Είναι γεγονός πως το bitcoin και γενικότερα το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Λογικό. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς πως το bitcoin μπορεί να έχει μέλλον. Πρόκειται για μια άυλη νομισματική αξία που στηρίζεται μόνο στην πίστη. Που έχει εφευρεθεί από ανώνυμους κρυπτογράφους. Που δεν υποστηρίζεται από καμία κρατική οντότητα. Που δεν το εκδίδει καμία κεντρική τράπεζα. Που δεν έχει στρατό, αστυνομία, νόμους, για να επιβάλουν τη χρήση του. Που έχει κακή φήμη.
Πρώτη φορά στην ιστορία εμφανίστηκε τέτοιας μορφής νόμισμα. Κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχε καν ως θεωρητική πιθανότητα. Με το bitcoin μπορείς να πραγματοποιήσεις συναλλαγές χωρίς να υπάρχει ενδιάμεσος. Χωρίς να παρεμβάλλεται καμία τράπεζα. Οι τραπεζικές υπηρεσίες είναι απαραίτητες, αλλά όχι οι τράπεζες. Όχι τουλάχιστον με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Όπως αναμόρφωσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον τρόπο που επικοινωνούμε το Internet, το bitcoin και το blockchain φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Υπερβολικό; Θα δείξει το μέλλον. Το μεγάλο μυστικό όπου αντλεί τη δύναμή του το bitcoin είναι πως άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους (άρα δεν είχαν κανένα λόγο να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο) συναλλάσσονται σε ένα αξιοπερίεργο περιβάλλον εμπιστοσύνης. Ενδεχομένως να κατοικούσαν στην άλλη άκρη του πλανήτη, ίσως σε εχθρικά κράτη. Κι όμως ανταλλάσανε χρήματα μεταξύ τους απευθείας, χωρίς να χαθεί ούτε σεντς. Αυτό ήταν κάτι επαναστατικό.
Σκεφτείτε το λιγάκι. Πόσοι από εσάς έχετε χάσει χρήματα από κάποιον που γνωρίζετε προσωπικά; Είτε εσκεμμένα, είτε από αδυναμία του οφειλέτη. Αν όχι εσείς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει συμβεί στον στενό σας κοινωνικό περίγυρο. Ακόμα και αν υπάρχει συμβολαιογραφικό έγγραφο που να πιστοποιεί την οφειλή, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα πάρεις τα χρήματά σου.
Στο δίκτυο του bitcoin πραγματοποιούνταν καθημερινά το 2019 κατά μέσο όρο 350.000 συναλλαγές. Και όμως, ποτέ δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα. Ποτέ δεν έχασε κανείς ούτε σεντ! Χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση κανενός. Ούτε τράπεζας, ούτε δικηγόρων, ούτε συμβολαίων. Τίποτα απολύτως. Κι όλα αυτά μεταξύ αγνώστων!
Πέρα όμως από αυτούς τους λόγους, υπάρχει η προοπτική της κερδοσκοπίας. Είναι ριψοκίνδυνη επένδυση τα κρυπτονομίσματα; Είναι. Χρειάζεται σύνεση και μελέτη πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση; Φυσικά χρειάζεται. Η γνώση αποτελεί τον καθοριστικότερο ρόλο για την επιτυχία. Το θέμα όμως είναι πως αυτή τη φορά, έχετε ρεαλιστικά καλές πιθανότητες να βγείτε ωφελημένοι.
Το πραγματικό ρίσκο δεν κρύβεται στην καθημερινή διακύμανση της τιμής του bitcoin όσο στην τελική επιβεβαίωση πως θα επαληθευτούν οι προσδοκίες που το οραματίζονται σαν μια καινοτόμα τεχνολογία, η οποία θα αλλάξει τον κόσμο. Όποιος πιστεύει στην προοπτική του bitcoin, τοποθετώντας ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου του, δεν έχει πολλά να χάσει. Η απώλεια σε περίπτωση πλήρους αποτυχίας θα είναι ελάχιστη και εύκολα ανακτήσιμη. Μια ιδέα όσον αφορά τη στρατηγική έχουμε εδώ. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως θα έρθει αντιμέτωπος με την καζούρα όσων τον λοιδορούσαν για την επιλογή του.
Αν όμως η τάση της υιοθέτησης και της εμπιστοσύνης στο δίκτυο του bitcoin συνεχιστεί, θα βγει σημαντικά ωφελημένος από πολλές πλευρές. Από την εκτόξευση του επενδυμένου κεφαλαίου του, μέχρι την ικανοποίηση της προσωπικής δικαίωσης. Αντίθετα, οι υπόλοιποι θα αισθανθούν όπως πιθανώς αισθάνθηκαν όσοι γέλασαν στη θέα του πρώτου αυτοκινήτου, στον αλογοκρατούμενο τότε κόσμο, όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο Γιάννης Τσιρογιάννης.
Πόσο μακρινό είναι αυτό το μέλλον; Μια ιδέα μπορεί να μας δώσουν αυτές οι δύο φωτογραφίες του 1900 και του 1913. Στη μία, βλέπουμε μόνο ένα αυτοκίνητο ανάμεσα από άμαξες με άλογα. Στη δίπλα, μόλις λίγα χρόνια αργότερα, μία μόνο άμαξα ανάμεσα στα αυτοκίνητα που είχαν κατακλείσει την 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη.
Προσοχή όμως. Ας έρθουμε στη θέση κάποιου μικροεπενδυτή του 1900, που ανακάλυψε και πίστεψε στην καινοτομία του αυτοκινήτου. Που διέβλεψε τα πλεονεκτήματα του μηχανοκίνητου οχήματος, έναντι του κάρου με τα άλογα. Αρκούσε η διορατικότητά του για να βγει κερδισμένος; Δυστυχώς, όχι. Κι αυτό γιατί ενώ υπήρχαν πολλά εργοστάσια που άρχισαν να παράγουν αυτοκίνητα, τελικά μόνο ένα μεγαλούργησε: του Henry Ford. Ο μικροεπενδυτής που είχε αγοράσει μετοχές μιας από τις υπόλοιπες εταιρείες ήταν θέμα χρόνου να χάσει τα χρήματά του. Εκτός αν είχε τοποθετήσει τις οικονομίες του στη Ford.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με την blockchain τεχνολογία. Τα περισσότερα από τα κρυπτονομίσματα που κυκλοφορούν σήμερα θα κλείσουν. Θα εξαφανιστούν στη λήθη. Όμως αν επιλέξουμε σωστά, θα έχουμε πετύχει τη νέα Google ή τη νέα Amazon. Τα crypto δεν είναι απλώς ψηφιακά χρήματα. Είναι ένα βλέμμα προς το μέλλον.
Όταν εμφανίστηκε το Internet, λίγοι αντιλήφθηκαν την επανάσταση που θα επακολουθήσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι από τη φύση τους αρνητικοί στις επαναστατικές αλλαγές. Έντρομοι όσοι άκουγαν γι' αυτό πρώτη φορά, φοβήθηκαν πως θα το χρησιμοποιούν οι διεστραμμένοι για να διακινούν παιδική πορνογραφία ή οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Και ξαφνικά άρχισαν να βλέπουν χαριτωμένα μωράκια και σκυλάκια να παίζουν από το Youtube και να επικοινωνούν με τους φίλους που είχαν χάσει από το σχολείο.
Γι' αυτό χρειάζεται η ενημέρωση. Να μάθετε τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας του. Όπως εξάλλου συμβαίνει σε οποιαδήποτε επενδυτική αξία. Ενημέρωση δεν σημαίνει να κοιτάζω μόνο την τιμή στον ταμπλό αλλά και τι συμβαίνει από πίσω.
Τα νέα από την αγορά των crypto
Το Ethereum ήταν το κρυπτονόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές το πρώτο τρίμηνο του 2020. Πραγματοποίησε 753.500 συναλλαγές την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το CoinMetrics.
Περισσότερες από τις διπλάσιες του bitcoin, με το οποίο διενεργήθηκαν 298.900 συναλλαγές, στο ίδιο διάστημα. Πολύ μακριά σε επιδόσεις ήταν τα υπόλοιπα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα, όπως τα BitcoinCash, Litecoin, DASH, Monero, όπως φανερώνει το διάγραμμα.
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο, η τιμή του bitcoin ξεπέρασε την ενεργειακή του αξία. Όποτε συνέβη ξανά στο παρελθόν, αποτέλεσε την αρχή μιας σημαντικής ανοδικής κίνησης, ειδικά μετά το halving. Αυτό δεν σημαίνει πως θα επαναληφθεί αναγκαστικά, αλλά σίγουρα αποτελεί μια ένδειξη που αξίζει να επισημανθεί.
Σεμινάρια και βιβλίο
Για τον μήνα Ιούνιο, θα πραγματοποιείται ΜΟΝΟ ΕΝΑ σεμινάριο κάθε εβδομάδα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars
Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».
Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την φιλοσοφία και την λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.