Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O τυφώνας Evergrande παρέσυρε και τα κρυπτονομίσματα

Γιατί οι τιμές των κρυπτονομισμάτων επηρεάστηκαν τόσο πολύ από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της κινεζικής εταιρείας. Ποιες ειδήσεις επιδείνωσαν την υποχώρηση στα crypto. Τα ενθαρρυντικά σινιάλα.

O τυφώνας Evergrande παρέσυρε και τα κρυπτονομίσματα

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε χθες η αγορά των κρυπτονομισμάτων, ανακόπτοντας την ανοδική τάση που είχε εμφανιστεί το τελευταίο δίμηνο. Συγκεκριμένα στις 12:30 ώρα Ελλάδας, το Bitcoin έχανε 3,7% σε σχέση με την τιμή που είχε πριν από 24 ώρες, το Ethereum 2,7%, το Cardano 0,6% και το Binance Coin 2,9%.

Η υποχώρηση ήταν πολύ μεγαλύτερη τα ξημερώματα. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα των 30’ του Bitcoin, η υποχώρηση στο 24ωρο έφτασε μέχρι και το 15,3%. Ανάλογη εικόνα σημειώθηκε και στα υπόλοιπα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα. Γιατί τόσο πολύ; Επειδή ακολουθούσαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των futures των αμερικανικών δεικτών των μετοχών. Όπως συνέβη και σε εκείνα, γύρω στις 3 τα ξημερώματα και μετά από μια έντονη πτώση βρήκαν «πάτο». Από εκείνη την ώρα μέχρι και αυτή τη στιγμή, ανέκτησαν σημαντικό μέρος των απωλειών.

Οι παράγοντες που προκάλεσαν την πτώση

Η αιτία πίσω από όλη αυτή την αναστάτωση δεν ήταν άλλη από το σοβαρό ενδεχόμενο χρεοκοπίας της κινεζικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Evergrande. Η Evergrande έχει οφειλές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που, από ό,τι φαίνεται, αδυνατεί να εξυπηρετήσει. Για αυτό από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η ασιατική Lehman Brothers

Οι επενδυτές δεν είναι μόνο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της εταιρείας, αλλά φοβούνται και τις επιπτώσεις τυχόν χρεοκοπίας της. Ότι θα παρασύρει στην άβυσσο αρκετά δυτικά funds που έχουν επενδύσει, αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο της Κίνας. Ενδεικτικό είναι πως οι καραμπόλες φτάνουν μέχρι την Αυστραλία, καθώς έχει καταρρεύσει η ζήτηση και κατά συνέπεια, η τιμή για το μεγαλύτερο εξαγωγικό αγαθό της χώρας: το σιδηρομετάλλευμα. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επιζήμιο για την Αυστραλία από έναν χρόνο οικονομικών κυρώσεων, από πλευράς της Κίνας.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον κομμάτι του παζλ είναι πως οι κινεζικές αρχές αποδεικνύονται πιο ένθερμες υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς από τους Αμερικανούς. Δεν δείχνουν πρόθυμες να αρχίσουν να «τυπώνουν» ατελείωτα δισεκατομμύρια προκειμένου να διασώσουν την Evergrande. Οι αρχές το μόνο που κάνουν είναι να προτρέπουν τους πιστωτές να παρατείνουν τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των δανείων ή να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότησή τους.

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι σε περιόδους κρίσεων φορούν το κοστούμι του προστατευτισμού μέσα σε δευτερόλεπτα, βάζοντας μπροστά τις «πρέσες» και μοιράζοντας χρήμα δημιουργημένο από κοπανιστό αέρα, εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να μειώσουν το πρόγραμμα ρευστότητας. Αυτό φυσικά δεν αρέσει στη Wall Street, η οποία έχει εθιστεί στο δωρεάν χρήμα που τρομπάρει τις τιμές. Τις αποφάσεις θα τις μάθουμε αύριο, όταν θα ολοκληρωθεί η διήμερη συνεδρίαση της FED.

Τα αρνητικά νέα από τον χώρο των crypto

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων μπορεί να ακολούθησε τις διεθνείς μετοχές, αλλά υποχώρησε με μεγαλύτερη ένταση. Αυτό οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπως η έλλειψη ορίων στα ποσοστά υποχώρησης από πλευράς εποπτικών αρχών ή η ρευστοποίηση θέσεων με μόχλευση που παρασύρουν ακόμα πιο κάτω τις τιμές, επειδή χτυπάνε τα margin calls.

Ωστόσο δεν οφειλόταν μόνο εκεί, αλλά υπήρξαν και νέα τα οποία εκλήφθηκαν ως αρνητικά από τους επενδυτές. Το πρώτο αφορά την επικείμενη αντιμετώπιση των stablecoins από τις ρυθμιστικές αρχές. Τα stablecoins είναι κρυπτονομίσματα που έχουν κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο ή άλλα παραδοσιακού τύπου assets όπως ο χρυσός.

Οι New York Times την Κυριακή δημοσίευσαν ότι οι αρχές θεωρούν πως τα stablecoins ίσως προκαλέσουν κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και χρειάζονται ειδικούς κανόνες λειτουργίας και αυστηρή εποπτεία. Ακόμα όμως προβληματίζονται αν θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουν ως κινητές αξίες, αμοιβαία κεφάλαια ή τράπεζες.

Κάποιοι ανησυχούν ότι τυχόν περιορισμοί στα stablecoins θα προκαλέσουν εκροές κεφαλαίων από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Άλλοι το βρίσκουν θετικό, καθώς επιτέλους θα αποσαφηνιστούν τα αποδεκτά όρια που θα πρέπει να έχουν σε αντίκρισμα και τα είδη των περιουσιακών στοιχείων που θα γίνονται αποδεκτά.

Ισχυρίζονται πως έτσι θα απομακρυνθεί η αβεβαιότητα ως προς το Tether ή οποιοδήποτε άλλο stablecoin κινείται σε σχετικά γκρι περιοχή όσον αφορά τα κεφάλαιά του.

Σε ένα άλλο άρθρο την Παρασκευή, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά ενεργειών για τον μετριασμό των επιθέσεων ransomware, με έμφαση στις πληρωμές κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κυρώσεις θα «ξεχωρίσουν συγκεκριμένους στόχους» και όχι το σύνολο του κλάδου. Εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο δήλωσαν ότι επιδιώκουν να βρούνε τη σωστή ισορροπία. Να αφήσουν χώρο στην καινοτομία και τα οφέλη που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα, αλλά ταυτόχρονα να καταπολεμήσουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ίσως το σημαντικότερο αρνητικό νέο ήταν πως η Coinbase τελικά δεν θα προχωρήσει στο πρόγραμμα δανεισμού με κρυπτονομίσματα. Το αμερικανικό ανταλλακτήριο που είναι εισηγμένο στον Nasdaq βρήκε εμπόδιο στις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες απείλησαν με διώξεις. Με το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσαν όσοι διέθεταν USDC, ένα stablecoin με κλειδωμένη ισοτιμία προς το δολάριο, να κέρδιζαν τόκους της τάξης του 4%. Κάτι που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό χωρίς μάχη από το παραδοσιακό τραπεζικό κατεστημένο, που κρατά δέσμιους τους πελάτες του, σε καταθέσεις με μηδενικά επιτόκια.

Τα θετικά νέα

Το ενθαρρυντικό είναι πως παρά την υποχώρηση της τιμής του Bitcoin, συνεχίστηκε η εκροή νομισμάτων από το ανταλλακτήριο της Coinbase. Αναλυτές το θεωρούν σημαντικό στοιχείο, επειδή εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι θεσμικοί. Γιατί ενθαρρυντικό; Επειδή το να τα αποσύρουν οι επενδυτές προς τα προσωπικά τους πορτοφόλια είναι μια σαφής ένδειξη πως δεν σκοπεύουν να τα ρευστοποιήσουν στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη όμως, είχαμε την αντίθετη ροή από την Binance. Λογικό δεδομένων των συνθηκών, αν σκεφτούμε πως οι περισσότεροι πελάτες τους είναι ιδιώτες ασιατικής καταγωγής. Επίσης, το ότι δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα Bitcoin κάνει την τιμή πιο ασταθή, καθώς ο δείκτης μόχλευσης στα ανταλλακτήρια παραγώγων σκαρφαλώνει.

Το Ελ Σαλβαδόρ συνεχίζει να αγοράζει Bitcoin. «Μόλις αγοράσαμε 150 Bitcoin στην πτώση», ανέφερε ο Πρόεδρος Bukele στο Twitter χθες. Για να συνεχίσει: «Δεν μπορούν ποτέ να σε νικήσουν αν αγοράζεις στις υποχωρήσεις. Προεδρική συμβουλή». Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, δεν διεκδικούμε τον τίτλο του πολιτικού αναλυτή όσον αφορά τη μικρή λατινοαμερικανική χώρα. Ωστόσο μπορούμε να ισχυριστούμε άφοβα πως το μόνο που δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον Πρόεδρο είναι για έλλειψη θάρρους.

Το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ κατέχει πλέον επίσημα 700 Bitcoin. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως πάνω από 1,6 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή Chivo στα κινητά τους. Κοντεύουν να πλησιάσουν σε αριθμό τους κατοίκους της χώρας που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες. Ό,τι κατάφερε το παραδοσιακό τραπεζικό κατεστημένο σε μισό αιώνα, το έχουν καταφέρει οι τεχνολογίες που συνοδεύουν το Bitcoin σε μισό μήνα.

Η μελλοντική πορεία της αγοράς

Από εδώ και πέρα τι να περιμένουμε; Η κατεύθυνσης της πορείας των κρυπτονομισμάτων εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την πορεία που θα πάρει η υπόθεση της Evergrande. Η απόδειξη για αυτό είναι το με πόση ακρίβεια ακολουθεί η τιμή του Bitcoin τα futures του S&P 500. Αν υπάρξει αναπήδηση από τα τωρινά επίπεδα του αμερικανικού δείκτη, πιθανότατα θα υπάρξει και του Bitcoin και το αντίστροφο. Η ειδησεογραφία από τον χώρο των crypto, είτε θετική είτε αρνητική, δεν φαίνεται ικανή να διασπάσει τη συσχέτιση.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τις υπερβολές που αναδύονται από αρνητές των κρυπτονομισμάτων. Διαλύεται, ισχυρίζονται το Bitcoin επειδή έπεσε στις 43.000 δολάρια. Πραγματικά αδυνατούμε να αντιληφθούμε πού βρίσκεται η καταστροφή σε κάτι που αξίζει την ώρα της «καταστροφής» 800 δισεκατομμύρια δολάρια. Θυμίζουμε πως πριν από ένα χρόνο ακριβώς είχε 10.500 το ένα Bitcoin. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, αν μας έλεγε κάποιος ότι πρόκειται να καταστραφεί το Bitcoin, γιατί θα βρισκόταν στην τετραπλάσια τιμή, θα τον παίρνατε στα σοβαρά;

Αντίθετα και παρά το ότι οι συνθήκες ευνοούν όσο ποτέ τον χρυσό, εκείνος διαπραγματεύεται σε πιο χαμηλή τιμή, σε σχέση με εκείνη που βρισκόταν πριν 12 μήνες.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v