Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Ethereum τρέχει πιο γρήγορα από το Bitcoin

Τι βλέπουν οι επενδυτές στο Ethereum, γιατί εμφανίζει μεγαλύτερη δυναμική ακόμη και από το Bitcoin. H διαγραφή Ethereum, η δυναμική των NFTs, τα νέα υψηλά των «ανταγωνιστών», η μεγάλη εικόνα και τα προβλήματα.

Γιατί το Ethereum τρέχει πιο γρήγορα από το Bitcoin

Νέο υψηλό σημείωσε χθες η τιμή του Ethereum, φτάνοντας τις 4.634 δολάρια. Το ρεκόρ συνέπεσε με το νέο ιστορικό υψηλό για το Hash Rate του Ethereum, κάτι που φανερώνει ότι η ασφάλεια του δικτύου είναι υψηλότερη από ποτέ

Σύμφωνα με το Ultrasound Money, ένα site που πραγματοποιεί προσομοιώσεις για το μέλλον του Ethereum, η προσφορά των ETH πρόκειται να μειωθεί κατά 2% ετησίως. Τα περισσότερα καίγονται (διαγράφονται) εξαιτίας της δραστηριότητας που υπάρχει σε Uniswap, Tether και OpenSea.

Ειδικά το τελευταίο μάς αποδεικνύει τη δυναμική των NFTs. Ο χώρος αυτός διαψεύδει καθημερινά όσους τον υποτιμούσαν. Πλέον όχι μόνο μπαίνει με γοργούς ρυθμούς το Χόλιγουντ, κάτι μάλλον αναμενόμενο, αλλά και εταιρείες όπως οι McDonald's και McLaren.

Τα δεδομένα από το Dune Analytics δείχνουν ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, είχαν καεί (διαγραφεί) 702.886 Ethereum, σημερινής αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η διαδικασία της καύσης ξεκίνησε στις 5 Αυγούστου 2021, όταν το δίκτυο Ethereum υλοποίησε με επιτυχία την αναβάθμιση του «Λονδίνου» και το EIP-1559. Με την ανάπτυξη του EIP 1559, έλαβε τέλος η πληθωριστική εποχή του Ethereum και πλέον βαδίζουμε σε μια νομισματική πολιτική που υπό προϋποθέσεις θα γίνει ακόμα πιο σκληρή και από αυτή του Bitcoin. Τα Ether όχι μόνο δεν θα αυξάνονται αλλά θα μειώνονται κάθε χρόνο.

Μόλις πρόσφατα, στις 27 Οκτωβρίου, το δίκτυο του Ethereum προχώρησε σε μια ακόμα αναβάθμιση, την Altair. Πρόκειται για την τρίτη αναβάθμιση που πραγματοποίησε το δίκτυο τους τελευταίους επτά μήνες, με επιτυχία. Η Altair συμβάλλει στην εξομάλυνση της διαδικασίας συναίνεσης από την απόδειξη της εργασίας (PoW) έως την απόδειξη της συμμετοχής (PoS).

Το «Altair Upgrade» (η επιλογή του ονόματος έχει προέλθει από το δωδέκατο φωτεινότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό) περιλαμβάνει αρκετές ενημερώσεις. Η κυριότερη είναι η εισαγωγή της «Beacon Chain» στο κύριο δίκτυο του Ethereum. Η Beacon Chain, η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι μια αλυσίδα proof-of-stake που λειτουργεί στο κεντρικό δίκτυο παράλληλα με την αλυσίδα proof-of-work. Το σχέδιο είναι η αναβάθμιση να βγει ζωντανά για δοκιμή και για προετοιμασία των βασικών κωδίκων, πριν από την τελική συγχώνευση που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της τελικής αναβάθμισης, του Ethereum 2.0.

Όπως ισχυρίζεται ένας από τους βασικούς προγραμματιστές του Ethereum, ο Ben Edgington, «η αναβάθμιση σε proof of stake, γνωστή ως "The Merge", θα είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση στην ιστορία του Ethereum. Η αναβάθμιση του "Altair" θα μας δώσει πολύτιμη εμπειρία για να διασφαλίσουμε ότι το "The Merge" θα εξελιχθεί ομαλά όταν είναι έτοιμο μέσα στο 2022».

Η μεγάλη εικόνα και τα προβλήματα

Το Ethereum έχει υπάρξει θύμα της ίδια του της επιτυχίας. Η μεγάλη ζήτηση προκάλεσε συμφόρηση του δικτύου, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα τεράστιο πρόβλημα: της επεκτασιμότητας (scalability). Κάθε μπλοκ έχει πεπερασμένη χωρητικότητα. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι, επειδή δεν χωράνε όλες οι συναλλαγές στο μπλοκ, κάτι που προκαλεί καθυστέρηση στους χρόνους διακανονισμού και αύξηση του κόστους των τελών συναλλαγής.

Το Ethereum τρέχει επί του παρόντος σε ένα σύστημα απόδειξης εργασίας (PoW) που επιτρέπει μόνο έως και 15 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Αν και είναι αρκετά ταχύτερο από το Bitcoin, θεωρείται ανεπαρκές για την οικοδόμηση εκτεταμένης χρήσης αποκεντρωμένων εφαρμογών, όπως το οικοσύστημα των DeFi. Οι νέες αναβαθμίσεις έχουν σχεδιαστεί για να είναι πιο φιλικές περιβαλλοντικά και να επιταχύνουν την επεξεργασία των συναλλαγών.

Το Bitcoin είναι εντελώς απίθανο να χάσει τη θέση του ως μέσου διατήρησης αξίας. Τίποτα δεν φαίνεται να το κλονίζει σε 5 ή 10 ή 20 χρόνια. Η φύση του Ethereum είναι διαφορετική. Είναι περισσότερο πλατφόρμα όπου «κουμπώνουν» διάφορες εφαρμογές. Η θέση του δεν απειλείται για 1-2 χρόνια. Όμως δεν υπάρχει η ίδια σιγουριά για τα επόμενα 5 χρόνια. Στον χώρο της τεχνολογίας, οι ανατροπές είναι συχνές. Μια βελτιωμένη έκδοση που είναι πιο εύχρηστη, πιο γρήγορη, πιο φτηνή, έχει τη δυνατότητα να καλύψει πολύ πιο γρήγορα τη διαδρομή προς την κορυφή, σε σχέση με άλλους παραδοσιακούς κλάδους.

Δεν είναι τυχαίο πως οι τιμές των Polcadot (DOT) και Solana (SOL), ανταγωνιστών του Ethereum, πραγματοποιούν νέα υψηλά. Πράγματι, ήταν ένας καλός μήνας για το Polkadot. Όχι μόνο όσον αφορά την τιμή του αλλά και για τη λειτουργικότητα του δικτύου. Μεθαύριο, στις 5 Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι η κοινότητα θα επιβεβαιώσει την απόφαση του Συμβουλίου, θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες για τα parachains.

Ωστόσο, αν επιτευχθεί χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις και μέσα στο 2022 η αναβάθμιση σε Ethereum 2.0, τότε θα έχει προλάβει τον ανταγωνισμό και θα εδραιώσει την κυρίαρχη θέση του. Αυτό όμως δεν είναι τόσο σίγουρο. Ο βασικός ερευνητής και προγραμματιστής Justin Drake δήλωσε ότι έχει δεσμεύσει σε staking λιγότερο από το 10% της ποσότητας των Ether του. Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο, απάντησε μεταξύ σοβαρού και αστείου πως δεν έχει βάλει παραπάνω, «επειδή ξέρει πώς γίνεται το λουκάνικο και πόσο επικίνδυνο είναι».

Οι προοπτικές

Οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το Ethereum μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα το νόμισμα του Διαδικτύου και τη βάση για τα Metaverse, DeFi, NFTs, Web 3. Με άλλα λόγια, όλα τα τεράστια στοιχήματα που θα συνθέσουν τη νέα ψηφιακή εποχή. Το Ethereum έχει όλες τις προϋποθέσεις να βρεθεί στο κέντρο της blockchain οικονομίας.

Εκτός από αυτό, υπάρχει η προοπτική του Ethereum 2.0. Ακόμα και αν αργήσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία, όσο ανεβαίνει η προσδοκία της επίτευξης του στόχου τόσο θα δημιουργείται FOMO. Ο φόβος των επενδυτών ότι δεν θα προλάβουν να το αποκτήσουν σε καλή τιμή. Μείωση της προσφερόμενης ποσότητας έχουμε και από το staking, που αυξάνεται συνεχώς. Ό,τι δεσμεύεται εκεί δεν μπορεί να απελευθερωθεί μέχρι την ολοκλήρωση του Ethereum 2.0. Επιπλέον, ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα δεσμευμένων νομισμάτων υπάρχουν στις DeFi.
Συνεπώς, με δεδομένο ότι η προσφερόμενη ποσότητα γίνεται όλο και πιο σπάνια, σε ένα bull run, όποτε και να συμβεί, λογικά οι αποδόσεις θα είναι μεγαλύτερες από το Bitcoin.

Ένα κοινό έχουν όλοι οι κάτοχοι Bitcoin: την αίσθηση ότι δεν κατέχουν αρκετά. Όλοι θα ήθελαν να είχαν αποκτήσει περισσότερα όσο μπορούσαν. Μήπως το ίδιο θα αρχίσει να συμβαίνει και με το Ethereum;

Τα νέα από την αγορά των crypto

• Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele ανακοίνωσε ότι από τα κέρδη που είχε το κράτος από την άνοδο του Bitcoin, θα κατασκευάσει 20 νέα σχολεία. Υπενθυμίζουμε πως ήδη έχει ανακοινωθεί η δημιουργία του πρώτου δημόσιου κτηνιατρικού Νοσοκομείου στο Ελ Σαλβαδόρ, πάλι χάρη στα κέρδη από την επένδυση σε Bitcoin.

• Δάνεια σε δολάρια θα προσφέρει η Coinbase με ενέχυρο Bitcoin. Αυτή η υπηρεσία θα είναι για την ώρα διαθέσιμη μόνο σε συγκεκριμένες Πολιτείες των ΗΠΑ. Σε λίγο καιρό θα συμβεί αυτό που έχουμε ισχυριστεί εδώ και καιρό. Δεν θα χρειάζεται να πουλάς τα Bitcoin σου. Απλά θα τα βάζεις ενέχυρο, επειδή κατ' αρχάς θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα και κατά δεύτερο, επειδή θα σε συμφέρει. Η προσδοκία για αύξηση της αξίας του θα είναι μεγαλύτερη από το επιτόκιο

• Στην Αυστραλία, η Commonwealth Bank γίνεται η πρώτη παραδοσιακή τράπεζα της χώρας όπου θα προσφέρει στους πελάτες τη δυνατότητα να αγοράζουν, να πωλούν και να κατέχουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό. Η τράπεζα για τις υπηρεσίες θεματοφυλακής θα συνεργαστεί με το ανταλλακτήριο Gemini και την εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα και μέσα στο 2022 θα προστεθούν νέες δυνατότητες.

• Ο δήμαρχος του Μαϊάμι ξαναχτύπησε. Όχι μόνο κάνει κάθε προσπάθεια έτσι ώστε η πόλη του να υιοθετήσει το Bitcoin, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπαλλήλους του δήμου να πληρώνονται και τους δημότες να πληρώνουν τους φόρους τους σε Bitcoin, ανακοίνωσε χθες πως ο επόμενος μισθός του θα είναι αποκλειστικά σε Bitcoin.

• Η Ελληνική Κοινότητα Κρυπτονομισμάτων (Greek Cryptocurrency Community) σε συνεργασία με τις κοινότητες Bitcoin Greece (https://bitcoingr.slack.com/), το Bitcoin Munich, το Bitcoin Pakistan, το Bitcoin Milano και το Paralelni Polis διοργανώνουν το 3ο παγκόσμιο Bitcoin Meet-up, το οποίο θα μεταδοθεί με online streaming δωρεάν, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Κρατήστε θέση μέσω αυτού του συνδέσμου: https://www.meetup.com/BlockchainGreece-0/events/281353119/

 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v