Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπορεί το Terra να ξεπεράσει το Ethereum;

Κόντρα στην ισχυρή πίεση που δέχτηκε η αγορά κρυπτονομισμάτων, το Terra διπλασίασε την τιμή του σε δύο εβδομάδες. Το νέο ρεκόρ, η απειλή του Ethereum και το σενάριο να αποδειχτεί… πυροτέχνημα.

Μπορεί το Terra να ξεπεράσει το Ethereum;

Από τα Χριστούγεννα και μετά, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έχει απολέσει το 1/3 της αξίας της. Πράγματι, τα κυριότερα tokens έχουν υποστεί σοβαρή διόρθωση. Όλα; Όχι όλα. Κάποιο ακόμα αντιστέκεται στο κύμα ρευστοποίησης, σαν το γαλατικό χωριό του Αστερίξ εναντίον των Ρωμαίων. Ποιο; Το Luna, που μάλιστα χθες έσπασε το ιστορικό υψηλό του, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει σχεδόν διπλασιαστεί η τιμή του, όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα.

Για την εντυπωσιακή παρουσία του Terra, του οικοσυστήματος που χρησιμοποιεί το Luna ως νόμισμα, έχουν ακουστεί ακραίες εκτιμήσεις. Το αισιόδοξο σενάριο το θέλει να ξεπερνάει σε κεφαλαιοποίηση το Ethereum, ενώ το απαισιόδοξο πιστεύει πως πρόκειται για ένα πυροτέχνημα που θα έχει την κατάληξη όλων των υπόλοιπων επίδοξων «Ethereum killers».

Για την ώρα, βέβαια, ο στόχος της κατάληψης της δεύτερης θέσης μοιάζει πολύ μακρινός. Το Terra, για να ξεπεράσει το Ethereum, θα πρέπει να πολλαπλασιάσει την αξία του 9 φορές, με την προϋπόθεση πως το δεύτερο σε αξία κρυπτονόμισμα θα παραμείνει σταθερό.

Ανατροπή στο staking

Πριν σχεδόν μία εβδομάδα, είχαμε αναφέρει πως το Terra ξεπέρασε το Ethereum σε αξία νομισμάτων που έχουν γίνει staking και φιγουράρει στη δεύτερη θέση μετά το Solana. Σήμερα, όμως, είχαμε άλλη μια επική ανατροπή. Το Terra, ξεπερνώντας τα όλα, πλέον καμαρώνει στην πρώτη θέση τη σχετικής κατάταξης, έχοντας σε staking νομίσματα αξίας 31,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου www.stakingrewards.com. Στη τρίτη θέση βρίσκεται το Ethereum, ενώ ακολουθούν Cardano, Avalanche και Polkadot.

Υπενθυμίζουμε πως το staking είναι η διαδικασία όπου οι κάτοχοι των tokens καταθέτουν και δεσμεύουν τα χρήματά τους, με αντάλλαγμα κάποια μορφή «τόκων». Η δέσμευση συνήθως κρατάει λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν μπορούν να τα ρευστοποιήσουν σε fiat ή να τα μετατρέψουν σε άλλα κρυπτονομίσματα. Για τη συνεισφορά τους, οι κάτοχοι των tokens λαμβάνουν αμοιβή και κάποια άλλα προνόμια πάνω στις λήψεις αποφάσεων του δικτύου.

Στο ποσοστό νομισμάτων που βρίσκονται δεσμευμένα εξακολουθεί να είναι πρώτο το Solana με 74,35% ενώ ακολουθεί το Cardano. Στο ετήσιο ποσοστό αμοιβής, το Polkadot ξεχωρίζει με 13,87% και ακολουθεί το Avalanche με 9,14%.

Το staking του Ethereum

Το Ethereum έχει και αυτό επιτύχει ένα σημαντικό ορόσημο, όπως βλέπουμε από το Etherscan. Περισσότερα από 10 εκατομμύρια ETH έχουν «κλειδώσει» στο blockchain Ethereum 2.0, με τη συνολική αξία να προσεγγίζει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Όλο το staking γίνεται στην αλυσίδα Beacon. Υπολογίζεται ότι κοντά στον Ιούλιο, η αλυσίδα θα συγχωνευθεί με το υπάρχον blockchain του Ethereum και θα γίνει η μετάβαση από το proof-of-work (PoW), το μοντέλο συναίνεσης που χρησιμοποιείται και από το Bitcoin, στο λιγότερο ενεργοβόρο Proof-of-stake (PoS).

Η αναβάθμιση του Ethereum στο Ethereum 2.0 είναι κρίσιμης σημασίας και αφορά κυρίως την επίλυση του προβλήματος της επεκτασιμότητας (scalability) του δικτύου. Το Ethereum τρέχει επί του παρόντος σε ένα σύστημα απόδειξης εργασίας (PoW) που επιτρέπει μόνο έως και 15 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Αν και είναι αρκετά ταχύτερο από το Bitcoin, θεωρείται ανεπαρκές για την οικοδόμηση εκτεταμένης χρήσης αποκεντρωμένων εφαρμογών, όπως το οικοσύστημα των DeFi.

Η καθυστέρηση της μετάβασης και τα υψηλά τέλη συναλλαγών που συνεπάγονται τη συμφόρηση του δικτύου από την υψηλή ζήτηση που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, έχουν δώσει χώρο στους ανταγωνιστές του να αναπτυχθούν. Δίκτυα όπως τα Terra, Solana, Avalanche, Cardano, Tezos κ.λπ.

Η ανάπτυξη του Terra

Η τιμή του Terra δεν ανεβαίνει χωρίς λόγο. Αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη του οικοσυστήματος. Το παρακάτω διάγραμμα είναι ενδεικτικό και μας δείχνει τον αριθμό πορτοφολιών που έχουν ξεπεράσει τα 3,68 εκατομμύρια.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που έχουν ωθήσει την ανάπτυξη του Terra είναι η διείσδυσή του στις DeFi με δεκάδες dApps εφαρμογές.

Η κυριότερη εφαρμογή που καθοδηγεί τη ζήτηση σε UST, το stablecoin του Terra που έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο, είναι η Anchor. Ο λόγος είναι πως προσφέρει ετήσια απόδοση σχεδόν 20% (APY), πολύ μεγαλύτερη από ανταγωνιστικά stablecoins. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται κλειδωμένα UST αξίας 12,77 δισεκατομμυρίων.

Μια ακόμα ενθαρρυντική είδηση προήλθε από τον συνιδρυτή του Terra, τον Do Kwon. Ενημέρωσε από το Twitter πως το Ίδρυμα του Luna (LFG) πρόσθεσε άλλα 418 εκατομμύρια στο αποκεντρωμένο αποθεματικό για το UST. Πλέον το ποσό έχει ανέλθει στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται ακόμα περισσότερο η δυνατότητά του να διατηρήσει σταθερή την ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο, ακόμη και αν η ζήτηση για UST πέσει απότομα

Το αποκεντρωμένο «χρηματιστήριο» Mirror

Ένα άλλο φιλόδοξο αποκεντρωμένο πρωτόκολλο που βασίζεται στο Terra είναι το Mirror. Υποστηρίζεται από έξυπνα συμβόλαια που επιτρέπουν τη δημιουργία συνθετικών περιουσιακών στοιχείων που ονομάζονται Mirrored Assets (mAssets). Τα mAssets μιμούνται τη συμπεριφορά των τιμών περιουσιακών στοιχείων, όπως των γνωστών αμερικανικών μετοχών Τesla, Nike, Coca Cοla, Netflix και πολλές ακόμα.

Οι μετοχές συμβολίζονται με «m» μπροστά τους. Για παράδειγμα η Nike έχει το σύμβολο mNKE, αντί NKE που είναι στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Οι αγοραπωλησίες γίνονται με UST και οι τιμές συνθετικών μετοχών παρακολουθούν τις τιμές των πραγματικών.

Γιατί να αγοράσει κάποιος τα προϊόντα της Mirror και όχι τις αυθεντικές μετοχές; Για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας είναι πως έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις κλάσματα μιας μετοχής. Για παράδειγμα η Alphabet, η μητρική της Google, έχει 2.650 δολάρια η κάθε μετοχή. Με το mGOOGL μπορείς να αγοράσεις το 1/10, δίνοντας 265 δολάρια μόνο. Ο δεύτερος είναι πως κάποιοι ενώ επιθυμούν να επενδύσουν σε τίτλους που διαπραγματεύονται στη Wall Street, δεν αισθάνονται άνετα να παρέχουν τα προσωπικά τους δεδομένα στις χρηματιστηριακές.

Μειώνεται η δραστηριότητα στο Ethereum

Ενώ στο Terra η κινητικότητα συνεχώς ανεβαίνει, στο Ethereum παρατηρείται μια κάμψη στις δραστηριότητες, όπως φανερώνει η καθίζηση των τελών συναλλαγής, σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από το περσινό καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στην υποχώρηση του ενδιαφέροντος για τα NFTs και τις αποκεντρωμένες εφαρμογές DeFi του Ethereum.


Οι κορυφαίες εφαρμογές όπως τα OpenSea, Uniswap, Metamusk που βασίζονται στο δίκτυο του Ethereum εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, αλλά με εμφανώς μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ίσως δεν αργεί η ώρα του Ethereum

Μπορεί ο νέος να είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς. Σε αντίθεση με το Terra, το Ethereum διαθέτει πολλά ιστορικά δεδομένα για να μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις όσον αφορά τη μελλοντική του χρηματιστηριακή πορεία.

Τι παρατηρούμε την τελευταία τριετία; Ότι έχουν υπάρξει όχι μία και δύο, αλλά 10 περιπτώσεις όπου η τιμή του Ethereum σχεδόν διπλασιάστηκε ή και πενταπλασιάστηκε. Η πιο παρατεταμένη περίοδος «ξηρασίας», όπου δεν σημείωσε κάποια αξιοσημείωτη άνοδο αυτού του μεγέθους, ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Ήταν η περίοδος που έμεινε σε ένα πτωτικό κανάλι για 174 ημέρες, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα.

Παρόμοιο εγκλωβισμό σε πτωτική τάση έχουμε και αυτή την περίοδο, η οποία μέχρι τώρα έχει διαρκέσει 121 ημέρες. Αν δεν σπάσει το αρνητικό ρεκόρ διάρκειας της πτωτικής τάσης της τελευταίας 3ετίας, τότε μέσα στο επόμενο δίμηνο δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε μια κίνηση του Ethereum, με την οποία θα διπλασιάσει την τιμή του.

Επειδή είναι απίθανο το Ethereum να κινηθεί από μόνο του, μάλλον παρόμοια κατεύθυνση θα πάρει όλη η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Όπως είπαμε, αυτό το σενάριο θα ισχύει αν και μόνο αν δεν σπάσει το αρνητικό ρεκόρ διάρκειας της πτωτικής τάσης της τελευταίας 3ετίας.

Συνεπώς, για να απατήσουμε στο ερώτημα του τίτλου, ειδικά στην περίπτωση που το Ethereum διπλασιάσει σύντομα την τιμή του, θα πρέπει η αξία του Terra να εικοσαπλασιαστεί. Όσο αισιόδοξος και να είναι κάποιος για το οικοσύστημα του Terra, καταλαβαίνει πως αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να συμβεί, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.



* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v