Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλώς ήλθε το... ασιατικό δολάριο

Οι ριζικές ανατροπές που επιφέρει η κατάρρευση του πυλώνα που στήριξε το δολάριο μετά τον τερματισμό της συνθήκης του Bretton Woods το 1971. Η εμφάνιση του πετρο-γουάν και ο ρόλος του Bitcoin.

Καλώς ήλθε το... ασιατικό δολάριο

Τελικά το διακύβευμα για τους Αμερικανούς αποκαλύπτεται πως είναι πολύ πιο σοβαρό από το να «χάσουν» την Ουκρανία. Αυτό που απειλείται, είναι το αποτελεσματικότερο όπλο των ΗΠΑ: το δολάριο. «Υπέρογκο προνόμιο», όπως το είχε αποκαλέσει από παλιά ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, ως τότε υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας.

Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε σοβαρή αμφισβήτηση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος πριν τα γεγονότα της Ουκρανίας ή αν προέκυψε ως αντίδραση στις κυρώσεις των Δυτικών έναντι της Ρωσίας. Ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αν και στο σημείο που βρισκόμαστε, λίγη σημασία έχει. Πέραν κάθε αμφιβολίας όμως, βρίσκεται σε διαδικασία κατάρρευσης ο πυλώνας που στήριξε το δολάριο μετά τον τερματισμό της συνθήκης του Bretton Woods το 1971: το καθεστώς του πετροδολαρίου.

Το απόλυτο εκδοτικό προνόμιο

Για τους Αμερικανούς το holy grail (ιερό δισκοπότηρο) της οικονομίας είναι το προνόμιο στο απεριόριστο τύπωμα χρήματος στο διηνεκές. Λύνει όλα τα προβλήματα της ύφεσης, της ανεργίας, της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο έχει ένα βασικό πρόβλημα: αν τυπώνεις από κοπανιστό αέρα, έχοντας ως πρώτη ύλη μόνο το χρέος, δημιουργείς πληθωρισμό. Εκτός αν το νόμισμά σου έχει την ιδιότητα του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, όπως είδαμε προχθές. Οι Αμερικανοί βρήκαν τη λύση το 1974. Να υπάρξει αέναη παγκόσμια ζήτηση του δολαρίου, η οποία όμως ιδανικά να μην περιορίζει τη δυνατότητα «εκτύπωσης», όπως υπήρξε με τον χρυσό.

Πώς προέκυψε το απόλυτο εκδοτικό προνόμιο; Πώς οι ΗΠΑ μπορούσαν να τυπώσουν δολάρια κατά το δοκούν; Μέσω της συμφωνίας ανακύκλωσης των πετροδολαρίων με τη Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία προέβλεπε πως οι συναλλαγές πετρελαίου θα εκκαθαρίζονται αποκλειστικά σε αμερικανικό δολάριο. Κατόπιν τα πλεονάσματα της Σαουδικής Αραβίας από τις εξαγωγές πετρελαίου θα επενδύονταν σε αμερικανικά χρεόγραφα (στην πορεία προστέθηκαν και μετοχές και ομολογίες του ιδιωτικού τομέα, real estate, κ.λπ.) ενώ οι ΗΠΑ θα πρόσφεραν, εκτός από ασφαλείς τοποθετήσεις των πλεονασμάτων, στρατιωτική προστασία και τεχνολογική και βιομηχανική τεχνογνωσία. Αντίστοιχες συμφωνίες έγιναν με όλες τις χώρες του ΟΠΕΚ μέχρι το 1975.

Αν δεν εξαναγκάζονταν οι υπόλοιπες χώρες να πληρώνουν σε δολάρια για να αγοράζουν πετρέλαιο, δεν θα υπήρχε το κίνητρο για να χρησιμοποιούν δολάρια στο διεθνές εμπόριο. Αντίθετα, στις ΗΠΑ έδωσε τη δυνατότητα να αγοράζουν πετρέλαιο με ένα νόμισμα το οποίο μπορούν να τυπώνουν όσο θέλουν. Το σύστημα λειτούργησε καλά για τους Αμερικανούς, με ορισμένες παραφωνίες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δραστικά, δίνοντας τροφή για θεωρίες συνωμοσίας. Ότι δηλαδή η αμφισβήτηση του δολαρίου ως μέσου πληρωμής για πετρέλαιο αποδείχθηκε ανθυγιεινή δραστηριότητα για όποιον το προσπάθησε, όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν ή ο Καντάφι.

Η μεγάλη ανατροπή

Βέβαια οι Αμερικανοί ποτέ δεν είχαν αντίπαλο του μεγέθους της Ρωσίας, υποστηριζόμενο μάλιστα από την Κίνα. Μέχρι σήμερα, η Κίνα αγόραζε πετρέλαιο με γουάν από μικρούς παραγωγούς όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα. Καμία σοβαρή ποσότητα όμως. Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι Σαουδάραβες φέρονται αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν πωλήσεις στην Κίνα με βάση το γουάν! Ή τουλάχιστον βρίσκονται σε συνομιλίες

Η εμφάνιση του πετρο-γουάν τρίζει τα θεμέλια του δολαρίου ως πυλώνα του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ανάγκη να περνάει κανείς από το δολάριο για τις συναλλαγές, η αξία του δολαρίου θα αλλάξει ριζικά και θα αποτυπώνει αναπόφευκτα τη δύναμη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Εάν για κάποιο λόγο το Ριάντ αποσυρθεί από τη συμφωνία να πουλάει το πετρέλαιό του σε δολάρια και αποφασίσει να πουλάει σε γουάν, θα βάλει το μεγαλύτερο καρφί στο κορμί του δολαρίου.

Καλά όλα αυτά, θα πει κάποιος, αλλά γιατί να δεχτούν οι Σαουδάραβες; Επειδή η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Γνωρίζουν ότι οι Αμερικανοί που μέχρι πρόσφατα ήταν ο καλύτερος πελάτης τους, επιδιώκουν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Για αυτό είχαν ευνοήσει τις επενδύσεις στο σχιστολιθικό αέριο, παρόλο που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το περιβάλλον.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίοι δεν σήκωναν το τηλέφωνο! Αντίθετα γίνονται όλο και πιο επικριτικοί για την αμερικανική πολιτική στον Κόλπο. 

Μα στην εποχή μας, στο κατώφλι της μεταβιομηχανικής κοινωνίας, παραμένει τόσο σημαντικό το πετρέλαιο; Η οικονομική δραστηριότητα και η ενέργεια είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η ανάπτυξη απαιτεί ενέργεια και η ενέργεια παράγει ανάπτυξη. Μόλις δύο αιώνες νωρίτερα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ζούσαν σε αγροτικές περιοχές. Σήμερα οι περισσότεροι έχουν μόνιμη κατοικία σε κάποια μεγαλούπολη. Η ομαλή λειτουργία των αστικών κέντρων απαιτεί σταθερή ροή τροφίμων, ενέργειας, νερού. Μόνο για να συντηρηθεί μια μέση πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, ανά 24ωρο, χρειάζεται τεράστιες ποσότητες τροφίμων, εκατοντάδες τόνους πόσιμου νερού και χιλιάδες τόνους καυσίμων.

Μεγάλο μέρος των προμηθειών πρέπει να μεταφερθεί από μακρινές αποστάσεις. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό πριν την εφεύρεση των μηχανών εσωτερικής καύσης, δηλαδή των φορτηγών και των σιδηροδρόμων. Ακόμα και η αύξηση της αγροτικής παραγωγής έγινε εφικτή χάρη στη χρήση του πετρελαίου. Το χρησιμοποιούν στη δημιουργία λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, για καύσιμο στα αγροτικά μηχανήματα, για την κατασκευή και την τροφοδοσία των μεταφορικών μέσων. Για αυτό οι χώρες όχι μόνο άρχισαν να κάνουν πολέμους εξαιτίας του πετρελαίου, αλλά χρειάζονταν το πετρέλαιο για να κάνουν πολέμους.

Το νέο ασιατικό «δολάριο»

Η ισχύς είναι το μόνο που μετράει στις διεθνείς σχέσεις. Το δολάριο δεν θα είχε καταφέρει να επιβληθεί ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αν δεν είχε προηγηθεί ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ας ελπίσουμε πως δεν θα χρειαστεί να ζήσουμε μια ανάλογη δυστοπία στην εποχή μας, αν πρόκειται να πάρει τη θέση του κάποιο άλλο νόμισμα.

Για την ώρα, το πιθανότερο σενάριο που διαφαίνεται να επικρατεί είναι να πάμε σε έναν κόσμο με δύο κυρίαρχα νομίσματα. Το ένα θα είναι το δολάριο και το άλλο ένα «νέο διεθνές νόμισμα, το οποίο θα υπολογίζεται ως δείκτης των εθνικών νομισμάτων των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενίας, Κιργιστάν) και της Κίνας, καθώς και των τιμών των εμπορευμάτων. Το πρώτο προσχέδιο για το δεύτερο νόμισμα θα υποβληθεί προς συζήτηση έως τα τέλη Μαρτίου». 

Όποιος κουνάει συγκαταβατικά το κεφάλι στην είδηση υποτιμώντας τη δύναμη του νέου νομίσματος, θα πρέπει να υπολογίσει πως η νέα σφαίρα επιρροής που διαμορφώνεται και στην οποία θα συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν, Ινδία, περιλαμβάνει το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αν μάλιστα υπολογίσουμε τις δυνατότητες που θα έχουν τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDCs) έναντι των παλαιού τύπου κρατικών νομισμάτων, η επέκτασή του θα γίνει πολύ σύντομα και με μεγάλα πλεονεκτήματα. Σε αυτή την τεχνολογία οι Κινέζοι είναι πολύ μπροστά από τους δυτικούς που θα ακολουθήσουν ασθμαίνοντας.

Ο ρόλος του Bitcoin

Σε αυτό τον νέο κόσμο ένα ισχυρό Bitcoin θα είναι το μοναδικό αξιόπιστο νόμισμα διεθνούς εμβέλειας που είναι ουδέτερο. Η μοναδική παγκόσμια νομισματική μορφή που συνδυάζει τη σπανιότητα του χρυσού με τις ιδιότητες που ταιριάζουν στην ψηφιακή εποχή. Δεν ανήκει σε κανένα κράτος, σε καμιά εταιρεία, δεν το εκδίδει καμία κεντρική τράπεζα.

Στην περίπτωση που επικρατήσει η σύνεση και θελήσουν οι μεγάλες δυνάμεις να τα βρούνε ειρηνικά με κάποια συμβιβαστική λύση, γιατί να μην αποτελέσει το νέο αποθεματικό νόμισμα; Ο χρυσός μπορεί να έκανε για αυτή τη δουλειά κάποτε, αλλά τότε βρισκόμασταν στην αναλογική εποχή. Όχι την ψηφιακή.

Απίθανο σενάριο; Ίσως, αλλά αυτή την περίοδο διαπιστώνουμε συνεχώς το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ του απίθανου και του αδύνατου. Ποιος θα περίμενε πριν από ελάχιστες εβδομάδες ότι θα συμβούν γεγονότα που θα πυροδοτήσουν τέτοιες τεκτονικές αλλαγές;

Αν κάποιος υπολογίζει πως ένα παρόμοιο σενάριο έχει μόλις 1% να πραγματοποιηθεί, γιατί να μη μετατρέψει το 1% των διαθεσίμων του σε Bitcoin; Στη χειρότερη περίπτωση που αυτή η εκδοχή αποδειχτεί επιστημονική φαντασία, οι απώλειες που θα υποστεί, θα είναι ασήμαντες. Στην καλύτερη, όμως, το κέρδος του θα είναι ανυπολόγιστο.

Σαν σήμερα το 2017 γράφτηκε το πρώτο άρθρο σε mainstream ελληνικό οικονομικό μέσο για το Bitcoin. Με προφητικό τίτλο: «Bitcoin: Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος».

Τότε είχε 1.100 ευρώ το ένα Bitcoin και δεν υπήρχε ούτε ένας πανεπιστημιακός, οικονομικός αναλυτής, τραπεζικός, οικονομολόγος, που πίστεψε πως θα είχε τη σημερινή αναγνώριση. Τους διέψευσε όλους. Πόσο σίγουροι είστε πως δεν θα το ξανακάνει;

Σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4,5 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4,5 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v