Θα ξεκινήσουμε τη σημερινή μας παρέμβαση με κάτι που έχουμε αναφέρει ξανά, αλλά θεωρούμε πως εκεί βρίσκεται όλο το «ζουμί» των εξελίξεων στον χώρο των crypto, το οποίο θα καθορίσει την πορεία τους στο άμεσο -τουλάχιστον- μέλλον.
Η εισβολή στην Ουκρανία και όσα ακολούθησαν σε οικονομικό, τραπεζικό και νομισματικό επίπεδο ανέδειξαν την αναγκαιότητα μιας παγκόσμιας αναγνωρισμένης μορφής αποκεντρωμένου χρήματος. Της διαφοράς μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε θεματοφυλακή, όπου ενέχει τον κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου, δηλαδή κάποιο τραπεζικό ίδρυμα να αθετήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που δεν απαιτείται θεματοφυλακή.
Το πλεονέκτημα να υπάρχουν χρήματα και περιουσιακά στοιχεία που να μην μπορούν να λογοκριθούν, να κατασχεθούν από κάποια κρατική οντότητα, να μεταφέρονται άμεσα και ελεύθερα από φυσικούς περιορισμούς και ανθρώπινες παρεμβάσεις, ουδέτερα από πολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις.
Μέχρι τώρα, αυτό τον ρόλο τον έπαιζε ο χρυσός σε φυσική μορφή και τώρα σε ψηφιακή το Bitcoin. Αυτά τα δύο διαθέτουν όλα τα παραπάνω, με το επιπλέον πλεονέκτημα του προβλεπόμενου ρυθμού παραγωγής και της εξασφαλισμένης σπανιότητας. Το βασικό χαρακτηριστικό που τα καθιστά πολύτιμα, υπό την επενδυτική οπτική.
Το Bitcoin διαθέτει τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής υπόστασης, αλλά έχει ένα μειονέκτημα όσο αφορά την ιδιότητά του ως ανταλλακτικού μέσου. Το γεγονός ότι το αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι ως «αναδυόμενο χρυσό», δηλαδή ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει τεράστια περιθώρια αποδόσεων, χωρίς όμως να είναι ακόμα καθολικά αποδεκτή η αξία του. Κάτι που καθιστά την ισοτιμία του ευμετάβλητη, σε σχέση με τα καθιερωμένα νομίσματα όπως το δολάριο, το ευρώ, το μέταλλο χρυσού.
Για αυτό και οι Ρώσοι, όπως και οι Ουκρανοί, δεν μετέτρεπαν τα εθνικά τους νομίσματα μόνο σε Bitcoin αλλά και σε Tether. Το Tether είναι το πιο παλιό και δημοφιλές stablecoin, δηλαδή ένα κρυπτονόμισμα που διαθέτει τα πλεονεκτήματα των crypto όσο αφορά την εύκολη, άμεση και οικονομική διακίνησή του, αλλά και το επιπλέον πλεονέκτημα της σταθερής ισοτιμίας με το αμερικανικό δολάριο.
Πράγματι, ένα δολάριο ισούται με ένα Tether, μια που η εταιρεία που το εκδίδει διαθέτει (θεωρητικά τουλάχιστον) σαν κάλυψη πραγματικά δολάρια ή ισοδύναμά του. Για κάθε ένα αμερικανικό δολάριο που κατατίθεται, δημιουργείται ένα Tether.
Όμως η εταιρεία που τα διαχειρίζεται και τα εκδίδει, η Tether Limited, λειτουργεί με τη λογική της τράπεζας. Έχει λόγο πάνω στα κεφάλαια που διακινούνται, με τον ίδιο τρόπο που έχει ένα παραδοσιακό τραπεζικό ίδρυμα. Μπορεί να πτωχεύσει επειδή οι υπεύθυνοι αποδείχτηκαν απατεώνες ή να πέσει θύμα κακοδιαχείρισης. Επίσης μπορεί να πιεστεί από τις αρχές για να παγώσει χρήματα ή να τα δεσμεύσει.
Το ιδανικό θα ήταν να υπήρχε ένα stablecoin που να είναι και αυτό αποκεντρωμένο. Να αποτελέσει μαζί με το Bitcoin τη γέφυρα μεταξύ του παραδοσιακού νομισματικού συστήματος και μιας αποκεντρωμένης οικονομίας. Ακούγεται δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, αλλά να που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί. Το οικοσύστημα του πρωτόκολλου Terra έχει σχεδιαστεί με αυτό το σκεπτικό. Να παρέχει αποκεντρωμένα stablecoins. (Ανάλυση για το Terra, πώς λειτουργεί και τη φιλοσοφία του, θα βρείτε εδώ και εδώ).
Η ιδιαιτερότητα του Terra είναι πως έχει επιτύχει να εκδίδει με αποκεντρωμένο τρόπο stablecoins, χάρη στην ιδιοφυή αρχιτεκτονική του. Σε αντίθεση με τα άλλα ανταγωνιστικά stablecoins όπως το Tether ή το USDC, εκείνα που εκδίδονται από το Terra δεν έχουν κάλυψη σε δολάρια ή οποιοδήποτε άλλο κρατικό νόμισμα, αλλά σε Luna και έξυπνους αλγόριθμους που επιτυγχάνουν τη σταθερότητα στην ισοτιμία. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται κάποια κεντρική αρχή πίσω του, όπως τα υπόλοιπα.
Αυτό το αφήγημα είναι που έχει οδηγήσει το Luna, το νόμισμα που χρησιμοποιεί το Terra, να διπλασιάσει την τιμή του μέσα σε μία εβδομάδα. Πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του, τα 103 δολάρια που είχε βρεθεί στις 26 Δεκεμβρίου.
Η τιμή του Luna αυτή την ώρα, όπως βλέπουμε στο παραπάνω 4ωρο διάγραμμα, διαπραγματεύεται στα 96 δολάρια και η κεφαλαιοποίησή του ανέρχεται στα 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Γεγονός που το κατατάσσει στην 7η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης ανάμεσα από όλα τα κρυπτονομίσματα. Ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα, αν αναλογιστούμε πως στο ξεκίνημα του 2021 είχε μόλις 65 σεντς! Το UST, το δημοφιλέστερο stablecoin της οικογένειας Terra, που έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο, έχει κεφαλαιοποίηση 13 δισεκατομμύρια.
Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός λειτουργίας είναι που καθιστά ελκυστικό το πρωτόκολλο Terra στην παγκόσμια κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Για αυτό και το Ίδρυμα Luna (LFG ή Luna Foundation Guard) κατάφερε να μαζέψει ένα δισεκατομμύριο δολάρια προκειμένου να δημιουργηθεί αποκεντρωμένο αποθεματικό για το UST.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, πλέον φιγουράρει στη δεύτερη θέση μετά το Solana σε αξία νομισμάτων που έχουν γίνει staking, ξεπερνώντας το Ethereum. Το staking είναι η διαδικασία όπου οι κάτοχοι των tokens καταθέτουν και δεσμεύουν τα χρήματά τους, με αντάλλαγμα κάποια μορφή «τόκων». Η δέσμευση συνήθως κρατάει λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν μπορούν να τα ρευστοποιήσουν σε fiat ή να τα μετατρέψουν σε άλλα κρυπτονομίσματα. Για τη συνεισφορά τους οι κάτοχοι των tokens λαμβάνουν αμοιβή και κάποια άλλα προνόμια πάνω στις λήψεις αποφάσεων του δικτύου.
Στο Solana υπάρχουν δεσμευμένα νομίσματα αξίας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο Terra 30, στο Ethereum 27, στο Cardano 21, στο Avalanche 18, στο Polkadot 11, ενώ ακολουθούν και άλλα με μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. Στο Solana το 74% της συνολικής κυκλοφορίας είναι σε stake και ακολουθεί το Cardano με 67,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου https://www.stakingrewards.com/
Το Terra βρίσκεται πολύ πίσω σε ενεργές διευθύνσεις που σχετίζονται με NFTs, όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα, όπου η κυριαρχία του Ethereum είναι εμφανής. Ωστόσο αυτό έχει δύο αναγνώσεις. Η μία είναι ότι χάνει κατά κράτος από τον ανταγωνισμό και η άλλη είναι πως έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου.
Επίσης το Ethereum διατηρεί τη μερίδα του λέοντος ως προς τη συνολική αξία που είναι κλειδωμένη σε εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί στο blockchain του, με πάνω από 118 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο το Luna κατέχει το διόλου ευκαταφρόνητο για νέο δίκτυο 10% της συνολικής αξίας των κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί (TVL ή Total value locked) σε DeFi (decentralized finance) πρωτόκολλα.
* Σήμερα το βράδυ θα υπάρξουν δύο meet-ups για την ελληνόφωνη κοινότητα κρυπτονομισμάτων. Το πρώτο είναι στις 19:00 με θέμα Bitcoin mining στην Ελλάδα, προοπτικές και προβλήματα. Περισσότερα θα βρείτε σε αυτό το link
Το δεύτερο ξεκινάει στις 20:00 και έχει ως θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και πώς επηρεάζουν τον χώρο των crypto. Θα διεξαχθεί μέσω του Twitter και θα γίνει μια συζήτηση όπου όλοι θα έχουν δικαίωμα να καταθέσουν την άποψή τους. Μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.