χρήματα ή από τα χρήματα που δόθηκαν από επακόλουθους επενδυτές.

Το Bitcoin δεν υπόσχεται καμία ανταμοιβή ή κέρδος στην επένδυση. Ο κώδικας είναι ανοιχτός και είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε οποιονδήποτε για να τον αξιολογήσει. Δηλαδή το αντίθετο του απόρρητου, του κρυφού στα σχήματα Ponzi. Δεν υπήρχαν προκατασκευασμένα Bitcoin και δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος ή επικεφαλής.

Στην περίπτωση του Bitcoin, δεν υπάρχει κανείς που να το ελέγχει ή να ωφελείται απευθείας από την ανάπτυξή του. Όταν έχω ένα Bitcoin, δεν μπορεί να μου το πάρει κανένας. Στο Ponzi, δεν έχω έλεγχο στα χρήματά μου. Δεν υπάρχει ούτε μία ομοιότητα.

Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι αγοράζουν Bitcoin επειδή πιστεύουν ότι η τιμή θα αυξηθεί με τον καιρό. Κερδίζουν όσο αυτό γίνεται περισσότερο δημοφιλές. Πράγματι, αλλά το ίδιο συμβαίνει όταν αγοράζουν σπίτια, μετοχές, έργα τέχνης.

Η θέση των θεσμικών

Από την πλευρά των θεσμικών, ειδικά από τη στιγμή που δεν αυξάνεται η τιμή του Bitcoin και το γενικότερο επενδυτικό κλίμα είναι επιβαρυμένο, δεν βιάζονται να το αποκτήσουν. Δεν τους πειράζει να εισέλθουν στον χώρο λίγο αργότερα, ακόμα και σε πιο ακριβή τιμή. Η βασική τους προτεραιότητα είναι το ζήτημα των νομοθετικών ρυθμίσεων.

Για αυτό είναι τόσο σημαντικές δηλώσεις όπως του Gary Gensler. Από τη στιγμή που θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα νομικά, θα μπορούν πιο άνετα να τοποθετηθούν. Κάθε διαχειριστής δισεκατομμυρίων μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις, αλλά είναι υπόλογος σε κάποιο διοικητικό συμβούλιο. Αν βιαστεί να αγοράσει και το Bitcoin υποχωρήσει 50%, θα έχει πρόβλημα στο να το δικαιολογήσει.

Πολύ σημαντικό κομμάτι των ρυθμίσεων αφορά τα stablecoins. Εκεί είναι που εστιάζουν περισσότερο και οι νομοθέτες, όχι τόσο στο Bitcoin. Από τη στιγμή που θα νιώσουν άνετα οι θεσμικοί επενδυτές να τοποθετηθούν εκεί, θα έχουν διανύσει τον μισό δρόμο.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v