Όπως ισχυρίστηκε χθες ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, είναι αναγκαία η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παρά την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων. Εμμένει δηλαδή στην αρχική απόφαση, να συνεχίζει η Fed να ανεβάζει σταδιακά τα επιτόκια, προκειμένου να αναχαιτίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η κίνηση δεν θα προκαλέσει ύφεση.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως αν θέλεις να καταλάβεις τις αγορές, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσεις την επίδραση των επιτοκίων. Και φυσικά να παρακολουθείς τις κινήσει και το σκεπτικό των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Fed. Τα επιτόκια αποτελούν η σπονδυλική στήλη των χρηματιστηρίων, αλλά και της γενικότερης οικονομικής κατεύθυνσης.
Άραγε, γιατί είναι τόσο σημαντικές για τις αγορές οι αποφάσεις της Fed γύρω από τα επιτόκια; Η πραγματοποίηση μιας ανοδικής κίνησης στα χρηματιστήρια, βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος αφορά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Κανείς ανοδικός κύκλος δεν έχει ξεκινήσει χωρίς αύξηση κερδών.
Η δεύτερη προϋπόθεση σχετίζεται με την ρευστότητα. Όταν έχουμε εκτεταμένη διοχέτευση χρημάτων στο σύστημα, ευνοείται η άνοδος επειδή διοχετεύεται σημαντικό μέρος των κεφαλαίων προς τις μετοχές. Ο τρίτος και κρισιμότερος πυλώνας, είναι τα επιτόκια. Αυτά είναι που δίνουν την κατεύθυνση για τις δύο προϋποθέσεις που προαναφέραμε.
Τόσο η ρευστότητα όσο και η κερδοφορία εξαρτώνται από τα επιτόκια. Καταρχάς επηρεάζουν την ισοτιμία έναντι των άλλων νομισμάτων. Σε δύο νομίσματα με σχεδόν ισοδύναμη ισχύ, όποιο διαθέτει τα υψηλότερα επιτόκια ανεβαίνει σε σύγκριση με το άλλο. Οι επενδυτές προτιμούν να βάζουν τα χρήματα τους στα ομόλογα με το μεγαλύτερο κουπόνι, για να κερδίζουν παραπάνω τόκους.
Η ισοτιμία έχει επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, καθώς η ανατίμηση του νομίσματος ευνοεί τις εισαγωγές και δυσκολεύει τις εξαγωγές. Επίσης όταν τα επιτόκια είναι υψηλά, οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους κατευθύνεται στην αποπληρωμή των αυξημένων τόκων και δεύτερον τους αποθαρρύνει να λάβουν νέα δάνεια, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις καταναλωτικές ή επενδυτικές τους ανάγκες.
Τέλος, υπάρχει και ένα ακόμα κρίσιμο σημείο. Όταν τα ομόλογα προσφέρουν μεγάλο επιτόκιο, προτιμούνται από τους επενδυτές επειδή είναι πιο ασφαλή από τις μετοχές. Αν όμως είναι μηδενικό ή και με αρνητικές σε πραγματικές (αποπληθωρισμένες) τιμές, τότε στο κυνήγι των αποδόσεων ευνοείται η ανάληψη μεγαλύτερου κινδύνου. Άρα η τοποθέτηση σε μετοχές, κρυπτονομίσματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο ρίσκο και όχι στα ομόλογα.
Αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσουν τα P/E (Price – Earnings Ratio) των εισηγμένων εταιριών αντίστοιχα με την κερδοφορία, η Fed περιορίζει τη ρευστότητα και τα επιτόκια προβλέπεται να σκαρφαλώσουν. Αυτό δεν σημαίνει πως εισερχόμαστε αναγκαστικά σε μια πτωτική φάση της αγοράς. Ίσως αυτές οι συνθήκες να οδηγήσουν σε μια διόρθωση ή έστω σε χαμηλότερο ποσοστό αποδόσεων.
Η επίδραση των κεντρικών τραπεζών
Το επίπεδο που βρίσκονται τα πραγματικά επιτόκια διαμορφώνουν τις οικονομικές συνθήκες. Αν είναι πολύ υψηλά, πνίγουν την οικονομική δραστηριότητα. Αν είναι αρνητικά, την απορυθμίζουν καθώς παρατηρείται εσφαλμένη κατανομή κεφαλαίων. Αυτή την περίοδο το αμερικάνικο δεκαετές, που αποτελεί το σημείο αναφοράς στις αγορές, είναι αρνητικό σχεδόν 5%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι 7% και το ονομαστικό επιτόκιο 1,8%.
Η προηγούμενη περίοδος που υπήρξαν αρνητικά επιτόκια και μεγάλη αύξηση του χρέους ήταν τη δεκαετία του 1940. Τότε εξαιτίας του πολέμου και των ειδικών συνθηκών, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ με πολιτική απόφαση εκτινάχθηκε επίτηδες από το 35% στο 116%. Την περίοδο 1942-1946 δεκαπλασιάστηκε ο ισολογισμός της Fed, η οποία τότε δεν είχε την αυτονομία που απολαμβάνει σήμερα. Οι αποφάσεις για αυτά τα θέματα μέχρι το 1951 λαμβάνονταν από το υπουργείο οικονομικών.
Στα παρακάτω δυο διαγράμματα παρατηρούμε πως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έπεσε τη δεκαετία του 1940 με χαμηλά επιτόκια και αύξηση του χρέους. Αντίθετα την δεκαετία του 1980 η Fed χρειάστηκε να ανεβάσει τα επιτόκια σε δυσθεώρητα ύψη.
Στην Ιαπωνία, την οποία οι ΗΠΑ ακολουθούν με απόσταση 10-15 ετών σε διάφορους παράγοντες, όπως το δημογραφικό, το αντίστοιχο δεκαετές είναι κολλημένο στο μηδέν με απειροελάχιστη μεταβλητότητα. Υπάρχουν ημέρες που δεν γίνεται ούτε μία αγοραπωλησία. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) είναι ο κυρίαρχος παίκτης με τον ισολογισμό της να βρίσκεται κοντά στο 128%, ενώ της Fed είναι 36%. Κάτι που δείχνει πως… υπάρχει περιθώριο ακόμα.
Βέβαια η BOJ δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα προς μίμηση, καθώς έχει ξεφύγει. Το να μείνουν στις αγορές κρατικών ομολόγων φάνηκε στους Ιάπωνες πολύ… μπανάλ. Αγοράζουν μετοχικά ETFs που επενδύουν σε εταιρείες του Nikkei 225, με αποτέλεσμα εδώ και χρόνια να είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος γιαπωνέζικων μετοχών. Μέχρι που θα φτάσει άραγε αν συνεχίσει έτσι; Να αγοράσει το 100% των μετοχών όλων των εταιρειών, όπως έκανε με τα ομόλογα;
Χρυσός και επιτόκια
Αναφέραμε παραπάνω πως τα αυξημένα επιτόκια ευνοούν τις τοποθετήσεις σε ομόλογα σε σχέση με τις μετοχές. Το ίδιο συμβαίνει σε σύγκριση με τον χρυσό. Όταν τα επιτόκια είναι μηδενικά, τότε πολλοί προτιμούν να έχουν τα χρήματα τους στον χρυσό που βέβαια δεν δίνει τόκους, αλλά έχει ένα πλεονέκτημα: την σπανιότητα. Αντίθετα μια κυβέρνηση μπορεί να εκδώσει όσα ομόλογα επιθυμεί ή να «τυπώσει» ανεξέλεγκτα. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης.
Στην ποσότητα παραγωγής χρυσού όμως, καμία κυβέρνηση ή κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να επέμβει. Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει ένας σχετικά σταθερός ρυθμός που βγαίνει νέα ποσότητα από το έδαφος, της τάξης του 1,8% ετησίως, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα. Ωστόσο και παρά το ότι ιστορικά τα πραγματικά επιτόκια είναι θετικά, σε σύγκριση με ένα, τρία, πέντε και είκοσι χρόνια (όχι δέκα) η απόδοση του χρυσού ξεπέρασε σημαντικά τα αμερικάνικα ομόλογα. Μάλιστα η απόκλιση τους τελευταίους τρεις μήνες ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, όπως παρατηρεί η αναλύτρια Lyn Alden.
Η διαφορά του Bitcoin με τα εμπορεύματα και τα άλλα κρυπτονομίσματα
Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για τις τιμές των εμπορευμάτων. Αν κρίνουμε από τα ιστορικά δεδομένα, πάντοτε οι τιμές των αγαθών όταν ανεβαίνουν, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, με απότομο τρόπο, μετά από λίγο αρχίζουν να αποκλιμακώνονται.
Το παρακάτω διάγραμμα του αναλυτή της Fidelity, Jurrien Timmer, που εξετάζει την διακύμανση των τιμών των εμπορευμάτων από το 1784, το αποδεικνύει.
Παρόμοιο συμπέρασμα βγάζουμε και από ένα άλλο διάγραμμα του Timmer, που δείχνει την πορεία της τιμής σε αργού πετρέλαιο, νικέλιο, σιτάρι και του μέσου όρου τα τελευταία 250 χρόνια.
Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Όταν οι τιμές ανεβαίνουν σημαντικά, τότε οι παραγωγοί έχουν επιπλέον κίνητρο να βγάλουν μεγαλύτερη ποσότητα. Ας πάρουμε για παράδειγμα το πετρέλαιο. Όσο αυξάνεται η ανάγκη γι’ αυτό, τόσο οι άνθρωποι εφεύρουν νέους τρόπους να αντλήσουν παραπάνω. Μετά τη στεριά, ανακάλυψαν τον τρόπο να πραγματοποιούν εξόρυξη από τη θάλασσα, κατόπιν από τους πόλους, και τέλος με τη μέθοδο του fracking. Ποτέ δεν μείναμε από πετρέλαιο ή οποιονδήποτε άλλο φυσικό πόρο.
Εδώ βρίσκεται μια σημαντικότατη διαφοροποίηση του Bitcoin. Αυτό που το καθιστά θεμελιωδώς διαφορετικό από κάθε άλλης μορφή περιουσιακών στοιχείων. Ακόμα και σε σχέση με τον χρυσό. Η διαφορά του είναι πως σε οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα, η προσφερόμενη ποσότητα μπορεί να αυξηθεί, εάν η τιμή ανέβει πολύ. Στο Bitcoin όχι. Ο ρυθμός και η ποσότητα παραγωγής που έχει προαποφασιστεί δεν μπορεί να αλλάξει, όσο υψηλή ή χαμηλή και να διαμορφωθεί η τιμή.
Το Bitcoin δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Σε όλα τα υπόλοιπα, εύκολα ή δύσκολα, μπορεί να αλλάξει η νομισματική πολιτική. Το είδαμε να συμβαίνει στο Ethereum, όταν αποφασίστηκε πρόσφατα να αρχίσουν να «καίγονται» νομίσματα, προκειμένου να ενισχυθεί η σπανιότητα του. Το ίδιο είδαμε να συμβαίνει στο Luna και αλλού.
Κανένα άλλο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε «σκληρό» νόμισμα. Το Bitcoin είναι το μόνο που είναι ασφαλές, αποκεντρωμένο, περιορισμένης σπανιότητας, με παγκόσμια αναγνώριση. Το Bitcoin μοιάζει με το χρυσό τη δεκαετία του 1970. Μετατρέπεται από νόμισμα συναλλαγής σε περιουσιακό στοιχείο. Με μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης της τιμής του, αλλά και σημαντικές διορθώσεις.
Οι ενδείξεις για επικείμενη ανοδική κίνηση
Μια που αναφερθήκαμε στο αναλυτή της Fidelity, Jurrien Timmer, όσο αφορά τα εμπορεύματα, ας δούμε και την σημερινή άποψη του για το Bitcoin. Όπως ισχυρίζεται, ενώ η τιμή βρίσκεται μέσα στο τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης, οι ευαίσθητες στο Bitcoin μετοχές φαίνεται να διασπάνε το παρόμοιο τρίγωνο, προς τα πάνω, προϊδεάζοντας για ανοδική κίνηση, πιθανότατα έντονη. Άραγε να πρόκειται για μία ένδειξη των πραγμάτων που πρέπει να αναμείνουμε; αναρωτιέται ο Timmer.
Σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα
Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4,5 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.
Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4,5 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars.
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.