Το νέο χακάρισμα DeFi, η λεία των $320 εκατ. και η ουσία

Πώς πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες κλοπές στην ιστορία των crypto και γιατί οι χάκερ αναμένεται να... επιστρέψουν τα κλοπιμαία. Τα προβλήματα για Solana και η πορεία των DeFi.

Το νέο χακάρισμα DeFi, η λεία των $320 εκατ. και η ουσία

Χθες το βράδυ, στις 20:24 ώρα Ελλάδος, η εφαρμογή Wormhole υπέστη παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας της, με αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια νομισμάτων αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Wormhole παίζει τον ρόλο μιας γέφυρας μεταξύ χρηστών που επιθυμούν να στέλνουν Ethereum, Solana, Polygon, Avalanche, Oasis και Terra χωρίς να απαιτείται η διέλευσή τους από κάποιο μη αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο το οποίο απαιτεί KYC και με το πλεονέκτημα ότι κοστίζει λιγότερο σε τέλη συναλλαγών.

Το χτύπημα προήλθε από ένα κενό ασφαλείας του Solana, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι είναι εκτεθειμένη και η πλευρά του Terra. Ο επιτιθέμενος δημιούργησε (mint) 120.000 wrapped ETH, χωρίς να καταθέσει τα απαιτούμενα Ether. Στη συνέχεια μετέτρεψε το 80% περίπου από αυτά σε ETH, σε μια Ethereum διεύθυνση. Τα υπόλοιπα, τα οποία βρίσκονται ακόμα σε ένα Solana πορτοφόλι, τα μετέτρεψε σε SOL και USDC.

Η ομάδα διαχείρισης του Wormhole επικοινώνησε με τον χάκερ μέσω της διεύθυνσης Ethereum. Του διαμήνυσαν πως είναι πρόθυμοι να του προσφέρουν 10 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να επιστρέψει τα κλοπιμαία και να λήξει εκεί το θέμα, θεωρώντας πως ο χάκερ ενήργησε καλόπιστα.

Γιατί να τα επιστρέψει ο χάκερ; Επειδή στο blockchain υπάρχει μια ιδιότυπη διαφάνεια. Η διαδρομή του χρήματος μπορεί να ανιχνευτεί μέσα από το blockchain και πλέον τα συγκεκριμένα νομίσματα θα παρακολουθούνται. Δεν θα του είναι καθόλου εύκολο να τα χρησιμοποιήσει. Πρόκειται για μια μάλλον συνηθισμένη τακτική, κατά την οποία ο επιτιθέμενος όντως επιστρέφει τα χρήματα.

Οι υπεύθυνοι της Wormhole διαβεβαίωσαν τα θύματα πως θα αποζημιωθούν πλήρως, καθώς υπάρχει κάλυψη των κεφαλαίων που χάθηκαν. Ωστόσο, δεν διευκρίνισαν με ποιο τρόπο και πότε θα κάνουν πράξη τη δέσμευσή τους. Εδώ δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε μια παρόμοια περίπτωση που συνέβη στο Vulcan Forged τον Δεκέμβριο του 2021, οι οποίοι όμως επέστρεψαν τα χρήματα στους κατόχους τους άμεσα.

Το περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένη περίπτωση, κάτι που αποδεικνύει ότι η ασφάλεια των υπηρεσιών DeFi δεν έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να υποδεχτεί και να φυλάξει πολύ μεγάλα ποσά. Όσο περισσότερα χρήματα έχεις υπό την εποπτεία σου τόσο μεγαλύτερος στόχος γίνεσαι. Ωστόσο αυτές οι ευπάθειες βελτιώνονται καθημερινά. Πολλές εφαρμογές διοργανώνουν διαγωνισμούς με σημαντικά χρηματικά έπαθλα, που τα κερδίζει όποιος… τους κλέψει καλύτερα! Δηλαδή επιβραβεύουν εκείνους που ανακαλύπτουν τρύπες στα συστήματα ασφαλείας τους.

Το Solana, όπως ήταν φυσικό, από την ανακοίνωση της επίθεσης και τη διαπίστωση ότι παρουσιάζονται νέα κενά ασφαλείας, υποχώρησε. Μέσα σε 3 ώρες έχασε μέχρι και 13%, όπως βλέπουμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα. Τις τελευταίες ώρες πάντως δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα 98 δολάρια. Αυτή την ώρα βρίσκεται 61% πιο κάτω από τα ιστορικά υψηλά που σημείωσε στις 6 Νοεμβρίου.

Η πορεία των DeFi

Ο κλάδος των DeFi αποτελεί ένα φιλόδοξο αντίγραφο του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού συστήματος σε αποκεντρωμένα πρωτόκολλα Διαδικτύου. Τι διαφορετικό κάνουν; Παίρνουν κομμάτια του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος και αφαιρούν τους μεσάζοντες. Αντικαθιστούν την τραπεζική γραφειοκρατία και τους ανθρώπους της με έξυπνα συμβόλαια, υιοθετώντας μια τεχνολογία αιχμής, το blockchain, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογραφίας.

Τα χρήματα που κλέβονται από τις DeFi, τελικά, είτε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιστρέφονται είτε στη χειρότερη των περιπτώσεων το πρόβλημα διορθώνεται. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν καινούργιο κλάδο. Πριν από τρία χρόνια τα χρήματα υπό διαχείριση που ήταν δεσμευμένα στις DeFi ήταν 140 εκατομμύρια, ενώ σήμερα έχουν φτάσει τα 80 δισεκατομμύρια! (https://www.defipulse.com/) Δεν θα μπορούσε να υπάρξει τόσο εκρηκτική άνοδος χωρίς προβλήματα. Παρ' όλα αυτά η προοπτική των αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών εφαρμογών δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί.

Η αλήθεια είναι πως για την ώρα, οι DeFi είναι για λίγους, όχι για τον μέσο χρήστη. Εκείνους που αντιλαμβάνονται πώς να χρησιμοποιούν τα «κλειδιά», τι είναι τα έξυπνα συμβόλαια και πώς λειτουργούν, ίσως και για αυτούς που γνωρίζουν γλώσσες προγραμματισμού όπως τη solidity. Είναι θέμα χρόνου όμως να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να γίνουν προσβάσιμα με ασφάλεια από το ευρύτερο κοινό.

Κατάσχεση καταθέσεων στον Λίβανο

Τουλάχιστον από εκεί έχουμε να ελπίζουμε πως θα διορθωθούν τα πράγματα. Εκεί που έχουμε απωλέσει κάθε ελπίδα είναι ο μηχανισμός λειτουργίας του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος. Επανειλημμένα, όποτε το θεωρούν σκόπιμο, οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τη δυνατότητά τους να παρέμβουν και να υφαρπάξουν χρήματα.

Το τελευταίο περιστατικό αφορά την κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία αποφάσισε να μετατρέπει το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων σε δολάρια και άλλο συνάλλαγμα στο τοπικό νόμισμα, σύμφωνα με το Reuters

Από τα 104 δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται στις τραπεζικούς λογαριασμούς, το σχέδιο προβλέπει να μείνουν μόλις 25 δισεκατομμύρια. Τα υπόλοιπα θα γίνουν λιβανέζικες λίρες. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 έχουν επιβληθεί capital controls, ενώ στο ίδιο διάστημα το τοπικό νόμισμα έχει απωλέσει το 90% της αξίας του.

Από ό,τι φαίνεται, αυτή είναι η προϋπόθεση για την κυβέρνηση του Λιβάνου, προκειμένου να διασφαλίσει την αρωγή του ΔΝΤ, με το οποίο ξεκίνησε συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το Reuters, η ιδέα προήλθε από τους ανθρώπους του ΔΝΤ. Οι πληγέντες ως αποζημίωση θα λάβουν μετοχές του τραπεζικού τομέα και κρατικά ομόλογα, μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Αυτό που μένει, είναι να μας εξηγήσει κάποιος πόση ζημιά θα είχαν πάθει όσοι είχαν επιλέξει από το 2019 να μετατρέψουν τις καταθέσεις που είχαν σε λιβανέζικες λίρες ή και αμερικάνικα δολάρια και να τα κάνουν Bitcoin ή Ethereum. Και πόσο κερδισμένοι είναι εκείνοι που επέλεξαν να εμπιστευτούν τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις τους και να κρατήσουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Κάποιοι είναι πεπεισμένοι πως τέτοιου είδους προβλήματα δεν τους αφορούν. Εμφανίζονται σε περιοχές με προβληματική οικονομία και αδύναμο νόμισμα. Ότι στην ευρωζώνη και στην εύρωστη ΕΕ αποκλείεται να συμβεί κάτι παρόμοιο. Πράγματι, ορισμένοι θα το σκεφτούν. Δύσκολα όμως θα βρούμε ανάμεσά τους Έλληνες ή Κύπριους.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.


* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v