Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είναι το Bitcoin το… γρηγορότερο άλογο στην κούρσα;

Γιατί ο Paul Tudor Jones αποφάσισε να προχωρήσει σε επενδύσεις στο Bitcoin. Η συσχέτιση με το χρυσό και ο φόβος από την τεράστια εκτύπωση χρήματος σε όλο τον πλανήτη. Διόρθωση για το κρυπτονόμισμα μετά το ράλι που πραγματοποίησε.

Είναι το Bitcoin το… γρηγορότερο άλογο στην κούρσα;

Το bitcoin ζει ιστορικές στιγμές. Όχι, δεν θα αναφερθούμε και πάλι στο halving, αλλά στο ζήτημα της αποδοχής του. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συνάντησε κατά τη διάρκεια της πορεία του, ήταν η αρνητική έως και εχθρική αντιμετώπιση από διάσημους και επιτυχημένους επενδυτές, όπως ο Warren Buffett, ο Charlie Munger, ο Ray Dalio. Άνθρωποι που έχουν φτιάξει περιουσία δισεκατομμυρίων, που έχουν μάθει ένα συγκεκριμένο τρόπο ο οποίος τους έχει οδηγήσει στην επιτυχία, δεν είναι εύκολο να αλλάξουν. Ιδίως αν δεν θέλουν. Το bitcoin αν επιτύχει, θα ανατρέπει το status quo του χρηματοοικονομικού τομέα.

Και να που όλα φαίνεται να αλλάζουν πολύ πιο γρήγορα από όσο φανταζόμασταν. Ο Paul Tudor Jones, ένας από τους πιο διάσημους, πλούσιους και επιτυχημένους διαχειριστές της Wall Street, (σ.σ. Ο Paul Tudor Jones άρχισε να αποκτά την μεγάλη φήμη του όταν προέβλεψε την μεγάλη πτώση της Wall Street το 1987, πραγματοποιώντας μια από τις πιο θρυλικές κερδοσκοπικές κινήσεις στην ιστορία), γίνεται ο πρώτος mainstream fund manager που ανακοινώνει ότι «αγοράζει Bitcoin ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού». Μια δήλωση που προκάλεσε σοκ και έβαλε φωτιά στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ειδησεογραφικών οικονομικών μέσων.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε στο 10 σελίδων σημείωμα προς τους πελάτες του (θα το βρείτε ολόκληρο στη στήλη συνοδευτικό υλικό), ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tudor Investment, αγοράζει το bitcoin ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού που βλέπει να προέρχεται από την χωρίς όρια «εκτύπωση» χρημάτων στις Κεντρικές Τράπεζες, προσθέτοντας ότι του θυμίζει τον ρόλο που έπαιξε ο χρυσός στη δεκαετία του 1970. «Η καλύτερη στρατηγική μεγιστοποίησης κέρδους είναι να κατέχεις το γρηγορότερο άλογο. Αν είμαι αναγκασμένος να προβλέψω ένα, στοιχηματίζω ότι θα είναι bitcoin».

Με βάση τους υπολογισμούς του 65χρονου Jones, έχουν ήδη εκτυπωθεί για την καταπολέμηση της πανδημίας 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν στο 6,6% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. «Έχει συμβεί σε όλο τον κόσμο, σε τέτοιο επίπεδο, με τόσο μεγάλη ταχύτητα, που άφησε άφωνο ακόμη και ένα βετεράνο της αγοράς σαν κι εμένα».

Το παρακάτω διάγραμμα, όπου βρίσκεται το σημείωμα των Paul Jones και Lorenzo Giorgianni προς τους επενδυτές τους δείχνει την πορεία του αθροίσματος των περιουσιακών στοιχείων των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών.


Σύμφωνα με τον Jones, η νομισματική επέκταση από μόνη της δεν επαρκεί για τη δημιουργία πληθωρισμού, όπως μας έχει δείξει το παράδειγμα της Ιαπωνίας. Το πλαίσιο είναι επίσης πολύ σημαντικό. Αναμένει ότι ο πληθωρισμός να μειωθεί πρώτα τους επόμενους μήνες, δεδομένης της μεγάλης συρρίκνωσης της ζήτησης σε σχέση με την προσφορά. Θεωρεί επίσης πως για να ερμηνεύσουμε την σημερινή συγκυρία θα πρέπει να επιστρέψουμε στις μονεταριστικές θεωρίες του Milton Friedman.

Για τα επιτόκια ο Jones ανάφερε πως είναι απίθανο να επανέρθουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Πώς είναι δυνατόν να αυξηθούν, ακόμα και όταν η οικονομία θα έχει ανακάμψει, με το χρέος να έχει ανέλθει σε τόσο υψηλά επίπεδα; αναρωτιέται.

Αναζητώντας καταφύγιο από τον Μεγάλο Νομισματικό Πληθωρισμό, προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο μιας τόσο επιθετικής επέκτασης του χρήματος, εξέτασε διάφορα περιουσιακά στοιχεία πριν αναγνωρίσει έναν «αυξανόμενο ρόλο για το Bitcoin». Η πρώτη απόπειρα να αγοράσει bitcoin ήταν το 2017, όπου διπλασίασε τα χρήματα του, αν και το έκανε περισσότερο για διασκέδαση, όπως παραδέχεται.

Αυτή την φορά όμως αξιολόγησε το Bitcoin ως μέσο διατήρησης αξίας, γιατί πέρασε με επιτυχία το τεστ σε τέσσερα χαρακτηριστικά: αγοραστική δύναμη (διατηρεί την αξία του με την πάροδο του χρόνου), αξιοπιστία (πώς γίνεται αντιληπτή παγκοσμίως μέσω του χρόνου), ρευστότητα (πόσο γρήγορα μπορεί να ρευστοποιηθεί σε νόμισμα συναλλαγής) και φορητότητα (αν μπορείς να το μετακινήσεις γεωγραφικά αν προκύψει κάποιος απρόβλεπτος λόγος). Ειδικά για το θέμα της μετακίνησης αναφέρει πως «τίποτα δεν ξεπερνά το Bitcoin».

Δεν είμαι φανατικός των κρυπτονομισμάτων, όπως η νεότερη γενιά, αλλά ένας baby boomer που θέλει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες να προστατεύσει το κεφάλαιό του σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αναφέρει ο Jones. Δεν είμαι υπέρμαχος της κατοχής αποκλειστικά bitcoin, αλλά αναγνωρίζω τις δυνατότητές του σε μια περίοδο που συμβαίνουν οι πιο ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές στη σύγχρονη ιστορία. Οφείλουμε λοιπόν να προσαρμόσουμε την επενδυτική μας στρατηγική.

Στο σημείωμα του ο Jones επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε αναφέρει από την στήλη BLOCKCHAIN & CRYPTO πολλές φορές. Το bitcoin «είναι κυριολεκτικά το μόνο μεγάλο εμπορεύσιμο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο που έχει μια γνωστή μέγιστη προσφερόμενη ποσότητα». Σε αντίθεση με τα fiat νομίσματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, τα οποία υποτιμόνται σκόπιμα από τις Κεντρικές Τράπεζες ακόμα και σε κανονικές συνθήκες, όχι κρίσεων όπως τώρα. «Αν κάτι από τον σχεδιασμό του υποτιμάται 2% ετησίως μέσω του πληθωρισμού, ποιος ο λόγος να το κατέχεις;», διατυπώνει το ρητορικό ερώτημα ο Jones στο σημείωμα του.

Όσο αφορά το μέλλον του bitcoin, εκτιμά πως η είσοδος των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων από τις Κεντρικές Τράπεζες, θα βοηθήσει στην κατανόηση, τη χρησιμότητα και την ευκολία ιδιοκτησίας κρυπτονομισμάτων.

Το καλύτερο όμως ο Jones το άφησε για το τέλος, λέγοντας πως «Το bitcoin μου θυμίζει χρυσό στο ξεκίνημα της καριέρας μου στον χώρο των επενδύσεων το 1976». Επιβεβαιώνει πως η ομοιότητα μεταξύ χρυσού και bitcoin δεν φαντάζει εξωπραγματική. Είναι σημαντικό να το ισχυρίζεται κάποιος διαχειριστής κεφαλαίων της εμβέλειας του Jones, επειδή δεν έχει περάσει πολύς καιρός που όποιος ισχυρίζονταν δημόσια κάτι τέτοιο, αντιμετωπίζονταν ως ψυχοπαθής.

Στο παρακάτω διάγραμμα, η κόκκινη γραμμή δείχνει που εκτιμάει ο Jones πως βρίσκεται το bitcoin σε σχέση με την πορεία του χρυσού!

 

Πως είναι δυνατόν να συγκρίνει το bitcoin με το χρυσό της δεκαετίας του 1970; Τους λόγους τους είχαμε δημοσιεύσει στο Euro2day.gr πριν αρκετούς μήνες.

Να διευκρινίσουμε πως η Tudor Investment δεν αγόρασε νομίσματα bitcoin, αλλά futures. Ωστόσο επιδιώκει να τα κρατήσει για καιρό, όπως μας εξήγησε ο Jones. Δεν τα πήρε για trading. Γιατί τότε δεν πήρε απευθείας bitcoin; Επειδή δεν είναι εύκολο σε μεγάλα hedge funds να κατέχουν bitcoin, καθώς υπάρχει το εμπόδιο της θεματοφυλακής.

Ακριβώς εδώ βρίσκεται μια μεγάλη ιδιαιτερότητα των κρυπτονομισμάτων, που ευνοεί τους ιδιώτες μικροεπενδυτές: ότι ανέτρεψε τους συσχετισμούς δύναμης. Μέχρι τώρα οι μεγάλοι παίκτες είχαν το πλεονέκτημα. Όσοι αγοράζανε ακριβά ήταν «μαρίδα» όπως τους χαρακτηρίζανε υποτιμητικά. Αυτή την φορά συμβαίνει το ανάποδο. Για πρώτη φορά στην χρηματιστηριακή ιστορία τα golden boys και οι θεσμικοί, θα αναγκαστούν να αγοράσουν πολύ υψηλότερα από όσο ο μέσος ιδιώτης που πίστεψε έγκαιρα στην φιλοσοφία του Bitcoin.

Η αγορά σήμερα

Η νευρικότητα είναι εμφανής αυτές τις ημέρες, ενόψει του halving που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε δύο μόλις ημέρες. Τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, το bitcoin έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 17%, πριν καλύψει μέρος των απωλειών. Αυτή την ώρα, όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, διαπραγματεύεται στα 8.800 δολάρια.

Σεμινάρια και βιβλίο

Αναρτήθηκαν οι ημερομηνίες σεμιναρίων του Μαΐου. Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την φιλοσοφία και την λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πως δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Θα περάσουμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πως» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v