Κρυπτονομίσματα: Οι παρασκηνιακές κινήσεις PayPal και η σχέση με Ethereum

Τι είναι το Ethereum και γιατί γύρω από αυτό κινούνται επιχειρηματικοί κολοσσοί. Η εκτόξευση της αξίας του και το… σκάσιμο της φούσκας. Οι προσπάθειες αναβάθμισης, οι τεχνικές δυσκολίες και τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Κρυπτονομίσματα: Οι παρασκηνιακές κινήσεις PayPal και η σχέση με Ethereum

Ο καταλύτης που θα τραβήξει το bitcoin προς τα πάνω θα είναι άραγε η επίσημη ανακοίνωση της PayPal, η οποία ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι σκοπεύει να παρέχει υπηρεσίες αγοράς και φύλαξης κρυπτονομισμάτων;

Καθόλου απίθανο. Πώς θα το πάρουμε είδηση, πριν ακόμα βγει… η είδηση; Εκεί που πρέπει να έχουμε το νου μας αυτή τη φορά δεν είναι το bitcoin. Είναι το Ethereum (ΕΤΗ).

Πριν αναφέρουμε όμως τον λόγο για να εστιάσουμε εκεί, να πούμε δύο λόγια για το Ethereum, το οποίο δεν δημιουργήθηκε για να είναι ένα ακόμα ψηφιακό νόμισμα, αλλά για τη δυνατότητα που προσφέρει να κατασκευάζονται αποκεντρωμένες εφαρμογές στο δίκτυό του. Πρόκειται περί μιας πλατφόρμας open source, δηλαδή ανοιχτού κώδικα, με τη δική της γλώσσα προγραμματισμού, η οποία συμπεριλαμβάνει μέσα της και το κρυπτονόμισμα Ether. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών και επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν χρήση των λεγόμενων smart contracts.

Αυτές οι προοπτικές ενθουσιάζουν τους προγραμματιστές. Οι επενδυτές όμως βρίσκουν κάτι άλλο συναρπαστικό: τις προοπτικές των κερδών. Όποιος είχε βάλει 800 δολάρια τον Ιανουάριο του 2016 στο Ethereum, τότε που διαπραγματευόταν κοντά στο ένα δολάριο, δύο χρόνια αργότερα η επένδυσή του θα άξιζε 1.000.000. Το καθένα έφτασε να πουλιέται 1.300 δολάρια, στην κορύφωση της φούσκας, για να προσγειωθεί ένα χρόνο αργότερα στα 100 δολάρια. Όχι, δεν διαβάσατε λάθος. Έβαζες 800 ταπεινά δολαριάκια και σε δύο χρόνια γινόσουν εκατομμυριούχος.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν μπορεί να επαναληφθεί αυτή η τρελή πορεία. Αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για φημολογία που θα πυροδοτήσει τις προσδοκίες. Ρεαλιστικές ή υπερβολικές. Αυτό πάμε να διερευνήσουμε σήμερα, με την αρχή της ιστορίας να ξεκινάει αρκετά χρόνια πίσω, στο 2002. Ήταν τότε που η PayPal εξαγοράστηκε για 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Ένα ποσό που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση τότε και ανέδειξε την επιχειρηματική δεινότητα του Elon Musk, ενός από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας, διατελώντας CEO της.
Το θέμα μας όμως εδώ δεν είναι ποιος πούλησε αλλά ποιος ήταν ο αγοραστής: Η eBay. Η διάσημη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, που αποτιμάται σήμερα σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Κρατάμε αυτό το δεδομένο και πάμε στο επόμενο, στο κοντινό 2018. Ποιος αποφάσισε να συμμετάσχει στη συμμαχία επιχειρήσεων του Ethereum (Enterprise Ethereum Alliance); Η eBay!

Σύμπτωση; Ίσως. Για να ψάξουμε λίγο βαθύτερα. Ένα χρόνο αργότερα, το 2019, η PayPal χρηματοδότησε με 4,2 εκατομμύριο δολάρια τη μέχρι τότε παγκοσμίως άγνωστη TRM. Μια εταιρεία προσανατολισμένη στις blockchain ψηφιακές αξίες, που σκοπό έχει να βοηθάει τα τραπεζικά ιδρύματα στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, στην αποκάλυψη περιστατικών απάτης και γενικά στη συμμόρφωση στους νόμους και τους κανονισμούς.

Η TRM δημιούργησε την πρώτη πλατφόρμα σχεδιασμένη ειδικά για αυτό τον σκοπό. Εντοπίζει αυτόματα ύποπτες δραστηριότητες, όπως ξέπλυμα χρήματος και χειραγώγηση της αγοράς. Πάνω από 20.000 άτομα έχουν επαληθεύσει την Ethereum διεύθυνσή τους στην πλατφόρμα του TRM. Ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι το TrueUSD, ένα stablecoin με κάλυψη σε δολάριο και κεφαλαιοποίηση 145 εκατομμύρια. Τι άλλο χαρακτηριστικό έχει το TrueUSD; Είναι «χτισμένο» πάνω στο Ethereum.

Μια που κάνουμε λόγο για stablecoin, το μεγαλύτερο από όλα, με κεφαλαιοποίηση 9,2 δισεκατομμυρίων, το Tether, δημοσίευσε ένα tweet προχθές, στο οποίο αναφέρει ότι εγκαταλείπει το Tron για χάρη του Ethereum!

Το Ethereum αναβαθμίζεται ενισχύοντας τις προσδοκίες

Σαν πολλά δεν μαζεύτηκαν για το Ethereum; Για να το εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά. Ρίχνοντας μια ματιά στα τελευταία νέα του, διαπιστώνουμε πως ο αριθμός των συναλλαγών στο δίκτυο του Ethereum έχει εκτοξευτεί. Αποδεικνύεται από το ότι οι μέσες χρεώσεις συναλλαγών κόστισαν για δεύτερη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες περισσότερο από το bitcoin! Όπως φαίνεται, οφείλεται εν μέρει σε αυξημένη αλληλεπίδραση με τα stablecoins στο δίκτυό του, όπως και σε δραστηριότητα δημοφιλών dapps όπως το Uniswap και το Kyber Network.

Η αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική (decentralized finance ή DeFi) αποτελεί το πιο «hot» κομμάτι του χώρου, έχοντας ήδη αμέτρητες εφαρμογές. Ποιο είναι το ωραίο; Ότι οι περισσότερες DeFi βασίζονται στο Ethereum. Τυχόν επιτυχία τους θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης, ακόμα και υπερβολική. Το έχουμε ξαναδεί το έργο με τις ICOs το 2017, όπου οι περισσότερες είχαν φτιαχτεί πάνω στην πλατφόρμα του Ethereum. Το Ethereum μπορεί να μην έχει οροφή στην παραγωγή νομισμάτων όπως το bitcoin, αλλά η περιορισμένη προσφορά του θα οδηγήσει την τιμή προς τα πάνω, σε περίπτωση που αυξηθεί η ζήτηση.

Σημείο-κλειδί στην πορεία του αποτελεί η επερχόμενη αναβάθμισή του στο Ethereum 2.0, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι και υπόσχεται να λύσει τα τρέχοντα ζητήματα. Θα μειώσει το κόστος και θα επιταχύνει τις συναλλαγές δικτύου. Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί η μετάβαση καθώς χρειάζεται να λυθούν μια σειρά από πρακτικά και τεχνικά προβλήματα. Και φυσικά δεν γνωρίζουμε αν θα επιτύχει τελικά.

Με το Ethereum 2.0 πραγματοποιούνται δομικές μεταβολές, με βασικότερη για τον απλό χρήστη τη δυνατότητα λήψης παθητικού εισοδήματος για την επικύρωση των συναλλαγών. Θα μετατραπεί σε Proof-of-stake (PoS), σε αντίθεση με το proof-of-work (PoW), το μοντέλο συναίνεσης που χρησιμοποιείται από το bitcoin. Το πλεονέκτημα του PoS είναι πως ενισχύει την αποκέντρωση καθώς δεν χρειάζεται μεγάλη υπολογιστική ισχύ. Άρα μικρότερη επένδυση και λιγότερη σπατάλη ενέργειας.

Το staking στο Ethereum 2.0 θα είναι αρκετά απλό. Θα υπάρχει ένα ελάχιστο όριο 32 ETH που απαιτείται για τη συμμετοχή. Δεν χρειάζεται εξειδικευμένο μηχάνημα, καθώς θα μπορεί να εκτελεστεί και σε έναν απλό φορητό υπολογιστή. Ωστόσο, οι επικυρωτές απαιτείται να είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν μικρές κυρώσεις.

Πέρα από το προφανές πλεονέκτημα του παθητικού εισοδήματος, υπάρχει ένα μειονέκτημα. Οι χρήστες δεσμεύουν τα κρυπτονομίσματά τους για μια καθορισμένη περίοδο. Εάν συμβεί κάποια ξαφνική υποχώρηση της τιμής, δεν θα μπορούν να πουλήσουν άμεσα, προκειμένου να μετριάσουν τις απώλειες. Επιπλέον η ανταμοιβή γίνεται στο ίδιο το νόμισμα. Αν λαμβάνεις π.χ. 6% τον χρόνο και η τιμή του υποχωρήσει 7% ή περισσότερο, τότε έχεις χάσει. Δεν έχεις κερδίσει.

Για να επανέλθουμε στο τώρα, όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα του Ethereum, η τιμή του βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο. Τυχόν διάσπαση προς τα κάτω της ροζ γραμμής τάσης, όπου βρίσκεται το τελευταίο τρίμηνο, θα οδηγήσει σε περιπέτειες. Από την άλλη, τυχόν διάσπαση προς τα πάνω της μπλε γραμμής, θα επιβεβαιώσει την ανοδική δυναμική του.

Σεμινάρια και βιβλίο

Για το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθούν μόνο 2 σεμινάρια ακόμα. Όσοι ενδιαφέρεστε, κλείστε έγκαιρα θέση. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v