Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασε τις 12.000 δολάρια το bitcoin

Το κρυπτονόμισμα σημείωσε σταθερή άνοδο το τελευταίο διάστημα, έχοντας ως έναυσμα την είδηση της αγοράς bitcoin αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Square.

Ξεπέρασε τις 12.000 δολάρια το bitcoin

Πολύ σκληρό για να πεθάνει το bitcoin. Όσες συνεχόμενες ημέρες μένει πάνω από τις 10.000 δολάρια είναι και ένα νέο ρεκόρ. Την προηγούμενη φορά ήταν στην περίοδο του Δεκέμβρη 2017 με Γενάρη του 2018, τότε που σημειώθηκε το ρεκόρ των 20.000 δολαρίων. Τότε είχε βρεθεί 62 συνεχόμενες ημέρες πάνω από τις 10.000 δολάρια.

Σήμερα βρίσκεται στις 86 ημέρες και δεν δείχνει διάθεση να ξαναβρεθεί σε τετραψήφιο αριθμό δολαρίων. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας ακούμπησε για άλλη μια φορά το κρίσιμο επίπεδο των 12.000 δολαρίων (οριζόντια μπλε γραμμή), υποχώρησε προσωρινά, αλλά τα ξημερώματα το διέσπασε με δύναμη.   

Το bitcoin σημείωσε σταθερή άνοδο το τελευταίο διάστημα, έχοντας ως έναυσμα την είδηση της αγοράς bitcoin αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Square. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε μια σαφή ένδειξη πως πιθανότατα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες εισηγμένες. 

Ο Dan Morehead, πρώην trader στη Wall Street και πλέον επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων Pantera Capital που εξειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα, δήλωσε ότι το bitcoin κερδίζει επειδή χαρακτηρίζεται από σχετικά σταθερή προσφορά, παρόμοια με αυτή του χρυσούό. Επιπλέον όμως διαθέτει και τεχνολογικά χαρακτηριστικά, παρόμοια με αυτά που συναντάμε σε τεχνολογικές μετοχές όπως η Amazon και το Netflix. Ο χρυσός είναι η αναλογική εφαρμογή και το bitcoin είναι η ψηφιακή εφαρμογή, συνέχισε ο Dan. Η κεφαλαιοποίηση του χρυσού κοντεύει να φτάσει τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αξία του είναι μόλις 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πιο πιθανό η αγοραία αξία του bitcoin να πλησιάσει αυτή του χρυσού με την πάροδο του χρόνου. Όταν συμβεί αυτό, το bitcoin θα έχει πολλαπλασιάσει την τιμή του 50 φορές! 

Ο μέσος επενδυτής φοβάται τον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή, ανεξάρτητα από το εάν βλέπουμε πραγματικά τον πληθωρισμό ή όχι. Αυτός ο φόβος έχει οδηγήσει σημαντικές ροές κεφαλαίων σε περιουσιακά στοιχεία αντιστάθμισης του πληθωρισμού, όπως ο χρυσός, το bitcoin και επιλεγμένα ακίνητα, τα οποία έχουν ξεπεράσει σε απόδοση τις μετοχές και τα άλλα εμπορεύματα.

Άλλα θετικά στοιχεία

* Ένας άλλος παράγοντας που ενισχύει περαιτέρω την ελπιδοφόρα αίσθηση που επικρατεί, είναι πως το 63% όλων των bitcoin που κυκλοφορούν σήμερα δεν έχει αλλάξει χέρια τους τελευταίους 12 μήνες. Παρόμοια ποσοστά είχαμε να δούμε από τις αρχές του 2016, όταν ξεκίνησε το μεγάλο ράλι.

Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των κάτοχων bitcoin, παρόλο που υπέστη πολλές φορές διψήφια ποσοστά κινήσεων στις τιμές, τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω, συνέχισε να διατηρεί το περιουσιακό στοιχείο. Αντιμετώπισε με ψυχραιμία, ίσως και αδιαφορία ακόμη, την πραγματικά τρομακτική πτώση της τιμής κατά 50% σε μια μέρα τον Μάρτιο του 2020, στην κορύφωση της κρίσης. 

Επομένως, 11,6 εκατομμύρια bitcoin βρίσκονται στα χέρια μακροχρόνιων επενδυτών. Για την ώρα, κυκλοφορούν 18,5 εκατομμύρια νομίσματα, ενώ όπως είναι γνωστό, η μέγιστη ποσότητα bitcoin που πρόκειται ποτέ να παραχθεί είναι συνολικά 21 εκατομμύρια. Τα διαθέσιμα bitcoin που βρίσκονται στην κυκλοφορία είναι πολύ λιγότερα από ό,τι πραγματικά αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι. 

Δεν είναι καθόλου απίθανο λοιπόν το επόμενο διάστημα να υπάρχει μια αρκετά σημαντική ανοδική κίνηση. Φυσικά η τιμή δεν πρόκειται να κινηθεί σε μια ευθεία. Λογικά θα σημειωθούν αρκετές υποχωρήσεις της τάξης του 15-30% στην πορεία.

* Για εμάς είναι ίσως ο σημαντικότερος δείκτης, παρόλο που δεν έχει άμεση σχέση με την τιμή του bitcoin. Ο λόγος για το Hash Rate (δείκτης κατακερματισμού), που δείχνει το ποσό της υπολογιστικής ισχύος που αφιερώνεται στην επεξεργασία των συναλλαγών. Όσο μεγαλύτερο τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο. 

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών, όχι μόνο βρίσκεται στο ανώτατο σημείο που έχει βρεθεί ποτέ, αλλά είναι 12 φορές πιο ισχυρό από τον Δεκέμβρη του 2017, όταν είχε φτάσει στην κορυφή των 20.000 δολαρίων. 

* Το παρακάτω διάγραμμα θυμίζει τους τριγωνικούς σχηματισμούς της τιμής του bitcoin, που είχαμε επισημαίνει στο άρθρο της προηγούμενης Παρασκευής.

Αυτή τη φορά όμως εμφανίζει την τάση για το ενδιαφέρον του κόσμου για το bitcoin, έτσι όπως εκφράζεται από τα Google Trends. Στη μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται ο μέσος όρος του ενδιαφέροντος και η πλάγια μπλε σχηματίζεται ενώνοντας τα χαμηλότερα σημεία κάθε κύκλου. 

* Οι κερδοφόρες μέρες στην ιστορία του bitcoin ανέρχονται στο 98,2%. Σε οποιοδήποτε σημείο του χρόνου και αν έχεις αποκτήσει bitcoin, έχεις λιγότερο από 2% πιθανότητα να το έχεις αγοράσει πιο ακριβά από τη σημερινή τιμή του. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι δεν υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι πάνω από αυτή την τιμή που περιμένουν να πουλήσουν για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Η πορεία προς τα πάνω έχει λίγα εμπόδια.  

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

 

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v