Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει το Bitcoin. Το μόνο που μπορεί να καταφέρει, είναι να αποκλείσει τον εαυτό του από την τεχνολογία και το δίκτυο του Bitcoin. Αυτό που δυσκολεύονται να καταλάβουν οι Κινέζοι, το έχουν αντιληφθεί οι αμερικανικές αρχές.
Σε μια ευθεία ερώτηση που έγινε στον Jerome Powell από τον Ted Budd, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής των Οικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου, αν σκοπεύει να περιορίσει ή απαγορεύσει τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, όπως γίνεται στην Κίνα, ο διοικητής της FED απάντησε με ένα ξεκάθαρο «όχι». Εκεί που θα πρέπει να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις, πρόσθεσε, θα είναι στα κρυπτονομίσματα τύπου stablecoins, που λειτουργούν ως καταθετικοί λογαριασμοί. Βρίσκονται έξω από τα ρυθμιστικά όρια και από τη στιγμή που διεξάγουν την ίδια δραστηριότητα, θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες.
Ο Powell εξέφρασε ανησυχίες συγκεκριμένα για το Tether (USDT), λέγοντας πως στο παρελθόν δεν είχε πλήρη κάλυψη από δολάρια, αλλά από ένα μείγμα πραγματικών δολαρίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων. Σε κανονικές συνθήκες, δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό. Ωστόσο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, η ρευστότητα μειώνεται. Τότε είναι που οι άνθρωποι θέλουν να βγάλουν τα χρήματά τους και οι κανονισμοί διασφαλίζουν ότι θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, ακόμα και σε περίπτωση κρίσης.
Όπως αναφέρθηκε, η FED συνεργάζεται με το υπουργείο Οικονομικών και θα καταθέσουν ένα νομοσχέδιο για αυτά τα θέματα τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο δεν αναμένεται να αγγίξει άλλα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin και του Ethereum.
Κίνα vs ΗΠΑ
Τίποτα δεν δημιούργησε περισσότερο πλούτο την προηγούμενη δεκαετία, από τεχνολογίες που απαγορεύτηκαν από την Κίνα. Το μεγάλο τείχος προστασίας (The Great Firewall) μπλόκαρε το YouTube και το Facebook, που απαγορεύτηκαν το 2009, ενώ ένα χρόνο αργότερα ήταν η σειρά της Google. Twitter, Instagram, Netflix βρίσκονται ανάμεσα στα απαγορευμένα. Τι έπαθαν αυτές οι επιχειρήσεις; Καταστράφηκαν ή μεγαλούργησαν από τότε;
Το Bitcoin είναι ειδική περίπτωση. Έχει απαγορευτεί το 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. Η επανάληψη στις απαγορεύσεις στο Bitcoin προδίδει την πλήρη αδυναμία της Κίνας να το σταματήσουν. Κάτι που πλέον γίνεται αντιληπτό απ’ όλο και περισσότερους. Γι' αυτό η επίδραση στην τιμή του Bitcoin βαίνει μειούμενη κάθε φορά.
Οι προσπάθειες των κινεζικών αρχών να απαγορεύσουν την εξόρυξη Bitcoin την άνοιξη δεν είχε καμία απολύτως επίπτωση στην ομαλή λειτουργία του δικτύου. Καμία. Απλά οδήγησε σε ανακατανομή του Hash Rate προς όφελος άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ (κυρίως στο Τέξας και το Γουαϊόμινγκ). Ο ανταγωνισμός για το ποια πολιτεία θα ωφεληθεί περισσότερο έκανε τον κυβερνήτη Gordon του Γουαϊόμινγκ να καταθέσει ένα νομοσχέδιο, βάσει του οποίου η εξόρυξη Bitcoin με χρήση ανεκμετάλλευτου φυσικού αερίου απαλλάσσεται από τη φορολογία. Δεν είναι οι μόνοι. Για τον Γερουσιαστή Pat Toomey, η καταστολή της Κίνας στο Bitcoin αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τις ΗΠΑ.
Πράγματι, μία εβδομάδα μετά την τελευταία απαγόρευση, η τιμή έχει ξεπεράσει το επίπεδο που βρισκόταν πριν από αυτή. Η επιρροή της Κίνας έπαψε να έχει σημασία. Και αυτό αποτελεί ένα τεράστιο κέρδος για το Bitcoin, καθώς απομακρύνθηκε ένας παράγοντας αβεβαιότητας. Το Bitcoin για άλλη μια φορά μπορεί να υποχωρεί προσωρινά, αλλά κερδίζει τη μάχη.
Η αιτία και οι επιπτώσεις στις ενέργειες της Κίνας
Γιατί η Κίνα έβαλε τόσο θεαματικό «αυτογκόλ», κάνοντας δώρο στις ανταγωνίστριες χώρες; Ενώ ακούγεται συναρπαστικό το αφήγημα του πολέμου εναντίον του Bitcoin και της ηρωικής αντίστασης των Bitcoiners, η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο πεζή. Η προσπάθεια της εκδίωξης των miners εντάσσεται στο πλαίσιο περιορισμού της εθνικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού. Η κυβέρνηση κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο επιθυμεί καθαρό γαλάζιο ουρανό.
Προκειμένου να καταφέρουν την επίτευξη των επίσημων στόχων χρήσης ενέργειας, ανάγκασαν αρκετά εργοστάσια να κλείσουν. Μέχρι και νοικοκυριά άφησαν στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολίτες. Συγκεκριμένα, πολλά εργοστάσια προσπαθούσαν να αποφύγουν την υπέρβαση των ορίων στη χρήση ενέργειας που επέβαλε το Πεκίνο. Εξάντλησαν τη φετινή ποσόστωση ταχύτερα από το προγραμματισμένο, καθώς η ζήτηση για εξαγωγές ανακάμπτει από την πανδημία. Τα εργοστάσια στην Κίνα είναι πλέον υποχρεωμένα για όλο το επόμενο τρίμηνο να δουλεύουν μόνο 5 ημέρες την εβδομάδα, έτσι ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.
Ο περιορισμός της λειτουργίας των κινεζικών εργοστασίων έχει παράπλευρες συνέπειες. Πολλά βιομηχανικά υλικά, πρώτες ύλες, χημικά, αλλά και καταναλωτικά είδη έχουν σταματήσει να εξάγονται, προκαλώντας αναστάτωση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας κατέχει κυρίαρχη θέση σε πάρα πολλά υλικά, σε μερικά από τα οποία έχει σχεδόν μονοπώλιο. Αποτέλεσμα; Οι τιμές των υλικών αυτών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.
Αν υπολογίσετε το κόστος που έχουν προκαλέσει οι αυξημένοι ναύλοι των τελευταίων μηνών, την επιβάρυνση από τον πολλαπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου και γενικά της ενέργειας, τότε θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε πως η αύξηση του κόστους ζωής δεν αποτελεί προσωρινό φαινόμενο. Η διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των μετρητών αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, δεδομένης της ατελείωτης ποσότητας χρήματος που συνεχίζει να βγαίνει ασταμάτητα από τις «πρέσες» των κεντρικών τραπεζών.
Το σύστημα έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Αν ξεφύγει ο πληθωρισμός, τι λύση έχουν οι κυβερνήσεις για να τον τιθασεύσουν; Αύξηση των φόρων (δεν πρόκειται να το αποφύγουμε μετά από τόσο «τύπωμα») και αύξηση των επιτοκίων. Τι θα επιφέρει η αύξηση του κόστους χρήματος, όταν επιχειρήσεις, νοικοκυριά, τράπεζες, κράτη, έχουν μεγεθύνει τόσο πολύ τα χρέη τους; Εκτεταμένες χρεοκοπίες και ακολούθως τραπεζική κρίση. Πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο πρόβλημα; Με ακόμα περισσότερη εκτύπωση χρήματος;
Έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο που όχι μόνο δεν διαφαίνεται καμία διέξοδος, αλλά στενεύουν και τα περιθώρια για τις κυβερνήσεις να κλωτσήσουν το ντενεκεδάκι παραπέρα.
Το Bitcoin ETF είναι προ των πυλών
Για να επιστρέψουμε στις ΗΠΑ, υπολογίζεται πως πάνω από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν Bitcoin στην κατοχή τους. Ένας αριθμός που αυξάνεται συνεχώς, αν υπολογίσουμε τους νέους χρήστες που προστίθενται καθημερινά στα εγκεκριμένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Το πολιτικό κόστος για οποιονδήποτε πρόεδρο θα ήταν δυσβάστακτο, αν επιχειρούσε να μηδενίσει την αξία τους. Δεν υπάρχει ηθικό έρεισμα. Με ποια δικαιολογία να τους απαγορεύει μια εναλλακτική όπου να τοποθετήσουν τις οικονομίες τους, όταν την ίδια ώρα δίνει εντολή να «εκτυπώνονται» τρισεκατομμύρια από δολάρια;
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Κάθε φόβος που πηγάζει από την απαγόρευση του Bitcoin από πλευράς ΗΠΑ, όσο περνάει ο καιρός γίνεται αβάσιμος. Δεν είναι μόνο ότι είμαστε προ των πυλών να λυθούν τα τεχνικά προβλήματα της θεματοφυλακής και να προχωρήσει η ευρεία διάθεσή του από τις τράπεζες. Ούτε ότι κάποια μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα προσφέρουν ήδη πρόσβαση για αγοραπωλησίες σε κρυπτονομίσματα και υπηρεσίες φύλαξής τους.
Είναι θέμα χρόνου, ίσως εβδομάδων ή το πολύ μηνών, να πάρει τις ευλογίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Στο διήμερο συνέδριο των Financial Times που τελείωσε χθες, υπό τον τίτλο «Future of Asset Management North America Conference», ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, επανέλαβε την υποστήριξή του για ένα Bitcoin ETF το οποίο θα βασίζεται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures).
Ο Gensler δήλωσε πως υπάρχει μια σειρά αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε futures, τα οποία διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Σικάγου. Αναφέρθηκε σε ένα νόμο του 1940 που παρέχει «σημαντική προστασία των επενδυτών» για αμοιβαία κεφάλαια και ETF. Έχει συσταθεί ομάδα εργασίας υπό τον Gensler, που ασχολείται με τη διαδικασία επανεξέτασης περισσότερων από δώδεκα αιτήσεων για ETF που να βασίζονται σε Bitcoin είτε σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Bitcoin.
Ήταν θέμα χρόνου. Ήδη σε αρκετές χώρες, όπως ο Καναδάς και πρόσφατα η Ελβετία, έχουν ξεπηδήσει ETF του Bitcoin, αποσπώντας μερίδιο αγοράς που σε διαφορετική περίπτωση θα έμενε στις ΗΠΑ.
Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin
Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.
Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.