Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οπτική των ΗΠΑ για τη σχέση των Ρώσων με το Bitcoin

Ανοδο 26% έχει πετύχει το κρυπτονόμισμα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ αντίθετα τα μεγάλα χρηματιστήρια καταγράφουν απώλειες ή οριακά κέρδη. Η στροφή των Αμερικανών σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο. Πώς η ExxonMobil ενεπλάκη στο mining.

Η οπτική των ΗΠΑ για τη σχέση των Ρώσων με το Bitcoin

Υπολογίζοντας ως σημείο έναρξης την προηγούμενη ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η τιμή του Bitcoin (κόκκινη γραμμή) έχει επιτύχει άνοδο 26%. Ο χρυσός (κίτρινη) αύξησε την αξία του κατά 6,5% και 5,4% το ασήμι (γκρι). Ο Nasdaq με το ζόρι κατάφερε να βγει θετικός κατά 1,2% (μπλε), ενώ σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται ο Eurostoxx με τις 50 μεγαλύτερες ευρωπαικές εταιρίες, κατά 6% (πράσινο). Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε αυτό το διάστημα έχει υποχωρήσει 12%.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, το Bitcoin διαψεύδει όσους ισχυρίζονται πως δεν προσφέρεται ως ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια μιας γεωπολιτικής αστάθειας. Τους αναλυτές που θεωρούν πως δεν ενδείκνυται για διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου, ότι κινδυνεύει ο κάτοχος του από την μεγάλη μεταβλητότητα, πως πρέπει να είναι προετοιμασμένος να χάσει όλο το κεφάλαιο του.

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα η τιμή του ακολουθεί συχνά την κατεύθυνση του αμερικάνικου χρηματιστηρίου. Περισσότερο συσχετίζεται με τις μετοχές και όχι με το χρυσό, κάτι που για ορισμένους αμφισβητεί την ιδιότητα του ως μιας μορφής «ψηφιακού χρυσού». Ωστόσο αυτό το φαινόμενο έχει την εξήγηση του.

Σε συνθήκες πληθωρισμού όπως αυτή που βιώνουμε οι μετοχές αποτελούν περιουσιακό στοιχείο αντιστάθμισης του πληθωρισμού. Οι τιμές όλων των περιουσιακών στοιχείων, όπως των ακινήτων, αλλά κυρίως των χρηματιστηριακών αξιών, καθοδηγούνται από την ρευστότητα. Μήπως λοιπόν μετά την επιμονή της Fed να διατηρήσει την πολιτική της αύξησης των επιτοκίων, θα πρέπει να περιμένουμε κάποια σοβαρή διόρθωση στα χρηματιστήρια; Όχι απαραίτητα. Ο λόγος είναι πως δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα κάποιας μορφής ποσοτική σύσφιξη. Ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ μόλις σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό στα 8.962 δισ.


Πλέον το σύνολο του ενεργητικού ισούται με το 37,3% του ΑΕΠ. Αν σας φαίνεται πολύ υψηλό μάλλον αγνοείτε πως τα αντίστοιχα νούμερα για την Ευρωπαική κεντρική τράπεζα είναι 82,3% και της Ιαπωνίας είναι 136,4%.

Επίσης δεν έχει διαφανεί κάποια ένδειξη πως δεν θα συνεχίσει… το φούσκωμα. Ενδεικτικό είναι πως η κεντρική τράπεζα της Νέας Υόρκης σχεδιάζει να αγοράσει άλλα 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους που έχουν κάλυψη ενυπόθηκα δάνεια, ανεβάζοντας τις αγορές που πραγματοποίησε μέσα στον Μάρτιο στα 49,7 δισεκατομμύρια.

Ο σκεπτικισμός από τις προθέσεις των Ρώσων

Υπάρχουν ορισμένοι, ακόμα και στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, που δεν εξέλαβαν ως θετικό νέο την πρόθεση της Ρωσίας να δώσει την δυνατότητα στις χώρες που δεν έχουν σταθεί εχθρικά απέναντι της να αγοράσουν φυσικό αέριο με Bitcoin. Θεωρούν πως θα δοθεί πάτημα στους Αμερικάνους να επιβάλλουν αυστηρότερη νομοθεσία ή ότι η κοινή γνώμη της Δύσης θα το θεωρήσει όργανο διευκόλυνσης εγκληματιών.

Οι επιφυλάξεις είναι κατανοητές, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούν πως το Bitcoin δεν είναι μόνο για να εξυπηρετεί τους δικούς μας σκοπούς. Όποιοι και αν είμαστε ή αν νομίζουμε πως είμαστε εμείς. Τις ίδιες ιδιότητες απολαμβάνει και ο εχθρός μας. Όποιος και αν είναι ή αν θεωρούμε ότι είναι αυτός. Η ουδετερότητα είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που ισχυροποιούν το Bitcoin, δεν είναι ελάττωμα.

Αν θέλει κάποιος με ειλικρινείς προθέσεις να αναζητήσει νομίσματα που διευκολύνουν την διακίνηση μαύρου χρήματος ή τις παράνομες συναλλαγές, θα πρέπει επικεντρωθεί στο δολάριο και κατά δεύτερο λόγο στα υπόλοιπα νομίσματα που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες. Οι λογαριασμοί τρισεκατομμυρίων στα Pandora και Panama papers ήταν σε δολάρια, ευρώ, στερλίνες. Όχι σε Bitcoin.

Αντίθετα, το Bitcoin έχει με το μέρος του το ηθικό πλεονέκτημα. Έφτασε μέχρι εδώ χωρίς να απαιτηθεί η άσκηση φυσικής βίας εναντίον κανενός ανθρώπου. Η συμμετοχή στο δίκτυο του με οποιονδήποτε τρόπο, πραγματοποιείται αποκλειστικά σε εθελοντική βάση. Κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να το ισχυριστεί κανείς για την επιβολή κρατικών νομισμάτων που στηρίζουν την ύπαρξη τους στην δυνατότητα εξαναγκασμού από πλευράς των κυβερνήσεων. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να ισχυριστούμε πως βασίζονται στην ισχύ των όπλων.

Η προσέγγιση από τους Αμερικανούς

Πέρα από το ηθικό στοιχείο, υπάρχουν δύο καθησυχαστικές εξελίξεις που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες αναδεικνύουν τις διαθέσεις των Αμερικανών. Καταρχάς τις δηλώσεις της Janet Yellen, υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ στο CNBC. Μπορεί να μην μετατράπηκε σε υποστηρικτή τους, αλλά ήταν εμφανής η μετατόπιση προς πιο ήπιες θέσεις.

Όταν ρωτήθηκε από τον Andrew Sorkin, σχετικά με την πρόθεση της Ρωσίας να δεχτεί Bitcoin για εξαγωγές ενέργειας, η πρώην κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ απάντησε πως «τα κρυπτονομίσματα έχουν αυξηθεί με άλματα και τώρα παίζουν σημαντικό ρόλο. Όχι τόσο στις συναλλαγές, αλλά στις επενδυτικές αποφάσεις πολλών Αμερικανών. Υπάρχουν ανησυχίες που έχουν να κάνουν με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την προστασία των καταναλωτών/επενδυτών, τη χρήση για παράνομη χρηματοδότηση. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οφέλη. Αναγνωρίζουμε ότι η καινοτομία στα συστήματα πληρωμών μπορεί να σημάνει μια υγιή εξέλιξη. Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ρυθμιστικό περιβάλλον στο οποίο η υγιής καινοτομία μπορεί να συνεχιστεί», κατέληξε.

Το δεύτερο στοιχείο που έκανε αίσθηση, αφορά τον πετρελαϊκό γίγαντα ExxonMobil. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα εξόρυξης Bitcoin από τον Ιανουάριο του 2021. Στις εγκαταστάσεις στη Βόρεια Ντακότα θα χρησιμοποιεί την καύση φυσικού αερίου, ως πηγή ενέργειας για μηχανήματα mining.

Το πετρέλαιο σχιστόλιθου παράγει πολύ αέριο που καταλήγει στον αέρα ή καίγεται. Καθώς αποτελείται κυρίως από μεθάνιο, θεωρείται ένα από τους βασικούς συντελεστές της υπερθέρμανσης του πλανήτη, διότι είναι 80 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του στην ατμόσφαιρα. Για αυτό τα αέρια που βγαίνουν από τις καμινάδες καίγονται για να μολύνουν λιγότερο. Αυτό το παράγωγο, η ExxonMobil το μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει μηχανές εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Η ExxonMobil καθησυχάζει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες. Όπως έχουμε αναφέρει, πολλοί από τους παραγωγούς Bitcoin χρησιμοποιούν ενέργεια που έτσι και αλλιώς θα χανόταν αναξιοποίητη. Αντίθετα με το κυρίαρχο αφήγημα, το mining όλο και περισσότερο τείνει να ευνοεί το περιβάλλον, διότι συμφέρει τις εταιρίες να επενδύουν σε μηχανισμούς που οδηγούν σε λιγότερη μόλυνση. Εξόρυξη Bitcoin με αυτόν τον τρόπο είναι γνωστό πως κάνει ήδη και η ConocoPhillips.

Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τι θα σημάνει η αναγνώριση πως το mining του Bitcoin όχι μόνο δεν είναι επιβαρυντικό για το περιβάλλον, αλλά αντίθετα το ωφελεί. Το ειδικό βάρος της ExxonMobil, ενισχύει αυτή τη θέση.

Σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4,5 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4,5 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v