Η τιμή του Bitcoin διέσπασε ανοδικά τον τριγωνικό σχηματισμό που διαγράφεται από την πράσινη γραμμή τάσης και την πορτοκαλί οριζόντια αντίσταση. Επιβεβαιώθηκε η ανοδική διάθεση, που αναφέραμε χθες. Σαν αποτέλεσμα έχουμε την εκτόξευση στο +85% σε μία εβδομάδα, από τα χαμηλά του στις 12 Μαρτίου.
Οι οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και ο σχολιασμός της επικαιρότητας δεν μας άφησε να θίξουμε το πού οφείλεται η μεγάλη πτώση εκείνη την ημέρα. Ο προφανής λόγος, ότι κάποιοι επενδυτές φοβήθηκαν από το παγκόσμιο sell off στις μετοχές, δεν είναι επαρκής. Πάμε να το δούμε σήμερα λοιπόν.
Το παρακάτω 30λεπτο διάγραμμα θα μας βοηθήσει να θυμηθούμε πως στις 8:00 το πρωί ώρα Ελλάδας, υποχώρησε 25%. Από τις 7.625 δολάρια, στις 5.700. Κατόπιν, στη 1 τα ξημερώματα, ακολούθησε νέο κύμα πωλητών, που έφτασε την τιμή στις 3.850 δολάρια.
Μια θεωρία που έχει ακουστεί στο παρασκήνιο είναι πως πούλαγαν τα αποθέματά τους σε Bitcoin οι μεγάλοι εξορύκτες (miners). Με ποιο σκεπτικό; Ότι αν οι τιμές παραμείνουν χαμηλές, μετά το halving καθιστά την παραγωγή του Bitcoin, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα, ζημιογόνα δραστηριότητα. Συνεπώς θα χρειαστούν μετρητά για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και στα λειτουργικά τους έξοδα.
Αν η τιμή που διαπραγματεύεται το Bitcoin βρίσκεται κάτω από τις 6.000 δολάρια, οι περισσότεροι εξορύκτες θα παράγουν κάτω του κόστους. Όλοι, εκτός από αυτούς που θα προμηθευτούν τα νέα μηχανήματα υψηλής παραγωγικότητας από την Bitmain. Ορισμένοι μάλιστα που τους στοιχίζει ακριβότερα, θα αναγκαστούν να τραβήξουν τα μηχανήματα από την πρίζα. Οι αδύναμοι παίκτες θα αποτραβηχτούν από το δίκτυο, που σημαίνει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, άρα περισσότερα έσοδα για τους δυνατότερους.
Σε αυτό το σενάριο, τα χρήματα βρίσκονται ακόμα στον χώρο των crypto, συνεπώς είναι θέμα χρόνου να ξαναχρησιμεύσουν για αγορές Bitcoin. Με μια παρενέργεια: οι μεγάλοι θα έχουν εξολοθρεύσει τον ανταγωνισμό.
Συνθήκες στο trading
Ένας άλλος λόγος που έπαιξε ρόλο ήταν η ρευστοποίηση αρκετών collaterals, καθώς όταν μειώνεται η τιμή του Bitcoin, μειώνεται και η αξία της εξασφάλισης. Ορισμένες πλατφόρμες παραγώγων προσφέρουν μέχρι 125 φορές μόχλευση. Παρόλο που ελάχιστοι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν τόσο μεγάλη μόχλευση, δεν είναι λίγες οι συναλλαγές με σχετικά ήπια ποσά μόχλευσης. Ακόμα όμως και εκείνες οι θέσεις, σε περιόδους έντονης αστάθειας, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αναγκαστικής ρευστοποίησης.
Στις παραδοσιακές αγορές, όλες σχεδόν οι μετοχές και τα ομόλογα γίνονται αποδεκτά ως εξασφάλιση. Ωστόσο, στην αγορά των crypto, οι πλατφόρμες συνήθως δέχονται ως αντίκρισμα το ποσό που διαθέτει ο trader στα βασικά fiat νομίσματα, συν τα Bitcoin και Εthereum. Αν κάποιος έχει διασκορπίσει το χαρτοφυλάκιό του σε πολλά κρυπτονομίσματα, κινδυνεύει να μην πληροί τις απαιτήσεις εξασφάλισης, ακόμα και αν το ποσό που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του εκφρασμένο σε δολάρια ή ευρώ, είναι μεγαλύτερο.
Το trading είναι δύσκολη και ψυχοφθόρα δραστηριότητα. Το 90% της κατάστασης των αποτελεσμάτων του λογαριασμού ενός trader μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε μια μέρα. Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Ναι, αλλά ό,τι σε σκοτώνει σε κάνει νεκρό. Θέλει υπομονή και αυτοσυγκράτηση ελεύθερου σκοπευτή. Δεν ανοίγετε την πλατφόρμα για να κάνετε trading. Μπαίνετε για να δείτε αν υπάρχει κάποια ευκαιρία. Ακόμα και το λιοντάρι δεν επιτίθεται άσκοπα, ακόμα και αν πεινάει. Κάθεται και περιμένει υπομονετικά για τη λεία του.
Η ιδιαιτερότητα των crypto και η κρίσιμη στιγμή
Υπάρχουν όμως και άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά της δομής στην αγοράς των crypto, τα οποία θα πρέπει να έχει υπόψη του ο trader. Όπως για παράδειγμα πως τις κρίσιμες στιγμές, που ο όγκος των συναλλαγών είχε εκτοξευτεί, παρατηρήθηκε συμφόρηση στο blockchain του Bitcoin. Σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι σε αυτή τη συγκυρία, η παραγωγή μπλοκ επιβράδυνε, καθώς ορισμένοι εξορύκτες έκλειναν τα μηχανήματά τους, αφού δεν συνέφερε να παράγουν όσο το Bitcoin βρίσκεται σε χαμηλή τιμή.
Υπό κανονικές συνθήκες, όταν οι τιμές μεταξύ των ανταλλακτηρίων είναι διαφορετικές, επεμβαίνουν τα ρομποτικά συστήματα. Είναι ρυθμισμένα να εκμεταλλεύονται το arbitrage, δηλαδή να πουλάνε όταν βρίσκουν ακριβή τιμή σε ένα ανταλλακτήριο και να πουλάνε σε ένα άλλο όπου βρίσκεται πιο χαμηλά. Αυτό όμως δεν μπόρεσε να γίνει, καθώς αργούσαν να καταθέσουν Bitcoin.
Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν διαφορετικές τιμές στο Bitcoin; Επειδή δεν υπάρχει μια κεντρικά διαμορφωμένα τιμή, όπως συμβαίνει με τις μετοχές. Η διαπραγμάτευση σε κάθε ανταλλακτήριο γίνεται μόνο από τους δικούς του πελάτες. Για άλλους πρόκειται για πλεονέκτημα, για άλλους μειονέκτημα. Δεν έχει σημασία όμως. Είναι ένα χαρακτηριστικό που έρχεται μαζί με τα crypto. Δεν πρόκειται να αλλάξει, όσο ισχύουν οι αρχές που το δημιούργησαν: της αποκέντρωσης. Γι' αυτό ισχυριζόμαστε με σιγουριά ότι η διαπραγμάτευση στα crypto δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, που οι αρχές ανά πάσα στιγμή μπορούν να κατεβάσουν τους διακόπτες.
Κάποια στιγμή, τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, υπήρχαν εντολές αγοράς μόνο 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρο το βιβλίο που δείχνει το βάθος αγοράς της BitMEX. Ωστόσο υπήρχαν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια εντολές πώλησης, που ανά πάσα στιγμή μπορούσε να δοθεί εντολή να εκτελεστούν. Τι θα γινόταν σε αυτή την περίπτωση; Ένας ζωντανός εφιάλτης. Η τιμή του Bitcoin στο συγκεκριμένο ανταλλακτήριο θα μπορούσε να έχει καταρρεύσει για λίγα λεπτά ακόμα και κοντά στο 0 (μηδέν) δολάριο.
Δεδομένης της σημαντικής θέσης που κατέχει η BitMEX στην αγορά, αυτή η κίνηση των τιμών θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλα ανταλλακτήρια. Έτσι έσπευσε να διακόψει τις εργασίες του για «συντήρηση».
Συμπέρασμα
Ακόμα και σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία, το Bitcoin απέδειξε ότι είναι απόλυτα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο. Οι συναλλαγές και η διαπραγμάτευση συνεχίστηκαν. Το δίκτυο παραμένει σταθερό. Όχι μόνο δεν διέκοψε, αλλά ούτε καν απειλήθηκε να χάσει το 24/7 που το χαρακτηρίζει. Τελικά η αγορά βρήκε από μόνη της τον δρόμο, σταματώντας πιο πάνω από το περσινό χαμηλό. Η κατώτατη τιμή που έχει υποχωρήσει το Bitcoin ανά έτος:
2012: $4
2013: $65
2014: $200
2015: $185
2016: $365
2017: $780
2018: $3.200
2019: $3.360
2020: $3.850
Καθόλου άσχημα
Σεμινάρια
Τα σεμινάρια συνεχίζονται κανονικά κάθε Δευτέρα. Σεβόμενοι την επικρατούσα κατάσταση και για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars
Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.
** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.