Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «πόλεμος» τραπεζών-Bitcoin και δυο διαγράμματα με σημασία

Η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2014 με μπαράζ δηλώσεων σε μια προσπάθεια να σπείρουν αμφιβολίες. Η λάθος στόχευση στο Bitcoin και ο πραγματικός κίνδυνος που ακούει στο όνομα DeFi. Τα δεδομένα για την τιμή του κρυπτονομίσματος που βρίσκεται υπό πίεση.

Ο «πόλεμος» τραπεζών-Bitcoin και δυο διαγράμματα με σημασία

Σε πρόσφατο άρθρο – έρευνα των New York Times, επιχειρήθηκε να διερευνηθεί ο πόλεμος που άσκησε το τραπεζικό σύστημα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, όταν άρχισε να τα θεωρεί απειλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη σοβαρή αντιμετώπιση έγινε το 2014, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές στη Νέα Υόρκη διερευνούσαν τρόπους ελέγχου του Bitcoin. Τα στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών της Wall Street ανησυχούσαν ότι τυχόν ρύθμιση θα νομιμοποιούσε τα κρυπτονομίσματα. Έτσι ακολούθησαν άλλο τρόπο. Προσπάθησαν να σπείρουν αμφιβολίες.

Η αρχή έγινε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός εκείνο το έτος, όταν ο Jamie Dimon, Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, χαρακτήρισε το Bitcoin ως ένα «πολύ κακό» (terrible) μέσο διαφύλαξης αξίας, που χρησιμοποιείται για παράνομους σκοπούς.

Ακολούθησαν και άλλες προσπάθειες, οι οποίες όμως απέτυχαν. Από την επόμενη χρονιά, το τμήμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (New York’s Department of Financial Services) άρχισε να χορηγεί άδειες για επιχειρήσεις που σχετίζονταν με κρυπτονομίσματα.

Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Οι τράπεζες αντιλήφθηκαν πως κάθε προσπάθεια να αναχαιτιστεί η τάση υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων απέβη μάταιη. Όχι μόνο τις εγκατέλειψαν, αλλά πλέον επιχειρούν να επωφεληθούν από αυτά. Έχουν επιδοθεί σε ένα δρόμο ταχύτητας, προκειμένου να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, αντί να κινδυνέψουν να χάσουν από τον ανταγωνισμό.

Η προσέγγισή του παραδοσιακού τραπεζικού κλάδου είναι διττή: Έχουν αρχίσει να παρέχουν υπηρεσίες παροχής και διαφύλαξης κρυπτονομισμάτων, ενώ παράλληλα ασκούν πιέσεις στις ρυθμιστικές αρχές για τη δημιουργία κανόνων που να λειτουργούν υπέρ τους. Αντί να επηρεάζουν τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να μείνουν μακριά από τα κρυπτονομίσματα, οι εκπρόσωποι των χρηματοοικονομικού τομέα, έχουν έρθει στην άβολη θέση να διαμαρτύρονται τώρα ότι οι αρχές καθυστερούν. Θεωρούν ότι η αδράνεια τους κοστίζει στις τράπεζες πολύτιμο χρόνο.

Οι ρυθμιστικές αρχές από την μεριά τους αιφνιδιάστηκαν από την ταχεία υιοθέτηση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Έπρεπε να μάθουν σε βάθος τις ιδιαιτερότητες του τρόπου λειτουργίας τους, προκειμένου να θεσπίσουν νέους κανόνες που να διέπουν τη χρήση τους. Οι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων των τραπεζών, το θεωρούν ευκαιρία να ασκήσουν πιέσεις για τη σύνταξη κανόνων με τρόπο που τους ευνοεί.

Ο λόγος είναι προφανής. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν πως υπάρχουν περισσότεροι από 75 εκατομμύρια χρήστες του Bitcoin, από σχεδόν τρία εκατομμύρια που ήταν τότε. Πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά κρυπτονομίσματα. Ένας αριθμός που αυξάνεται με εκρηκτικό ρυθμό, που μοιάζει εκπληκτικά με τα πρώτα χρόνια υιοθέτησης του Internet, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Πολλά κορυφαία στελέχη εμφανίζονται φανερά ακόμα με σκεπτικισμό. Ο Dimon συνεχίζει να το θεωρεί άχρηστο, αν και έπαψε να χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς όπως «απάτη». Παρόλα αυτά δημιούργησε ολόκληρο τμήμα στην τράπεζα, για να εξυπηρετεί τους πιο εύπορους πελάτες της.

Πριν από τρία χρόνια, ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan, απαγόρευσε στους διαχειριστές περιουσίας να βάλουν χρήματα πελατών σε κρυπτονομίσματα. Ωστόσο πέρυσι, η Bank of America κατέθεσε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην ιστορία της Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων που αφορούν τεχνολογίες ψηφιακών πληρωμών.

«Η τράπεζα βλέπει δυνατότητες στο blockchain και σήμερα είμαστε ένας κορυφαίος κάτοχος πατεντών στο χώρο με περισσότερα από 160 διπλώματα ευρεσιτεχνίας», υπερηφανεύεται ο εκπρόσωπος της Bank of America, ο Mark Pipitone. Φέτος, η ίδια τράπεζα, δημοσίευσε την πιο φιλική προς τα κρυπτονομίσματα μελέτη που έχει εκπονηθεί ποτέ από παραδοσιακό τραπεζικό ίδρυμα.

Άλλα μεγάλα ιδρύματα, όπως η New York Mellon και η Northern Trust επιλέγουν πιο επιθετική προσέγγιση, προσφέροντας υπηρεσίες θεματοφυλακής. Όχι μόνο στους πελάτες τους, αλλά και για λογαριασμό άλλων τραπεζών, των οποίων οι πελάτες θέλουν να έχουν στην κατοχή τους Bitcoin. Η Goldman άρχισε πρόσφατα να δημοσιεύει την μεταβολή των τιμών των κρυπτονομισμάτων στην πλατφόρμα Marquee για μεγάλους πελάτες όπως τα hedge funds, όπως κάνει και για τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων. Θυμίζουμε πως πριν ενάμιση χρόνο η Goldman Sachs έλεγε στους πελάτες της πως δεν θεωρούσε τα κρυπτονομίσματα ως περιουσιακό στοιχείο.

Η Quontic Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη, ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές έγκριση σχετικά με τα σχέδιά της να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα χρεωστικών καρτών που να δίνει στους πελάτες της ανταμοιβές σε Bitcoin. Ο διευθύνων σύμβουλος της Quontic, Steven Schnall, ήθελε να είναι σε θέση να προσφέρει στους πελάτες του ανταμοιβές που θα μπορούσαν να αυξηθούν σε αξία, όπως δήλωσε.

Το βασικό πρόβλημα των τραπεζών και οι θέσεις εργασίας

Οι τράπεζες έχουν λόγο να ανησυχούν, όχι όμως για το Bitcoin. Το πρόβλημα τους σε λίγο θα είναι τα stablecoins και οι DeFi. Οι DeFi απειλούν να κάνουν τη δουλειά τους πολύ πιο αποτελεσματικά. Τι προσφέρουν; Άμεση και φτηνή παροχή δανείων. Πριν ένα χρόνο είχαν λιγότερο από 10 δισ. δολάρια δεσμευμένα στις DeFi, κυρίως στο δίκτυο του Ethereum. Αυτή την ώρα έχουν ανέλθει στα 120 δισ. Όλα αυτά τα χρήματα είναι διαφυγόντα ποσά από τις τράπεζες. Μπορεί αυτή τη στιγμή να αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της πίτας, αλλά η δυναμική τους είναι αναμφισβήτητη.

Το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αμερικάνικες τράπεζες δεν περιορίζεται στα κρυπτονομίσματα. Μια εξίσου μεγάλη απειλή έρχεται από την FED και το νέο ψηφιακό νόμισμα που σκέφτεται να εκδώσει.

Φοβούνται -και όχι αδικαιολόγητα- πως με το νέο ψηφιακό δολάριο θα επιτρέπεται στα άτομα να παρακάμπτουν τις τράπεζες. Ωστόσο όσο μεγάλη επιρροή και να διαθέτουν –και έχουν ασκήσει προκειμένου να το καθυστερήσουν- η FED δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη στιγμή που η ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για το δικό της. Το προβάδισμα βέβαια το έχει η Κίνα, που το Φεβρουάριο θα το θέσει σε κυκλοφορία.

Η καθυστέρηση των τραπεζών να αντιληφθούν τη δυναμική των κρυπτονομισμάτων τους φέρνει στη αμήχανη θέση να αναγκάζονται να πληρώσουν μεγάλους μισθούς, προκειμένου να στρατολογήσουν στελέχη του χώρου. Χρειάζονται ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις και τους χρειάζονται άμεσα. Ο ανταγωνισμός εντάθηκε από την έλλειψη ταλέντων, ανέφεραν οι υπεύθυνοι προσλήψεων. Αναγκάζονται να πληρώσουν 20% έως 50% μεγαλύτερη αποζημίωση σε σχέση με μια συγκρίσιμη θέση στην ίδια τράπεζα.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες και χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έχουν προσθέσει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα από το 2018, σύμφωνα με την Revelio Labs, η οποία συγκέντρωσε τα δεδομένα με την απόξεση του LinkedIn. Μεταξύ αυτών που προσλαμβάνουν τα περισσότερα είναι η JPMorgan Chase, η Wells Fargo και η Goldman Sachs Group.

Τι αποκαλύπτουν τα διαγράμματα

Να επισημάνουμε πως σε αντίθεση με το 2013 ή το 2017, τα Bitcoin που βρίσκονται στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να εξαντλούνται παρά τη σημαντική αύξηση των τιμών. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοχοι τους γίνονται όλο και πιο απρόθυμοι να τα αποχωριστούν. Η επίδραση όλης αυτής της σπανιότητας από ότι αναφέρουν οι αναλυτές, προδικάζει σε ένα ασταθές ράλι με έντονη μεταβλητότητα.

Οι προσδοκίες δεν ανεβαίνουν στα ύψη μόνο για το Bitcoin, αλλά και για άλλα κρυπτονομίσματα. Ίσως το πιο εντυπωσιακό διάγραμμα από όλα μας έρχεται από τη σύγκριση του Ethereum με την περίοδο του δεύτερου εξαμήνου του 2017 στο Bitcoin. Όπως βλέπουμε μέχρι στιγμής η ομοιότητα στην πορεία των τιμών τους είναι εντυπωσιακή. Αν, επαναλαμβάνουμε αν, συνεχιστεί, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα να τριπλασιάζει την τιμή του πολύ σύντομα. Ίσως δεν είναι τυχαίο που η Goldman Sachs βλέπει μεγαλύτερες δυνατότητες εκεί σε σύγκριση με το Bitcoin.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξαναρχίσανε. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v